Reklama

Reklama

Marie, královna skotská

  • Velká Británie Mary Queen of Scots (více)
Trailer 3

Bylo jí pouhých šest dní, když se po smrti otce stala Marie (Saoirse Ronan) skotskou královnou. V šestnácti přidala díky sňatku titul královny francouzské, ale když o dva roky později ovdověla, srdce ji odtáhlo domů. Osmnáctiletá dívka musela od počátku obhajovat svůj trůn před rebelujícími skotskými klany, navíc čelila otevřenému nepřátelství rodově spřízněné anglické královny Alžběty (Margot Robbie), jejíž vládu odmítala uznat. Averze to byla oboustranná, Alžbětě Marie vadila nejen jako vzpurná rivalka, ale i jako matka budoucího krále Jakuba. Anglická panovnice totiž v tomto směru měla z mnoha příčin jen mizerné vyhlídky. Na druhou stranu obě panovnice spojovala jejich izolovanost v prostředí tvořeném výhradně muži, díky němuž získaly vzájemné pochopení, dokonce i respekt. Britské ostrovy však byly pro dvě tak silné ženy příliš malé a obě to věděly. Otázkou bylo jen, která z nich se rozhodne udělat první krok k eliminaci té druhé, a jak moc je to bude bolet. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (108)

kingik 

všechny recenze uživatele

Dvě představitelky mocných žen se na scéně téměř nepotkají, přesto to mezi nimi (hystericky i historicky) jiskří. Margot Robbie podstoupila značnou zohyzďující proceduru v rámci podoby s anglickou královnou Alžbětou, ve filmu má ošklivý nos a prodělá i opravdu hnusné neštovice, což je zajímavý kontrast k její sličnosti z civilu. Není tedy divu, že si v daném příběhu neužije žádný sex, alespoň ne v přítomnosti kamer, to její filmové sestřence Saoirse Ronan, tedy skotská královna Marie, která neměla nijak valný osud, je dopřán i orální sex a nějaká ta animální sexuální poloha, načež ale ani tyhle krásy života jí krk nezachránily. Film fabuluje v rámci dramatizace, překotně skáče v ději,občas zapomíná na přehledný vývoj událostí, nijak významně mně to ovšem nekazilo zážitek. Dějepisci se jistě budou babrat v detailech, s fakty je nakládáno velmi volně, určitě to není film, z něhož se dá vyzvědět něco mimořádně převratného, ovšem s ohledem na skandalizaci královského dvora se zde vyskytují scény, které si chtějí vydupat stoupající emoční křivku. K vidění jsou úklady, intriky, tradiční i netradiční boj o moc, dojde i na jednu davovou scénu bitky a nějakou tu (zákeřnou) vraždu. Režijně je to však poměrně nevyrovnané, ženský pohled na věc Josie Rourke i její (z)dravá režijní nezkušenost je na výsledku znát. Kostýmní výtvarníci a architekti nelenili a předhánějí se v důkladném zachycení dobové módy a historických reálií. Tahle přetlačovaná o královský trůn, v níž nemalou roli sehrávají i potenciální potomci obou vládnoucích žen, nabízí příjemně i nepříjemně zachycené historické údobí, takže si divák připadá důstojně a zdrží se případných výtek, neb obě hlavní hvězdy dávají na odiv svou patřičnou hereckou kvalitu, ačkoliv ani jedna není rodačkou z britských ostrovů. 8/10 ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

To byla tak hrozná nuda! Přehnané korektní, feministický žvást, který se tváří jakože je podle skutečné události? Letopočty na obrazovce lítají tak moc, že jsem sama nevěděla co je za rok, když jsem vyšla z kina. Herecky je to také dost přehnané a postavy jsou převážně dost nevýrazné. Poslední časový skok byl tak dementní, že tomu do teď nevěřím. Radši vám na konci ve dvou větách napíšou co se za posledních 25 let stalo, než aby to ve třech minutách ukázali. Na druhou stranu delší už ten film být nepotřeboval... Hm. Blah. Krásné kostýmy, a ty dvě hlavní holky byly super. Ale jinak bohužel. Zatím zklamání roku. Ale ještě není ani únor, tak uvidíme. 2* ()

Reklama

Natabar 

všechny recenze uživatele

Průměrné historické drama s výbornými hlavními představitelkami, který však trpí několika bolestmi, jež mu podráží nohy. Předně - kdy už někdo pochopí, že film o silných ženách nemusí nutně natočit žena (a nikdo jiný to nedokáže). Bohužel ženské režii nejednou unikne, že si netočí pár záběrů pro holky z čajového klubu na neděli odpoledne, ale že snad mají ambici, aby jejich film byl pro všechny. Tenhle moc nebyl. A je to škoda. A zadruhé - kdy už někdo pochopí, že současné náboženství politické korektnosti je nesmysl a v posledku se obrací proti ideji rovnoprávnosti. Násilné angažování černochů (a dalších etnik) do vysokých pozic na anglickém a skotském královském dvoře 16. století je něco tak absurdního, až to zesměšní celý film i s tím málo dobrým, co nabídl. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak takhle ne... Podívejte se na tento film a pak na jeho takřka stejnojmenného předchůdce z roku 1971 a uvidíte rozdíl málem propastný. Oba snímky mají společné snad jen dobré obsazení hlavních rolí (Saoirse Ronan je úžasná), krásné kostýmy a hudbu (ta Richterova se té Barryho opravdu podobá), jinak je ale na novějším skoro vše špatně. Děj je zkratkovitý, zmateně skáče vpřed o celé roky a snad i o dekádu, zatímco Marie Stuartovna za 25 let takřka nezestárne. Intrikuje se sice pěkně, ale i člověk, který má o těch událostech nějaké povědomí, stejně chvílemi znejistí, co se právě děje. Největší minus této nové Marie ovšem je, že skoro nutí diváka, aby po skončení otevřel nějakou knihu a přečetl si, oč tam vlastně šlo. To v případě staršího filmu nemusí, protože má naopak pocit, že se dozvěděl vše podstatné. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejvíc jsem se bál obsazení, protože herečky mi do svých rolí neseděly, ale tyhle obavy se nakonec ukázaly jako liché, protože obě dvě zvládly své role bravurně. Líbivé jsou  i kostýmy a ucházející výprava. To ale nestačí. Největším kámenem úrazu je nemotorný styl vyprávění, který působí epizodně a nesouvisle. Chyba je i to, že tvůrci počítají s divákovou znalostí historie, ale zároveň se dopouštějí spousty nepřesností, takže když pak člověk hledá, aby se zorientoval, zjišťuje, že je to všechno trochu jinak. Legračně působí i ta jediná bitevní scéna, která tu snad radši ani neměla být a na nervy leze nestárnutí hlavní hrdinky. No a samozřejmě tu narazíte na neduh všech současných historáků a tím jsou černoši. Já s tím tedy byl už tak nějak smířený, ale udělat černokožce z Thomase Randolpha, to už je trochu moc. 50% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Saoirse Ronan se upsala k projektu, když jí bylo 18 let a trvalo celých 5 let, než se začalo natáčet. Už od začátku byla nadšená z toho, že bude hrát Marii Stuartovnu. Naplánovala si přibližně 6 měsíců volna a odcestovala do Skotska, kde se ponořila do historie jejího života a též se kvůli této roli naučila trochu francouzsky. (Michi88)
  • Margot Robbie zpočátku nechtěla vzít roli královny Alžběty, přijala ji až po tom, co jí Josie Rourke poslala dopis, v němž bylo napsáno, proč ji pro svou roli tak moc chce. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 2018 na American Film Institut Festivalu v Hollywoodu. (Varan)

Související novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (více)

Reklama

Reklama