Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (1 546)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

David Ayer po rokoch tvorby policajno-gangstersko-kartelovských krimi drám vymenil vôňu nezriedených narkotík, slnko a palmy Los Angeles za mračná, blato a odporné reálie druhej svetovej vojny. Časy, kedy si bol v 30-tonovej oceľovej škatuli v bezpečí pred peklom vonku, sú už dávno preč a "raj" sa zmenil na chladnú, tmavú a špinavú kobku beznádeje. Inak tomu nebolo ani v prípade Fury. Dvojhodinová heroická režba, naplnená pátosom až po okraj, naprieč bahnom tretej ríše smerom na Berlín, takmer 100 minút snažiaca držať sa ďaleko od všemožných žánrových konvencií, aby sa následne vrhla do náručia vlhkých snov Hollywoodu úplne absurdným spôsobom – tridsaťminútovým finále o tom, ako celý prápor Waffen-SS nedokázal zneškodniť jeden imobilizovaný Sherman tank. Škoda reči. Štyri hviezdy aj tak, pretože si kvôli záveru nemienim kaziť zážitok... PS: Skľučujúci klaustrofobický obraz pobytu v tanku možno ešte lepšie ako tu vykreslil izraelský Levanon. --- ♪♫She'll let you fuck her for a chocolate bar / SS battalion singing (x) --- (30.10.2014) (12.2014) (11.2016) (17.3.2017) (6.2017) (13.11.2017) (7.2018) (4.2019) (12.2019) (18.5.2022) (9.12.2022) (30.11.2023) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To je už můj čtvrtý Davidův film a já se z té trojky asi nehnu. Shoduji se s některými uživateli, že první polovina se nesla v duchu, který mě namlsal, že mé hodnocení se konečně dostane z třetí laťky výš i když jsem měla připomínky i k ní. Norman na mě působil přespříliš naivním zelenáčem i když pak to malinko vybruslil do těch chlapských vod, ale opravdu jen o chlup. A Brad bude senzační i v roli brouka pytlíka. Já nemohu říct, že by ostatní kluci snad hráli špatně, to vůbec ne, ale dosadit mezi ně takovou hereckou špičku nebyl zrovna dobrý tah (in terms of money, yes) Tady zářil jak superboy a poutal na sebe pozornost na úkor ostatních, ale to je možná jen můj subjektivní dojem, jako ženské zástupkyně, které mají Brada jinak rádi :-). V druhé polovině jsem už ztrácela trpělivost zbytečným prodlužováním už tak jasně předvídatelného a nerada to píšu, ale je to tak, americky klasického konce. Ne, žádná nuda to rozhodně nebyla, ale nejlepší film roku také ne a o věrohodnosti některých bitev nebudu ani psát, to už tady rozebírali jiní, ale já s nimi v mnohém souhlasím. Třeba takový obyčejný, polozapomenutý film Když utichly trumpety na mě zapůsobil o dost věrohodněji. První polovina za čtyři, druhá za dvě, lituji trojka. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Film „Čtyři z tanku a Pitt“ jednoznačně boří zažitá klišé o tankistech. Tank tu již není útulným a vyvoněným místem ovládaným partičkou čistých, sympatických a za všech okolností kamarádských pšontků. Ne, je to hnusná, smradlavá a klaustrofobická kobka, kde se chčije a sere do plechových beden, s posádkou, na níž by si nejeden psychiatr s úspěchem udělal atestaci, ve složení jeblý Mexičan, vypatlaný a agresivní bruklynský vrah, transka jménem Šejla a hnusná, iritující neherecká mrdka Percy „JaxekurvamohdostatdofilmusPittem“ Džeksn. A tak jedinou sympatickou postavou je opět jen ten dvounohý miláček žen, dětí a mnohých mužů, za všech okolností rozkošný, přesličný a zářící Bret v roli Šaryka. Je to v podstatě úplně o ničem a s koncem, u kterého má jeden neodolatelnou chuť kopat se do koulí za zvuků Emejzink grejs, avšak tankisté naprosto splňují požadavky na ně kladené, tedy ovládat tank a kosit Wehrmacht, a natočeno je to až úděsně sugestivně a realisticky. No, realisticky… Na vojně ani ve válce jsem nikdy nebyl, rovnou od lučištníků jsem byl převelen do zázemí a jsem ten hodný strýček, co se v případě mobilizace důkladně postará o zabezpečení týlu a bude vám s nasazením šukat manželky a přítelkyně, aby nebyly mrzké, kdybyste se náhodou ze zákopů nevrátili v pytlích. Takže co já můžu vědět, že? Nicméně bylo to působivé jaxviňa a vůbec celkově úžasné. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ke škodě věci se jedná o dosti rozporuplný film, který ani přes pár velmi výrazných kladů nedokáže potlačit otravná klišé a lehce se vkrádající pocit průměrnosti. Hercí se snaží, jenže jejich postavy nejsou dostatečně zajímavé. Pittův Don musí utáhnout prakticky vše, obzvláště v sekvenci při jídle s německými civilisty (která je asi nejlepší částí filmu) se mu to i daří, jenže od nikoho dalšího se mu nedostává pomoci. V mých očích otravný zajda Norman mu zkrátka nepomáhá a všichni ostatní jsou dvojrozměrné karikatury. Motivace postav, proč zůstat a "hrdinsky" zahynout je spíše scenáristickou berličkou k vystavení "epického" souboje, který je ale bohužel na rozdíl od ostatních bitev o mnoho levelů méně realistický. Závěrečná bitva je tedy americké klišé a paradoxně nejhorší část filmu. Kdyby v ní byl zachován věrohodný pocit z války a boje o přežití, jistě bych šel s hodnocením výš... 7/10 ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Jen díky Csfd projekci jsem se dostal na to do kina, jinak bych tento film jen tak nespatřil. Co se týče filmu samotného, tak Brad Pit táhne film, jak jen to jde a až na nějaké malinko přetažené scény, jde o pěkné válečné dílo. ( Hodnocení: 7/10 ) CSFD projekce - Dost chaotické provedení této projekce v Hradci Králové, neměl jsem dosud žádnou příležitost zajít na CSFD projekci ač mile jsem se hrozně těšil, tak mě hrozně zklamalo dlouhé čekání před vstupem do sálu, kde čekalo okolo 140 lidí, 19h už pomalu odbíjela a všichni pořád čekali před sálem. Pak konečně ze sálu odcházeli diváci z předchozího promítání a nás pomalu pustili dovnitř, začal pomalu boj o místa, kde prostřední řady byly do minuty obsazeny. Nechápu takové plánování, to mohl být film o půl hodiny později a určitě by nebyly takové problémy. Škoda, že někdo ještě nevymyslel nějaký zasedací pořádek, aby nedocházelo k větším komplikacím. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • Ve vystřižené scéně filmu, v níž se seržant Collier (Brad Pitt) poprvé setká s Normanem Ellisonem (Logan Lerman), se Norman představí a Collier na to zareaguje slovy, že je to zkurvené jméno. Později ale Normanovi řekne, že se tak jmenoval i jeho bratr, který umřel kvůli jeho chybě. (Gordy34)
  • Gordo (Michael Peña) ve vystřižené scéně zmíní, že ve 14 letech pomáhal svému otci na jatkách a že každý den jedl hovězí nebo vepřové maso. (Gordy34)
  • Mýtus, že tank Sherman je smrtící past, vznikl po vylodění v Normandii, kdy byla většina těchto tanků zničena požárem. Těmto strojům se proto údajně přezdívalo Ronsons (což byla značka zapalovačů), protože „chytne vždy napoprvé“. Tank se dá opravit prakticky vždy, pokud není zničen požárem, takže i například i poté, co ze zasaženého tanku utekla posádka, Němci do něj stříleli dál, aby byl už nepoužitelný (většinou vznikl požár v prostoru munice, nikoliv u benzínového motoru). Navíc se z tanku Sherman vystupuje prakticky nejrychleji ze všech uzavřených tanků druhé světové války, a tak když začal hořet, měla posádka největší šanci na přežití. Americká armáda poslala do Evropy 49 516 tankistů, z čehož jich padlo 1574 - to jsou pouhá 3% (například u pěchoty to bylo 18,5%). (Maulincio)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama