Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Úžasné, velkolepé, fascinující, jiná vhodnější slova mě v tuto chvíli nenapadají. Viděl jsem to před časem na, a to považte, "TV Nova" snad někdy v jejích začátcích, kdo by to dnes řekl, že? Dokument volně navazuje na Dänikenův světový bestseller, který později ještě poupravil a obohatil o nové poznatky a myšlenky tak, aby moderní vědě opět vytřel zrak a začali ho alespoň trochu respektovat a akceptovat.. Sám jsem ho nikdy moc nemusel (ze záhadologů jsem měl radši našeho, Součka, Habecka nebo Ercivana) už jen proto, že za vším viděl mimozemskou civilizaci. Ale proč ne, co nejde vysvětlit erudovanou cestou, svedeme to na bohy z jiného světa.. Ale přeci jen, když se nad to vše trochu povznesete, jak jinak, tak se vám to všechno kolikrát jako nemožné zdát až tak nemůže. Jistá indicie byla už v tom primitivním naposto izolovaném kmeni, který zahlédl někdy po válce americké letectvo a piloty pak bral za bohy a očekával jejich návrat. Proč by tedy podobný případ nemohli kdysi na vlastní kůži zažít i naši předkové, ostatně byl to on, pan Däniken, kdo jako první přišel s těmito teoriemi a s pseudovědou nazývanou později jako paleoastronautiuka či archeoastronautika nebo PALEO-SETI. Také si zažil své především v odborně vědeckých kruzích, ale nikdy se nenechal zastrašit a vždy si stál za svými myšlenkami a názory, což oceňuji..Třeba se mu jednou dostane pořádného uznání i od vědeckých kapacit a na těch jeho někdy až šarlatánských slovech něco málo pravdy bude..Kež by...Pro lidstvo (vědu, náboženství, filozofii by tento objev znamenal, víc než všechny objevy dohromady a zároveň i novou výzvu, otevřela by se řada z mnoha zásadních otázek. P.S.: Všechno by se ještě dalo jakžtakž okecat, Velká pyramida v Gíze, mohutné stavební kvádry, světové megality, ale náhorní plošinu v jihoamerickém Peru, tzv. Nazcu, už jen tak lehce neokecáte:-) Tam je těch otazníků a hypotéz ze všech záhad asi nejvíce..To nejlepší tedy přišlo na samý konec... Zajímavý komentář: Tahit. . ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Přes čtyřicet let starý dokument natočený podle knihy starýho pardála Ericha Von Danikena. Je to zase dobrý, inu archeoastronautika je věru zvláštní věda a pan Daniken si toho kvůli svým názorům vyslechl víc než dost, ale nepochybuju o tom, že něco (a jestli ne vůbec všechno..) na těch jeho řečech bude. Nicméně poslední hvězdičku nedávám, protože novější Vetřelci dávnověku jsou v tomhle směru bezkonkurenční. ()

Reklama

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Já jsem nesmírně nadšený. Knihy Ericha von Dänikena čtu s oblibou a překvapilo mě, že jsem se o tomto dokumentu dověděl až teď a ještě mě čeká pokračování. :-) Já bych to shrnul tak, lidé ať už věří nebo nevěří tomu, co jim dokument předkládá a jaké závěry jim ukazuje, přesto je to pro obě skupiny vynikající snímek, kde se dozví mnohé věci o mnohých kulturách, jejich stavbách a dokument ho zavede na spoustu zajímavých míst po celém světě. Já obdivuju pana Dänikena už jen proto, že úspěšně dokázal a dokáže odolávat nevraživosti ostatních, ať už vědců či archeologů, kteří ho neustále napadali a stále napadají za jeho teorie, které se jim zdají tak nemožné a proto pro ně je nepřítelem číslo jedna, že si vůbec dovoluje zpochybňovat jejich teorie. Obdivuji ho za to, že si za svými názory stojí, obhajuje je určitým způsobem, věří tomu a snaží se přednést všem ostatním, kdo o to má zájem, indicie, které jeho teorii podporují. Líbí se mi, že má nějaký svůj cíl, za kterým si jde, když mu něco vrtá hlavou, nějaká vykopávka, či monument nebo soška, záhada apod., tak se prostě sbalí a na to místo jede a může to být i přes půl zeměkoule. Proč by v dávné minulosti nemohli naši Zemi navštívit astonauté, označováni jako Bozi? Já si nemyslím, že jsme ve vesmíru sami a přikládám tuto možnost jako pravděpodobnou. Proč nad tím zavírat oči a smířit se s jiným východiskem, které se zdá být přijatelnější, reálnější, ale zcela nepodložené? V některých chvílích dokument předkládá hodně věcí najednou v rychlém sledu a člověk, který se touto tématikou nezabývá a nikdy o ní nečetl, může být poněkud zmatený. V tom případě doporučuji všem přečíst si pár knížek pana Dänikena a pak to nebude takový problém. Dokumentem jsem byl zasažen na to správné místo, ukázal mi nádherná místa na naší planetě, která jsem doposud viděl jen v knihách a velice se těším na pokračování "Poselství Bohů". Celkově shrnuto se jedná o příjemný a nadčasový dokument se spoustou záhad, ať už to jsou dávné civilizace, stavby nebo třeba i současné a tajemné kruhy v obilí. 100% ()

corona 

všechny recenze uživatele

Tak Detektor sa Vám nepáčil a Däniken ano?? Ja si na rozdiel o neho a väčšiny tu hodnotiacich myslím, že naši predkovia z rannej doby dejinnej neboli ako tupé stádo, ktoré všetko museli naučiť láskaví mimozemštania, ale že boli rozumní, zruční a vynaliezaví, sami postavili stavby, nad ktorými sa nám tají dych, a na všetko čo teraz my berieme ako samozrejmosť prišli vlastnou šikovnosťou. Astronómiu a nebeskú mechaniku určite ovládali viac ako 95 % dnešnej populácie (žiaľ). Ani ja si nemyslím, že všetko bolo tak ako vysvetľuje oficiálna veda, tiež neverím že všetky tie predmety, ktorých účel archeológovia nevedia vysvetliť, boli magické a náboženské artefakty. Däniken bol viac ráz usvedčený z klamstva, prekrucovania faktov a dokonca sám priznal aj niekoľko podvrhov, takže akokoľvek úžasne znejú jeho teórie (keď som mala 15, tak som mu verila), nemôžem hodnotiť inak. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Volná prezentace neuvěřitelných pozůstatků a záhad ze starých civilizací křížem krážem planetou, s náznaky všemožných zábavných šíleností typu návštěvníci z kosmu, atomový výbuch v Gomoře, elektrická Archa úmluvy, kamenní obři na vzdálených ostrovech, neskutečná stavební síla tisíce let před Kristem a několik dalších... Dokument je příjemně retro, úsměvný a ač sci-fi scénáře beru hodně s rezervou (baví mě je ale poslouchat), i tak vzbouzí obdiv k éře lidstva, které rádi vnímáme za zaostalé, přičemž ho následovala dlouhá doba temna, dodnes žasneme a nechápeme jeho výdobytky. A ve světě, kde dává všechno nudně smysl, máme díky němu skvělý neznámý :) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama