Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Dávné záhady, nová zjištění a nejmodernější vědecké metody na cestě za senzačními objevy. Herec Jan Novotný pátrá po největších tajemstvích Čech, Moravy a Slezska. (Česká televize)

Recenze (10)

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál České tajemno mne ke sledování nalákal jednoznačně kvůli člověku, který tak říkajíc v dobrém vše spískal. Tím nebyl nikdo jiný než spisovatel, záhadolog a scénárista Arnošt Vašíček. Bývaly doby, kdy jsem byl na jeho názory velmi zvědavý a věřil jsem jeho hypotézám možná více než on. S přibývajícími roky, zkušenostmi a vědomostmi se však na ty stejné názory dívám s mnohem větším despektem a zapojuji selský a hlavně svůj rozum. Každopádně jeho zkušenosti z cest a nabyté vědomosti stále velmi obdivuji a velice rád bych si s ním sedl na několik piv a hodil řeč, či spíše bych naslouchal jeho příběhům. Co se týče seriálu České tajemno, mám na něj rozporuplné názory - na jedné straně stojí můj obdiv k již řečenému a chválím odvahu za vyslovené názory, na druhé některé z nich musím v mírným úsměvem zavrhnout jako nesmysl a přejít je v tichosti, abych neurazil. Některé díly se mi hodně líbily, hlavně ty o zámku Moravský Krumlov a Kravaře, kde se objevil známý alchymista Michal Sendivoj ze Skotska či o věčně záhadných templářích. Na opačné straně oblíbenosti a nejméně věrohodné pak byl díl Prokletá hrobka o hledání hrobu hunského krále Attily poblíž Frýdku-Místku. Tradičně jsem hltal informace o řádu templářů, který považuji za jeden z nejzáhadnější spolků v historii a v tomto díle se objevil další hrad a to Veveří u Brna, kde jsem již několikrát byl. Dalším takovým místem byl Radhošť, které se také v jednom z dílů objevil - není však nadto vidět vše na vlastní oči, což bych u upírů, fextů a vlkodlaků rozhodně nechtěl. Suma sumárum, České tajemno stojí určitě za shlédnutí, sám jsem jej viděl už dvakrát a v budoucnu nevylučuji i další podívání, přičemž bych si přál přidat další díly. Po prvních šesti částech uděluji seriálu České tajemno pět českých hvězd *****. ()

erpe 

všechny recenze uživatele

Několikrát provařené a různě zpracované teorie pana Vašíčka. Dokument stále hledá a pátrá, ale nic nenachází a nevypátrá. Pro důkazy a názory se nejčastěji chodí právě k Vašíčkovi, který se zde důsledně oslovuje doktor (fakticky nic proti tomu), a názory se získávají třeba i od "tvůrců série Ďáblova lest", což je ovšem zase Vašíček, Dvořák a spol ;) Kruh informací se tu uzavírá i několikrát. Takové české záhadologické perpetuum mobile :) Doplňková fakta sem tam utrousí jiný odborník, ale často spíše podobný nadšenec jako je pan doktor V :) Spoustu témat jste už viděli ve Strážci duší, Ďáblově lsti, Ztracené bráně a podobně. Na druhou stranu je hezké, že pan Vašíček nemění názory a je příjemně konzistentní ;) Závěrem ale musím dodat, že ho mám jako tvůrce rád, rád ho čtu, koukám na jeho výtvory a že i tohle dokumentární mámení si vychutnám, protože je to alespoň takové naše :) Ohvězdičkuju jako průměr, už jen z nostalgie a sympatie. ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál je určitě zajímavým exkurzem do méně známých a hůře neuvěřitelných části dějin. Výpravná část a výpovědi historiků jsou rozhodně daleko lepší než často zvláštní hrané sekvence. Pro lidi, kteří znají seriál Strážce duší bude tato série spíše nedokonalým a nedomyšleným bratrancem tohoto hezkého seriálu s Lukášem Vaculíkem a Zuzanou Norrisovou. Celkový dojem je velmi rozporuplný, kvalitní úseky někdy zastíní nudná a zvláštní pasáž. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když se na to nedíváte jako na dokument, ale jako na fantasy dokument, tak přežijete bez újmy. Jan Novotný se svým zjevem i projevem na průvodce fantasmagorickými vyprávěnkami hodí. Uvidíte zajímavá místa, kam by se dal udělat hezký výlet. Ostatně, jako si ho udělali odborníci z Vysoké školy báňské v Ostravě, kteří furt měří a pátrají, ale nenajdou nic - to nemyslím ve zlým, chlapi, tam se ani nic najít nedalo, jak víte, ale aspoň jste ukázali, jaké jsou dnes možnosti geologického průzkumu. ____ Dohrávané scény jsou na dobré úrovni. OK, tajemno se zde hodně dělá dramatickou hudbou, otázkami, které si průvodce sám klade, tvrzením, že něco je: "unikátní, záhadné, jediné na světě, jinde nevídané...." V komentáři se historická fakta přátelsky druží s historkami typu "jedna paní povídala". Celkově to není o nic horší než mnohé záhadologické americké dokumenty, které jsem viděla. SHRNUTÍ: Když chcete zjistit, jestli je Attila fakt pohřbený u Frýdku-Místku a že Prahu založili Indové. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Čtení z klasiky: "Trémon seděl ve své chladné univerzitní pracovně a pracně se prokousával knihou ... Užasl nad tím, že součet její výšky a délky dělený polovinou šířky se rovná přesně číslu 1,67563, což je téměř na chlup 1 237,98712567násobek rozdílu vzdálenosti Zeměplochy od Slunce a váhy malého pomeranče." Abych parafrázoval jinou klasickou, tentokrát filmovou větu: "Záhadu pořídíme lehce. Ale, jak se jí zbavíme?" A proč bychom se jí zbavovali, když knihy o nevysvětlených záhadách (nejlépe takových, které vzniknou, znásobíme či sečteme-li to a ono či uvedeme do souvislostí věci, které nesouvisí) se tak dobře prodávají a dokonce vám za ně veřejná televize ještě zaplatí. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (7)

  • V čase 16:07, kdy odborník na paranormální jevy vykládá o silovém místě na Zvíkově, kde se dějí i z pohledu exaktní elektrotechniky divné jevy, praskne osvětlovací lampa. (sator)
  • Jan Novotný vypráví: „Učenci temných věd a černých umění byli jasnovidci, kabalisté, nekromanty a astronomy, magie obestírala planetu.“ Astronomie není a nebyla temná věda, došlo k záměně s astrologií. (sator)
  • V čase 14:42–49 mluví historik Marek Zágora o Janu z Arrasu, který byl autorem skutečné historie o Meluzíně z roku 1393. Tvůrci pořadu však promítnou obrázek kněze Jan Vianneyho (žijícího na přelomu 18. a 19. stol.), který s legendou o Meluzíně neměl žádnou spojitost. (eberhart)

Reklama

Reklama