Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Když jsou spolu Vinnetou a Old Shatterhand, dá se odpustit filmu mnohé. Přílišnou roztříštěnost děje, kdy vlastně už v polovině filmu člověk ani neví, jak vlastně směřuje celý příběh, další, další, další, další a další zvraty, až ve vás vypěstují imunitu vůči nim, protože stejně víte, jak dopadnou, klasická "vinnetouovská" klišé jako odposlechy zpovzdálí, záchrany na poslední chvíli atp. Zdá se mi, že tvůrci měli až příliš prostoru na rozmach, až vlastně film rozmázli. Neúměrně jej natáhli, překombinovali, vložili větší množství vražd (včetně dítěte!), více soubojů, více zloduchů. Od všeho přidali, ale na výsledném efektu to ubírá. Každopádně dnes se jedná o klasickou mayovku, takže přimhouřím obě oči... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trošku mě tam chyběla ta romantika divokého západu jakou tolik miluji ve známějších dílech.Na druhou stranu film rozhodně nepostráda nápětí , jen bych řekl zbytečně natahované. Hodně se píše v souvislosti s "mayovkami" že byli natáčený v NP Plitvická jezera, ale tady mě to spíše připomínalo NP Krka. Opravdu nádherná kulisa . ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Příběh recykluje zápletku z Rudého gentlemana, aniž by měl její napínavost, dostatečně charismatické záporáky, nebo Terence Hila. Vedle slavnějšího dílu série je proto ve všem horší. Protože je o čtvrt hodiny delší a dějově chudší, tak se občas nepěkně táhne. Režisér se snažil chatrný scénář vycpat dlouhými záběry na balkánskou přírodu, ale ani to dojem nespasilo. Alespoň na průměr ho vytáhl jen klasicky skvělý Lex Barker. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

A stejně, kdo z Vás nemá rád tyhle krásně naivní májovky. Asi bych tomu ani neříkal westerny, páč když se to srovná s takovými jako třeba od božského Sergia, tak by se tomu člověk mohl jen smát. KAždopádně tahle nerozlučná dvojice - Vintentů a Olda Šetrný patří mezi to nejlepší, nejčestnější a nejdobrodružnější, co kdy zabíjelo lidi :o). Tady v tom dílu sem docela čučel, když Vinetů skutečně zabil v souboji náčelníka kmene Siuxů... To Olda, ten všechny souboje řešil pěstí do hlavy :o). Ať to vezmeš kolem a kolem, dycky za vším hledej prachy. A to bohužel i v takle hezký indiánce. Dokavaď se tady v těch filmech neobjeví Old Firhend nebo Šurhend, tak se to ještě dá. Pak už je to uplně v prdeli :o)) ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Kostra príbehu je veľmi jednoduchá a pre žáner západo-nemeckého westernu tak typická. Jedna skupina chce večný mier a zopár jednotlivcov by radšej prijalo vojnu z ktorej im finančne kvapne oveľa viac. Na túto kostru sú nasadené obligátne sympatické postavy, či už známe z predošlých filmov alebo nové a neznáme a rovnako to je aj u "druhej strany" na ktorej sa objavuje hneď niekoľko záporákov. Avšak masová bitka na záver je dosť netypická ale oku lahodiaca. Už ako malý chlapec som z nej bol dosť paf a teraz už len uznanlivo a nostalgicky sledujem zábery na kvantá indiánov neústupčivo dobíjajúcich pevnosť belochov. Film sa určite nevyrovná sérii o Vinnetouovi alebo Pokladu na striebornom jazere, ide ale určite o jednu z tých lepších Mayoviek z divokého západu. 80% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Původně napsal scénář Daniel Mainwaring, který však neměl vůbec nic společného s knihy od Karla Maye a měl překroucené charaktery hlavních postav. Vedení Constantinu ho tak kvůli obavám z poškození předešlých Wendlandtových (i svých) mayovek zrušilo. Najat byl tedy druhý scenárista Ladislas Fodor, ale ani jeho scénář nebyl schválen. Jako třetí scenárista byl angažován Slovák Leopold Lahola, který se měl ujmout i režie. Nakonec však scénář napsal přímo na místě natáčení Robert A. Stemmle, který přepracoval zamítnutý scénář od Ladislasa Fodora. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Během natáčení v Dubrovniku musel být Lex Barker dopraven do nemocnice, kde mu byla operována cysta u řitního otvoru. Dva dny poté onemocněl pro změnu režisér Fregonese a kvůli vysoké horečce nebyl schopen několik dní natáčet. (hippyman)

Reklama

Reklama