Reklama

Reklama

Kosti a skalp

  • Česko Kostěný tomahawk (festivalový název) (více)
Trailer 1

Divoký západ. Městečko Bright Hope, stojící uprostřed ničeho, zatím vytrhávala z jeho ospalosti pouze loupežná přepadení. Tuto „idylu" ovšem velice rázně utnou příslušníci indiánského kmene, kteří unesou půvabnou Samanthu. Nejedná se totiž o kmen tradiční, nýbrž... kanibalský. A také notně vyhládlý. Místní muži dávají dohromady ne právě klasickou záchrannou výpravu v čele s šerifem Franklinem Huntem (Kurt Russell), která musí za každou cenu Samanthu vysvobodit dřív, než si na ní divoši začnou pochutnávat. Krutost jejich protivníků je však mnohem větší, než si kdo dokázal představit, a jejich mise je v čím dál větším ohrožení. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (733)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Takže co to tu máme? Western mixovaný kanibalským hororem? No proč ne řekl jsem si, nápad slušnej, ale zpracování bohužel na prd. Úvod ještě zaujme, ale jak Russell sestaví trestnou výpravu a vydají se hledat ztracené, tak to jde do kytek. Nevědí totiž kdo je unesl, kam a proč, tak se další hodina věnuje nudnému pátrání, kde jde vlastně jen o to dostat se z bodu A přes bod B do bodu C a závěrečná půlhodinka vyplněná pár šťavnatými gore kousky to nevytrhne. Takže námět zajímavej, ale muselo to sakra mít 2 hodiny? Nemluvě o logických chybách. Nejvíc mě dostalo jak na konci SPOILER týpek co má po celej film zlomenou nohu a nemůže se pořádně hejbat je před finále ponechán stranou aby pak zázračně vylezl do horské jeskyně a (skoro) všechny zachránil. A to jako vážně??? No nic. Nudnej sterilní film studenej jak mrtvá ryba. Nebavilo mě to.35% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Výrazné upozadění hudební složky dělá z tohoto přirozeně mrazivého westernového thrilleru sugestivní adrenalinovou jízdu, na kterou se nezapomíná. Nehostinné scenerie berou dech, herci hrají doslova jako o život, syrová autenticita z toho stříká až do oblak, a komorní režie střídá žánry s takovou elegancí, až přecházejí oči. Jsem nadšen a znechucen zároveň. Film roku. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Drsný šerif, jeho přestárlá pravá ruka, honák, který pajdá o berli, a ostřílený sebevědomý střelec, který má na kontě přes stovku mrtvých indiánů. Společně se vydávají na záchrannou misi unesené ženy a zástupce šerifa. Uprostřed ničeho musejí jednat rychle a chladně, jinak zemřou kulkou zlodějů, nebo hůř, skončí v žaludcích kanibalských indiánů, kteří lidská těla bourají bez skrupulí. Tvůrci na to jdou velmi pozvolna, máme čas se se čtveřicí dostatečně dobře seznámit, občas to mezi nimi zajiskří a zaskřípe, ale pořád jsou to čtyři kovbojové, kteří vědí, kdy přitlačit, i kdy přijít s omluvou. I přesto, že je tempo nesmírně pomalé, na nudu nezbývá čas. Stačí solidní atmosféra nebo jeden dva svištící šípy, a divák hned zbystří. Tenhle trpělivý western napsal a jako svůj debut zrežíroval S. Craig Zahler, získal velmi slušnou hereckou sestavu, která pomáhá tomu, jak soustředěný kus se před námi vypráví. Závěr je úderný, padají skalpy, prsty i hlavy, samoúčelné to nicméně není. Po prvních deseti minutách bych to asi nečekal, ale nakonec moc fajn debut. Navíc za ty prachy.. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

O "Kostěném tomahawku" se hojně mluví a píše jako o hororu ve westernových kulisách, případně o westernu, který se ve finále zvrtne v horor. To je ovšem zplošťující vnímání, protože S. Craig Zahler ve svém nevídaně vytříbeném debutu vytvořil důmyslný revizionistický western. Nové pojetí v jeho podání neznamená špínu, nihilismus a zavržení hrdinství, k nimž se uchylují předchozí dekonstrukční snímky jako "Nesmiřitelní". Zahler přichází s mnohem důmyslnějším, propracovanějším a originálnějším uchopením ikonického žánru. Mistrovsky napsaný film znovu etabluje western pro dnešní cynickou a poučenou dobu tím, že jeho ikonické atributy pojímá se sofistikovaným nadhledem, ale současně aktualizuje jeho základní vyprávěcí vzorce a étos. Indiáni tedy nejsou divoši, ale v postavě profesora se stávají jízlivou personifikací křivdy bílých mužů, která zdejší kovboje přesahuje nejen co do obeznámení s přírodou a jejími podivnostmi, ale i rozhledu, důvtipu a inteligence. Podobně manželka hlavního hrdiny může být sarkastická, racionální i inteligentní, a při tom si zachovat roli objektu a trofeje. Hrdinskost se nevyhnutelně stává synonymem omezenosti, ignorance a paličatosti. Nejzásadnější roli zde hrají troglodyti coby anonymní a racionalitě se vzpírající monstra, která do života na hraně civilizace navracejí ohrožení, mystérium a především element cizího. Jsou ideálními nevyzpytatelnými, bestiálními divochy jako indiáni v báchorkách doby divokého západu, než jejich tradiční vyobrazení nasáklo pachutí genocidy. Ve výsledku pak může "Kostěný tomahawk" na jedné straně do úst hlavní ženské postavy vložit památnou a výmluvnou repliku, která jízlivě glosuje machismus zdejších mužů, a současně být heroickou oslavou jejich houževnatosti a odhodlání. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tady člověk musí smeknout skalp, protože za dva miliony natočit něco takového, navíc s takhle lákavým obsazením, to chce mít kurva talent. Snímek by se dal téměř s chirurgickou přesností rozřezat na třetiny, v níž se nejdříve seznámíme s hlavními postavami, pak s nimi vyrazíme na záchranářskou misi, abychom v posledním dějství byli svědky nečekaného masakru. A můžu vám zaručit, že třeba Rothovo Green Inferno se může jít zahrabat, protože tady nejen, že se dějou mnohem horší zvěrstva, ale skutečně bolí každá zlomenina nebo postřelení. A i právě díky téhle syrovosti a brutalitě odpustíte filmu ono lážo plážo tempo. Jinak casting fakt parádní, a přesto, že Russell si hraje zase to svoje, já mu to žeru furt. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (16)

  • Závěrečné titulky jsou vytvořené pomocí Autoglyph Endcrawl®. (Rominator)
  • Matthew Fox prohásil, že natáčení se mu líbilo více než u kteréhokoliv svého předchozího filmu, jelikož si přál hrát ve westernu. (Dr Lizal)

Související novinky

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

18.12.2019

Režisér Yorgos Lanthimos (Favoritka, Humr) oznámil svůj další projekt. Bude jím gotický horor The Hawkline Monster podle knihy Richarda Brautigana. Příběh se pak točí kolem dvou pistolníků, které si… (více)

Ridley Scott chystá drsný western

Ridley Scott chystá drsný western

12.05.2016

S. Craig Zahler proráží do Hollywoodu. Autor románu Bone Tomahawk napsal a natočil jeho loňskou adaptaci a očividně s ní zaujal Ridleyho Scotta. Legendární režisér Blade Runnera nebo Vetřelce totiž… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Star-Lord hledá tátu

Star-Lord hledá tátu

16.12.2015

Z loňských Strážců Galaxie se vyklubal obrovský hit, který se 4. května 2017 dočká pokračování. O čem bude? To režisér James Gunn tají, docela jistě ale víme, že se na plátně objeví otec hlavního… (více)

Reklama

Reklama