Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (995)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Teorie všeho nám nepřináší nějaký nový objev, co se týče kvantové fyziky, nebo jiných, pro mě tak na hony vzdálených a dost „šílených“ vědních oborů. Přináší jen příběh muže, který, ač přes své závažné onemocnění, dokázal ve svém životě tolik, že se mně to po přečtení jeho životopisu ani nechtělo věřit. Spoustu ocenění, medailí, vydaných publikací a děl a hlavně se zapsal nezapomenutelně v oboru fyziky, kde patří i dnes k nejuznávanějším vědcům. Tohle všechno jsem samozřejmě nevěděl a ani netušil a nakonec jsem moc rád, že mi to tenhle film aspoň malinko osvětlil. Samozřejmě silný příběh není ještě záruka kvalitně natočeného snímku, ale tady se to naštěstí celkem povedlo. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě Eddie, bez jehož výborného hereckého výkonu by to byl jen lehce nadprůměrný snímek, který za chvíli vyšumí. Ale takhle už na jméno Hawking jen tak nezapomenu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Z trojice aktuálne oceňovaných životných príbehov Teória všetkého / Kód Enigmy / Americký sniper je ten Hawkingov najinšpiratívnejší a najkúzelnejší, ale aj najpresladenejší. Nie je to film pre Hawkinsových obdivovateľov, ale pre slzy roniace vyhľadávačky životných tragédií, zložitých ľudských osudov, dlhotrvajúcej partnerskej oddanosti a vernosti, atď atď. Hĺbku vesmíru nám tu najlepšie zobrazuje vo veľkom celku záber na záhradný ohňostroj, na ktorého popredí stojí za ruku sa držiaca zamilovaná dvojica... Síce sa film nikdy neprehúpne do gýču, ale tiež nikdy nedosiahne poetického drajvu a vzťahovej realističnosti Zápisníku jednej lásky. Je to skôr učebnicovo krásne nakrútená a zahraná šablóna s idealisticky vyznievajúcou story o dobrých či výnimočných ľuďoch. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veru veru, klobúk dolu pred takou "nevestou", ktorá obetovala takmer celý svoj život, aby sa postarala o ten "druhý", ktorý bol relatívne v tak beznádejnej situácii. Čo sa týka hereckého výkonu Redmayne-ho, to je proste klobúk dolu. Nemá zmysel ani komentovať. Neviem, nedokážem si to ani len predstaviť. Fungovať takýmto spôsobom. Taký človek musí byť naozaj veľmi psychicky silný, aby obrazne povedané "neprepadol", nevzdal sa boja, a predĺžil si tak údajne garantovanú dĺžku "života". Keď mám ale samotný film ohodnotiť ako celok, je to napriek prezentovaným okolnostiam veľmi náročné. Je síce pravdou, že ma len zriedka ktoré emotívne scény (či už pozitívne alebo negatívne) nechali chladným, no skutočne som očakával, že ma tento film viac zloží na kolená. Za mňa z úcty ku géniovi, jeho HLBOKEJ MYŠLIENKE v závere, opatrné, zaslúžené štyri ... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Už také začínám být těmi přízemními a vesměs obyčejnými oscarovkami, které jdou přímočaře za zlatým plešounem díky tématu, které prezentují, přesycen. Tak trošku jsem takto nevybíravě přistupoval i k Hawkingově Theory of Everything. Přímo se vybízí srovnání s Imitation Game, které se mi taktéž velmi líbilo, ale přecejen k látce přistupuje malinko jinak. Nechci říci, že hůře či lépe, ale sází hlavně na jednu postavu - Cumberbatche. V Teorii všeho jde ale především o vztah chorobou nakaženého muže a milující ženy, která dokáže přetrpět i ty nejtěžší překážky a zvedat tak důvěru i nemohoucímu manželovi. Jde o lásku, která je podkreslena citlivým vyprávěním skutečného příběhu a natočena velice líbivým způsobem, že jsem se až divil, jak moc se můj konečný názor liší od, podobnými snímky znuděných, filmových fanoušků a jak moc jsem se do příběhu zažral. O Hawkingovi jsem se navíc chtěl vždycky dozvědět něco bližšího a jsem rád, že mi tuto možnost naskytl právě James Marsh. Eddie Redmayne jinak rozhodně nepatří k mým oblíbencům a ani bych se neodvážil tvrdit, že snímek povznáší pouze on nebo Felicity Jones, ovšem musím uznat, že casting se velmi povedl a oba podávají ve své roli velice přesvědčivý výkon...90% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech vynikající film, který je o to silnější, že vychází ze skutečného životního příběhu výrazné vědecké osobnosti. Snímku nechybí silné emoce, které prožije a ocení zejména citlivý a pozorný divák, ale není prostý ani skvělých hereckých výkonů, zejména představitel Stephena Hawkinga je ve své roli natolik přesvědčivý, že ocenění jeho práce Oscarem je více než zasloužené. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (27)

  • Eddie Redmayne bol pri stretnutí so Stephenom Hawkingom, ktorého vo filme stvárnil, veľmi nervózny, keďže mu trvá odpoveď pomocou hlasového simulátora dlhšie a Redmayne nemá rád dlhé ticho. Okrem iného povedal Hawkingovi, že obaja sú narodení v znamení kozorožca, na čo ten vtipne odpovedal: „Ja som astronóm, nie astrológ." (tuntik)
  • Eddie Redmayne (Stephen Hawking) pracoval během natáčení s tanečním instruktorem, aby byl schopen pohybovat se jako osoba, jejíž svalstvo ochabuje každým dnem. (MJana)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama