Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

kingik 

všechny recenze uživatele

Byl už Vinnetou po smrti, nebo ještě ne? Sám nevím. Zmatek kolem jeho úmrtí to byl fantastický. Karl May byl tak barvitý vypravěč, že ani jeden film podle jeho úžasných literárních předloh, nebyl podle mých představ. Dokonce se objevily i výblitky. Film věnovaný Lexi Barkerovi, respektive Old Shatterhandovi, je otřesná nuda. Absolutní šeď. Ani jedna strhující scéna. Ani jeden zapamatovatelný moment. Fajn, Lex Barker byl super Olda Šetrnej, ale proč, kurva, musel hrát v pomalé, rozvláčné a ničím zajímavé píčovině?! Nemám z dějového hlediska co vyzdvihnout. Kamera je na rok vzniku hodně velkolepě krajinářská. Na hd televizích už sice trpí nedostatky, ale přesto je to zřejmě to jediné, co stojí za pochvalu. Casting je úděsný. Jugoši s Němci dohromady. Kurva, hned jsem spolehlivě poznal Nenada Mamrda od Hanse Dietricha Štetkeho. Trapný casting si mohli odpustit. Lex Barker si zasloužil stonásobně lepší film. Tohle bylo nudné, roztahané nic, které už pomalu ale jistě prohlubovalo citelně chybějící tvůrčí invenci v sérii i chybějící řemeslné schopnosti režiséra. Tenhle film sice není tak hrozný jako podřadné výtvory typu "Vinnetou a míšenka Apanači" či "Old Firehand", ale mě absolutně jeho výsledné zpracování nenadchlo a nebavilo. Tohle mělo s Karlem Mayem společného tak maximálně jméno titulního hrdiny. 40% ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jak jsem uváděl v komentáři k filmu Mezi supy, svět hrdinů Karla Maye je mi velmi blízký a mám ho rád. Jeho filmové adaptace mimo svatou čtverku jsem prozatím neznal a pár filmů jsem si chtěl doplnit. Film Mezi supy nebyl špatný, ale velmi mě štval Stewart Granger, proto mou další volbou byl film Old Shatterhand, kde Granger není. Naopak je tam tradiční ověřená sestava v čele s Lexem Barkerem. Příběh je více méně to stejné jako v klasických filmech, jen je dospělejší. Překvapí hodně mrtvých, nahá indiánka, … je zkrátka vidět snaha tvůrců o reálnější pohled. To může fanoušky lehce popouzet a mě samotného to mnohdy udivilo. Nebyl to zkrátka jen ten naivně romantický příběh, který končí víceméně vždy dobře. Občas tvůrci překvapili nepěkným zvratem. Na klasickou čtverku Old Shatterhand nemá, to jsem ale nečekal, přesto jsou to slušné čtyři hvězdy. ()

Reklama

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Už to postrádá to hlavní kouzlo té trilogie s Pokladem, přesto to vzásadě není o tolik horší. Je pravdou, že natažená stopáž vždy překvapí, ale zase na druhou stranu měli asi větší rozpočet a vizuál je povedený. Divák musí ale být rád, že jsme neskončili pár filmy a máme možnost s touto legendární dvojicí pobýt o trochu déle. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Rád bych věděl, zda v příběhu vůbec něco z Maye je. Sám jsem opravdu nepřišel, na to jakými událostmi z života Old Shatterhanda je inspirován, a to jsem četl skoro všechny mayovky. Vždycky mě přímo děsil závěrečný masakr, při kterém úplně nesmyslně umřou desítky vojáků i indiánů, žádného takového krvavého, zbytečného a nesmyslného sebevražedného útoku by skutečný Vinnetou nikdy nebyl schopen! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh Karel May neodvyprávěl, proto mě překvapuje, že stále funguje. V lecčems jde sice proti zavedeným mírumilovným pravidlům, ale Vinnetouova zášť vedoucí až na válečnou stezku je hodně dlouho gradovaná a pochopitelná. Je ale vidět, že nová produkční společnost (která získala Briceho k Barkerovi jen s velkým štěstím) se chtěla přiblížit klasickým americkým westernům. Chladný záporák Bradley, emancipovaná Bílá holubice nebo horlivý Tujunga jsou zkrátka postavy, které by do knižních Mayovek nepasovaly, tím spíš děj, který příliš na optimismu nepřidá. Díky charismatu hlavní dvojice je ale Old Shatterhand na lepších 70% a s menším přimhouřením oka ho lze zařadit ke zlaté kolekci. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Původním návrhem na název filmu byl Old Shatterhands grösstes Abenteuer (Old Shatterhandovo největší dobrodružství), nebo Old Shatterhands grosses Abenteuer (Old Shatterhandovo velké dobrodružství), nakonec však zůstalo jen u názvu Old Shatterhand. (hippyman)
  • Snímek se může pyšnit oceněním Zlaté plátno za více než 3 000 000 diváků v průběhu 12 měsíců (uděleno 8. 10. 1965 berlínském Gloria-Palastu). (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: vodopády řeky Krky u Skradinu, Popovo Polje u Trebinje, Zupci u Trebinje, Krute u Ulcinj aj. (hippyman)

Reklama

Reklama