foto

Tim Allen

  • nar. 13.6.1953 (63 let)
    Denver, Colorado, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Timothy Allen Dick je rodák z Colorada, ale už čoskoro sa presťahovali rodičia a siedmi malí synovia do Detroitu. Tim študoval televíznu produkciu na Western Michigan University a na University of Detroit. Pracoval ako riaditeľ reklamnej firmy, pričom v scénkach, ktoré napísal, často aj hral. V rokoch 1984 – 2003 bol ženatý s Laurou Diebelovou, mali spolu jedno dieťa.

Koncom 70. rokov začal koketovať s povolaním kabaretného komika. Nikdy neúčinkoval v „pôrodnici amerických komikov“ zvanej „Saturday Night Live“. V nočných kluboch si ho všimli hadači talentov z televízie Showtime, pre ktorú následne nakrútil niekoľko programov (napr. „Tim Allen Rewires America“). Životnou rolou sa mu už začiatkom 90. rokov stal Tim Taylor, manžel emancipovanej ženy (Patricia Richardsonová) a otec troch nepodarených synov v sitcome MAJSTER TIM ako neschopný domáci majster s vlastným televíznym programom (o domácich prácach). Za túto rolu dobráckeho, akurát trochu nezmyslene (vzhľadom k svojim „schopnostiam“) namyslenému hrdinovi dostal Zlatý glóbus. Niekoľko epizód aj režíroval.

Aj kvôli tomuto seriálu nemal herec čas venovať sa celovečernej tvorbe. Ak sa aj naskytla takáto príležitosť, zväčša hral sympatických, trochu sebavedomých, ale inak pomerne neschopných hrdinov. Úspech zažil ako muž, ktorý preberie štafetu po Santa Clausovi vo vianočnom hite Johna Pasquina SANTA CLAUS. Ale keď sa o niekoľko rokov neskôr snažil naviazať na úspech tohto filmu sequelom, publikum už nereagovalo (a to je na rok 2006 ohlásená trojka). Obrovským úspechom boli jednotka aj dvojka animovaných zázrakov štúdia Pixar TOY STORY. Allen v nich prepožičal hlas hračkárskeho astronautovi Buzzovi (jeho súperovi a neskôr oddanému kamarátovi, kovbojovi Woodymu, zase Tom Hanks). Korene závratného úspechu filmov však ležali v spôsobe nakrúcania prevratnou počítačovou technológiou a prepracovaným scenárom, ktorý si zamilovali deti aj dospelí po celom svete. Otázne je, či sa Allen vráti aj do plánovanej trojky, ktorá by už mala vznikať mimo rodného Pixaru, ktorý sa rozišiel s distribútorom Disney Pictures (ten ale vlastní práva na nakrúcanie sequelov).

Z ďalších filmov Tima Allena menujme remake francúzskej rodinnej komédie, ktoré prebehlo znova v Pasquinovej réžii a volalo sa Z DŽUNGLE DO DŽUNGLE, komédiu FOR RICHER OR POORER, kde pred spravodlivosťou utiekol medzi Amenitov aj s rozhádanou bohatou manželkou (Kirstie Alleyová) alebo krimi komédiu KTO JE CLETIS TOUT?, kde si zahral gangstera. Síce sa mu zabarilo bláznivou komédiou Barryho Sonnenfelda VEĽKÉ PROBLÉMY, kde stelesnil jednu z pestrej galérie postáv, ktoré sa zapletú s nukleárnou bombou. Tento film doplatil na to, že mal mať premiéru krátko po „11. septembri“, takže premiéra bola napokon dlho odkladaná pre háklivý scenár (bomba v lietadle) a u nás film putoval priamo na video. Dostavil sa však aj priamočiary úspech a to rolou herca sci-fi seriálu, ktorého aj s ostatnými hercami unesú naozajstní mimozemšťania a žiadajú po nich, aby im pomohli bojovať proti nepriateľským emzákom (GALAXY QUEST).

Dodajme, že Tim Allen napísal autobiografiu „Dont´t Stand Too Close to a Naked Man“ a že za to, že sa z neho nikdy nestala plnohodnotná hviezda, si sčasti môže pravdepodobne aj sám problémami s drogami / alkoholom. A nie, s Woodym nemá nič.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2019 Toy Story 4
2014 Toy Story: Prehistorický (TV film)
2013 Toy Story: Strašidelný příběh hraček (TV film)
3 Geezers!
2012 Partysaurus Rex
2011 Havajské prázdniny
Krátké příběhy hraček
Poslední chlap (TV seriál)
2010 Bláznivá svoboda
Toy Story 3: Příběh hraček
2009 Šest žen Henryho Lefaye
2008 Červený pás
2007 Divočáci
2006 Auta
Jak jsem se stal psem
Santa Claus 3: Úniková klauzule
Zoom: Akademie pro superhrdiny
2004 Jimmy Neutron: Win, Lose and Kaboom (TV film)
Vánoce naruby
2003 Tim Allen Presents: A User's Guide to 'Home Improvement' (TV film)
2002 Santa Claus 2
TVography: Home Improvement - A Half Hour of Power (TV film)
Velký průšvih
2001 Kdo je Cletis Tout?
K. O.
2000 Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins
1999 Galaxy Quest
Toy Story 2: Příběh hraček
1997 Vetřelec 007
Vidláci
Z džungle do džungle
1995 Toy Story: Příběh hraček
1994 ABC's 40th Anniversary (TV film)
Santa Claus
1992 Tim Allen Rewires America (TV film)
1991 Girl Who Came Late, The
Kutil Tim (TV seriál)
Tim Allen: Men Are Pigs (TV film)
1990 ABC TGIF (TV seriál)
1989 Tropical Snow
1988 Na stojáka

Dokumentární

2012 Adventures of the Penguin King
David Attenborough: Příběh tučňáka
Šimpanzi
2010 I Am Comic
2008 Be Funny - a.z.
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Fired!
Příběh Pixaru
2004 Jízda (TV seriál)
2003 Top Speed
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
2000 Beatles Revolution, The (TV film)
Story Behind 'Toy Story', The
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
1998 Great Christmas Movies, The (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1994 Divy minulosti (TV seriál)
1993 Ultimate Driving Challenge, The (TV film)
1988 What Do You Say to a Naked Lady?

TV pořady

2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2011 Billboard Music Awards, The (TV pořad)
2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2007 Dame Edna Treatment, The (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Tom Hanks (TV pořad)
Reel Comedy: Big Trouble (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2002 (TV pořad)
1999 Mark Twain Prize: Richard Pryor, The (TV pořad)
1995 67. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 Walt Disney World's 20th Anniversary Celebration (TV pořad)
1989 Rodney Dangerfield: Opening Night at Rodney's Place (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

2010 Bláznivá svoboda
1991 Kutil Tim (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(71)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace