Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer

Recenze (97)

Listyx odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud jste četli původní Nadaci tak vězte, že seriál s ní nemá nic moc společného. Je to taková multipokurvená, tubovyvážená kravina se shodným názvem. Měli jste nadaci rádi? Přišla Vám zajímavá? Tak máte slušnou šanci si zazvratec, případně alespoň ukroutit hlavičku od tělíčka, páč tomu fakt nebudete věřit. Nic proti hercům, ba musím přiznat, že Seldon byl fajn. Ale ten moment na který se tam mihne to prostě nijak zásadně neovlivní. A tím také končí podobnost s nadací. Psychohistorií se to vlastně nezabývá, ta kdyby tam nebyla tak to ani nikdo nepoznal. No za mě dále nesledovatelné. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Je mi jedno jak to napsal Asimov či zda se to drží předlohy, nečet jsem to, ale hele todle byla dobrá scifárna a byla moc dobře udělaná. Sice trochu přemoudřelá, až měl člověk místy pocit, že některý postavy musej srát mramor místo hoven a žít v nadčasový a nadvesmírný nirváně jak byly eklektický, ale zapadalo to do sebe. Všechna čest. Výprava a skvělý vizuální efekty to posunuly ještě dál. Herecký výkony byly taky velmi dobrý. Lee Peace doslova rostl před očima a Laura Birn byla velmi slušně znepokojivá a uvěřitelná. Já jsem až na pár detailů velmi spokojenej. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám velmi smíšené pocity. Nevypadalo to vizuálně zle. Líbila se mi Lou Llobell. Místy to mělo pěknou hudbu. A sledoval jsem to s manželkou a dcerou, které knihy neznají a vnímaly to jinak. Asi by také bylo lepší, kdybych knihy neznal. Takto mě stále lezlo na nervy, nakolik se děj odchyluje od předlohy. Přestože jsem si na čtvrtém díle řekl, že sleduji něco, co neznám, nešlo na knihu úplně zapomenout. Škoda. Přitom nerozumím, proč museli překopat doslova všechno - x věcí u Asimova vypálilo logičtěji. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Potenciál trochu provařenej občas ne úplně logickým chováním postav, který něco udělaj jen proto, aby se scénář dostal z bodu A do bodu B, ale rozhodně to neni taková tragédie, jak se tady lze dočíst a jsem rád za schválení další série. I kdyby jen kvůli nádhernýmu vesmírnýmu vizuálu, myšlenkám ukrytým v dialozích a monolozích a skvělý "proti-dvojici" Jared Harris vs. Lee Pace. P.S.: Předlohu jsem nečetl a proto to možná nevidím tak černě. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Apple moc chtěl, i já jsem moc chtěl, ale takové zprznění předlohy tady už dlouho nebylo. Triková stránka je fantastická a je vidět i obří rozpočet, který do toho napumpovali. Problém spočívá v rozpačitých scénářích, které krom jmen a názvosloví nemají s Nadací nic společného. Pokřivení psychohistorie, změna pohlaví hlavních postav včetně nelogického chování a pro chladné matematiky (a robota) nesmyslného řvaní a emocionálních výlevů, ukazuje škodlivé působení naší doby a umělou snahu o aktualizaci (místo dekadence a úpadku trapná teroristická příčina) podzápletek knihy, které při zpětném zkoumání působí až směšně. Goyer nezvládá udržet pozornost a boji se preobsazovat. Klony císařů (jediná slušná příběhová linka a to ani není v knize) jsou toho dokonalým případem. Nadace odehrávající se v řádech tisíců let měla hlavní aktéry měnit tak po dvou epizodách s tím, že Olivaw bude v první a poslední epizodě a Seldon bude hostovat častěji. Harris mimochodem hraje úplně jiného Seldona než je popsán v knize a jediným slušným castingovým tahem je Lee Peace jako prostřední Císař. Do každého dalšího dílu jsem se musel nutit víc a víc, a každý mě více a více uspával. Což je velice špatná vizitka. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • Scény na planetě Korell se natáčely v Praze. Scéna, kde sedí král Korellu na trůnu před nastoupenou skupinou vojáků, se natáčela v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy. (Kjube)
  • Konec epizody je natočen v Prachovských skalách, kde se natáčelo od 17. února do 24. února 2023. (FriggoCZ)
  • Mimo toho, že byly některé postavy oproti knižní předloze upraveny tak, aby byl seriál genderově vyvážený, bylo několik postav vytvořeno navíc. Jsou to především postavy Brother Day (Lee Pace), Brother Dusk (Terrence Mann) a Brother Dawn (Cassian Bilton). (Martrix)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama