Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

djfun 

všechny recenze uživatele

Tohle není dokumentární film, to je POSELSTVÍ! Pro ty, kteří se sebestředně nedomnívají, že jsme "tu" sami, je tohle (a kniha o to víc) povinnost!:) PS: Däniken byl vždy větší částí "odborné" veřejnosti považován a vydáván za blázna a mystifikátora, jeho teorie totiž nezapadají do jejich "zavedených" škatulek...když se ohlédneme do historie, takový lidé mívají pravdu, ale docení je a plně uznají až další generace... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl v televizi už jako dítě a ve svých 45 letech zjišťuji, že si z toho minimálně ty hlavní headliny pamatuji do dneška. Tak silně to na mě zapůsobilo, tak hluboko se mi to zarylo do paměti, tak důležité to pro mě bylo. A dost možná mě to i spoluutvářelo - jeden hodinu a půl trvající dokument. O existenci mimozemských civilizací absolutně nepochybuji a klidně by za tím mohly být (mimo jiné) i Vzpomínky na budoucnost. Před těmi 47 lety to musela být ohromná šupa. A jistě byla, Däniken byl skutečná hvězda. Zaslouženě. Stal se jí díky svému originálnímu nazírání světa a díky své schopnosti čelit a vzdorovat dehonestujícím odsudkům své osoby. Pokud by mi někdy někdo znalý problematiky napsal, z kolika procent už byly Vzpomínky na budoucnost vědecky vyvráceny, budu velmi rád. Předpokládám, že se těmito záležitostmi seriózní věda zaobírala, i když měli její představitelé zpočátku jistě pocit, že jich to není hodno. Já v tuto chvíli nevím, ale věřím. Jenom nechápu, že si teď Bohové dávají tak na čas. Mohli by se ukázat a nedělat s tím takový cavyky. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, volně natočený podle stejnojmenné knihy chvalně i nechvalně známého Ericha von Dänikena, rozehrává před divákem spousty otázek a zároveň se k nim snaží i hledat odpovědi. V drtivé většině jsou to odpovědi natolik fantastické, že divák věřící jen tomu, na co si může sáhnout, je v žádném případě nebude akceptovat. Přesto se dozajista najde spousta lidí, kteří budou těmito (bohužel dosud pádnými fakty nepodloženými) odpověďmi fascinováni a unešeni. Já patřím k té druhé jmenované skupině a všechny tyhle záhady a tajemné události mě velmi zajímají. Proto jsem byl tímhle dokumentem skoro nadšený. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S Erichem von Dänikenem jsem byl obeznámen již před zhlédnutím tohoto dokumentu, neboť jsem si ušima přečetl audioknihu Šok z bohů. Tento dokument pro mě byl tedy spíše takovým malým opáčkem a drobným rozšířením. Zpracování je samozřejmě úměrné době vzniku, nicméně zajímavé úvahy a šílené souvislosti jsou k vidění na každém rohu. Dokument se zaobírá velice pravděpodobnou myšlenkou, že naše zaostalé obyvatelstvo bylo v historii již nesčetněkrát navštíveno vyspělejšími kamarády z Vesmíru. Této myšlence nasvědčuje výrazně více důkazů a pozůstatků, než by nasvědčovalo antitezi. S úplně celým obsahem nesouhlasím, nicméně je k vidění opravdu mnoho úvah, které jsou hodny minimálně prudkého zamyšlení. Ať už je řeč o původu prapodivných maleb na zdech různých budov, chrámů a jeskyní, nebo o alternativní výklad Bible. Postupem času mi stále více souvislostí do sebe parádně zapadá. Slabší 4 kousky. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, když vlezete dnes do hospody s funfactovými prohlášeními ohledně aztéckých obrazů mimozemšťanů, že pyramidy byly stavěny na počest vesmírné rasy Merklarů a podobných “výstředních” názorů... asi vás hodně brzy prohodí oknem nebo alespoň dostanete na budku. Ale když jste toto udělali v roce 1970, devět let po prvním člověku na orbitu a pouhý rok po úspěšné americké misi na Měsíc, asi jste sklidili jinačí obdiv (btw: knižní předloha Ericha von Dänikena je z roku 1968, z roku Vesmírné odysey). Vzpomínky na budoucnost mají hlavně historický význam, jsou prapředkem všech konspiračních teorií hledajících ufouny za každým rohem. Jinak už ale dost zastaralým výletem za taji planety země. 60 % ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama