Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to přinejmenším zajímavé, ta teorie o návštěvách mimozemšťanů dávno v minulosti je sama o sobě strašně zajímavá. Neříkám, že tomu stoprocentně věřím, ale přistupuju k tomu jako k teorii a ta je více než zajímavá. A co se Vzpomínek na budoucnost týče, je to zajímavý dokument, který mě do té záhady vtáhl a mě bavilo se na to dívat. Navíc celé je to natočené a podané překvapivě poutavě. Vzpomněl jsem si při tom na Vetřelce dávnověku a trochu i na ten Poltikovičův paskvil Učitelé z hvězd (který je ale teda trochu o něčem jiném), které z tohohle s největší pravděpodobností čerpají. A já jsem člověk, co se zajímá o spousty záhad, především o existenci mimozemšťanů a o UFO. A tady mám tu existenci mimozemšťanů a jelikož to je pro mě zajímavé a natočené poutavě a celkem i normálně (ne jako Učitelé z hvězd, které vypadají jak zfilmovaný drogový trip), nemůže se mi to nelíbit. Něco mi tam přišlo přetažené za vlasy a mohlo to být kratší, ale to jsou snad jediné výtky, co bych k tomu měl. 4* ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Volná prezentace neuvěřitelných pozůstatků a záhad ze starých civilizací křížem krážem planetou, s náznaky všemožných zábavných šíleností typu návštěvníci z kosmu, atomový výbuch v Gomoře, elektrická Archa úmluvy, kamenní obři na vzdálených ostrovech, neskutečná stavební síla tisíce let před Kristem a několik dalších... Dokument je příjemně retro, úsměvný a ač sci-fi scénáře beru hodně s rezervou (baví mě je ale poslouchat), i tak vzbouzí obdiv k éře lidstva, které rádi vnímáme za zaostalé, přičemž ho následovala dlouhá doba temna, dodnes žasneme a nechápeme jeho výdobytky. A ve světě, kde dává všechno nudně smysl, máme díky němu skvělý neznámý :) ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, když vlezete dnes do hospody s funfactovými prohlášeními ohledně aztéckých obrazů mimozemšťanů, že pyramidy byly stavěny na počest vesmírné rasy Merklarů a podobných “výstředních” názorů... asi vás hodně brzy prohodí oknem nebo alespoň dostanete na budku. Ale když jste toto udělali v roce 1970, devět let po prvním člověku na orbitu a pouhý rok po úspěšné americké misi na Měsíc, asi jste sklidili jinačí obdiv (btw: knižní předloha Ericha von Dänikena je z roku 1968, z roku Vesmírné odysey). Vzpomínky na budoucnost mají hlavně historický význam, jsou prapředkem všech konspiračních teorií hledajících ufouny za každým rohem. Jinak už ale dost zastaralým výletem za taji planety země. 60 % ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zmatený a lehce povrchní dokumentární film o slavné knize Ericha von Dänikena mě moc neoslovil. Vůbec nereflektuje vnitřní soudržnost knihy, naopak vrší jednu zajímavost na druhou, bez ladu a skladu. Aniž bych chtěl rozhodovat jestli má pan spisovatel ve svých teoriích pravdu, pokud bych měl soudit jen podle argumentů předložených ve snímku, tak bych jeho představy okamžitě odmítl. A to přesto že vydedukoval konkrétní rok kdy se ona bájná návštěva mimozemských bohů odehrála. Přesný den neuvedl, ale stejně, je to pašák. Malé plus dávám za zajímavou hudbu, která mi, možná i díky osobě pana režiséra, připomněla Vinetoua. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Přes čtyřicet let starý dokument natočený podle knihy starýho pardála Ericha Von Danikena. Je to zase dobrý, inu archeoastronautika je věru zvláštní věda a pan Daniken si toho kvůli svým názorům vyslechl víc než dost, ale nepochybuju o tom, že něco (a jestli ne vůbec všechno..) na těch jeho řečech bude. Nicméně poslední hvězdičku nedávám, protože novější Vetřelci dávnověku jsou v tomhle směru bezkonkurenční. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama