Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtvrtý díl slavného vědeckofantastického seriálu se odehrává na Zemi v blízké budoucnosti. Díky podivné chorobě vymřou psi a kočky a jejich místa v lidských domácnostech zaujmou opice. I když jsou inteligentní, lidé s nimi zacházejí jako s otroky. A tak dojde jednoho dne ke krvavé vzpouře... (Guild Home Video)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane mi stvrty diel pripada viacmenej zbytocny, kedze iba ukazuje povstanie opic, ktore nam bolo opisane v trojke a cely ten evolucny vyvoj opic pôsobi nevierohodne urychlene. Na druhej strane vyvoj pribehu stale este respektuje liniu na ktoru sa neskôr napoja udalosti odohravajuce sa v prvych dieloch. Stvorka ponuka aspon dostatok akcie. Iritovalo ma len to, ze sa takmer vsetci ludia spravali k opiciam extremne kruto. Ved mali nahradit psov a macky a namiesto toho sa k nim spravali ako k otrokom. Holt aj bez opic uz tu je ludska spolocnost vykreslena tak zdegenerovane, ze bola len otazka casu, kedy by padla a nahodou sa tym hlavnym dôvodom stalo povstanie opic. Dost tazko sa v tomto diely hladaju nejake zaujimave postavy. Ceasar je dlho trpiacim pozorovatelom a potom sa uz len bojuje. Hlavny zaporak je jednorozmerna figurka rovnako ako kladny cernoch. Takze najviac zaujme dobrosrdecny Ricardo Montalban, ktory toho po par minutach zacne mat plne zuby a zdrhne prec najkratsou moznou cestou. Vysledkom je absolutny priemer, ktory sa este da v ramci serie akceptovat. 5/10. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Toto treba fakt brat ako samostatny film. Zo zaciatku ma na tom hnevalo asi vsetko, ale ked som sa odstrihol od toho, ze to ma byt nejake pokracovanie, tak sa mi ten film zacal viac pacit. Aj ked treba uznat aj kritikom, ze to je miestami fakt fraska. Vcera vecer som vsak mal naladu na ten film a uzil som si aj tu "vojnu" medzi opmi a ludmi. Keby ale ludia nasadia hrubu silu, povstanie by asi skoncilo tak rychlo ako zacalo. Zaver to chcelo trosku viac vymakat. A neviem ci to bol zamer, ale tie postavy, hlavne ludske, boli fest nesympaticke. Kazdemu jednemu by som nafackoval. O to viac som drukoval opom. ()

Reklama

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Dejovo slabé, ale mňa to bavilo. Elektrinou mučeného Caesara mám pred očami už roky a za to film rád zaradím aspoň do priemeru. Navyše trvám na tom (cf. Útek z Planéty opíc), že sága, ktorú tých 5 dielov série predstavuje, nie je v konečnom dôsledku zle vymyslená, hoci od filmu č. 3. dajme tomu trochu nudná. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý díl ságy a opět naprostý odklon od originální myšlenky prvního dílu. Ale zase si snímek šlape svou vlastní cestou a ta je velmi ponurá a zajímavá. Je to film, jenž bohužel tehdy neměl tak vysoký rozpočet, což je vidět hlavně v závěru, v akčních scénách, kde by se v ulicích hodilo o pár stovek/tisíc opičích komparzistů navíc. Jinak je zde skvělý Ricardo Montalban, futuristické lokace a několik výborných scén (výslech, mučení, povstání), nad nimiž ční ta závěrečná, kdy má revolucionář Caesar, až děsivě plamenný a naléhavý proslov v kulisách hořícího města. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když jsem u třetího dílu psal, že jsem byl v pokušení dát i lepší hodnocení než 60 %, tak tady to bylo naopak - po většinu filmu jsem si říkal, že to nad 40 % nevytáhnu, ale pak přišla vzpoura a závěrečný proslov a mně došlo, že ani tento díl není (tak) hloupý. Je možná zbytečný, scénář místy pořádně hapruje, ale myšlenka jako taková není špatná. Takže suma sumárum je tento čtvrtý díl definicí průměru. Bohužel. 50 %. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (13)

  • Snímek měl původně obsahovat mnohem více krve a násilných scén (jednalo se o záběry na zkrvavené mrtvoly opic a policistů), avšak záběry byly vystřiženy kvůli cenzuře. Původní verze snímku byla temnější, po přepracování se však lehce odlehčil tón filmu (např. scéna, kdy se lidé vzdávají a sklánějí zbraně byla puštěna pozpátku – v originální verzi lidé zbraně naopak zvedali na znamení toho, že kruh násilí pokračuje dál). Zajímavostí také je, že pokud by byl původní konec brán v potaz jako oficiální, neodpovídalo by to návaznosti na další díl (1973), v němž je Caesar popisován jako vůdce, jenž opice a lidi zavedl na klidné místo, aby zde pospolu žili v míru a harmonii (v původně natočené finalní scéně tohoto dílu se totiž Caesar jako takový lidumil neprojevil, avšak i jeho závěrečná řeč si prošla přetáčkami). Řada původně vystřižených scén se objevila na Blu ray disku. (fiLLthe3DD)
  • Inspirací pro film byly rasové nepokoje v USA na počátku sedmdesátých let. Režisér Thompson chtěl snímek zobrazit jako konflikt barev - proto lidé ve filmu nosí spíše tmavé, černé oblečení, zatímco opice jsou oděny ve výrazných barvách. (fiLLthe3DD)
  • První díl série Planety opic, ve kterém se Natalia Trandy (Lisa) objevuje s opičí maskou. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Reklama

Reklama