foto

Eddie Redmayne

  • nar. 6.1.1982 (35 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Rád bych řekl, že jsem z těch lidí, kteří nemůžou vystát dívat se na sebe. Ale já si nemůžu pomoct – musím se dívat. Na to jsem až moc zvědavý."

Eddie Redmayne se narodil 6. ledna 1982 v Londýně do rodiny finančníků. Na prestižní střední školu Eton College chodil zároveň se stejně starým princem Williamem. Poté studoval dějiny umění na Trinity College v Cambridgi, odkud vyšel v roce 2003. Původně chtěl pracovat jako kurátor, ale jeho profesor ho doporučil pro roli Violy ve výročním představení Shakespearova Večeru tříkrálového, uváděného u příležitosti 400 let Shakespeara v divadle Middle Temple Hall v Londýně. Jeho výkon po boku Marka Rylance nebo Sama Wanamakera natolik zaujal, že si vybral agenta (který mimo jiné například zastupuje Cate Blanchett nebo Kate Winslett) a rozhodl se věnovat hraní profesionálně. Jeho další role byla ve hře „The Goat or Who is Sylvia?“ od Edwarda Albeeho v divadle Globe, kde hrál syna zoofila v podání Jonathana Pryce. Za svůj výkon byl zavalen přívalem kladných kritik a byl oceněn cenou Outstanding Newcomer na padesátém udílení cen Standard Theatre Awards v roce 2004 a také London Critic's Circle Theatre Award v roce 2005. Získal angažmá u společnosti National Youth Music Theatre a objevil se v dalších hrách známých či méně známějších autorů. Podle svých slov má na divadle rád, že když jeden večer něco zkazí, tak druhý den to může hned napravit, což je něco, co u filmu nejde.

Eddieho prvním potykáním se stříbrným plátnem bylo australské kriminální drama LIKE MINDS (2006), kde rovnou dostal příležitost v hlavní úloze snímku. Tím byl sedmnáctiletý Alex podezřelý z vraždy několika svých spolužáků. Eddie svým neobvyklým zjevem mezi ostřílenými australskými rodáky Toni Collete a Richardem Roxburghem rozhodně nezapadl a dalo by se říci, že i vytyčil směr, kterým se budou ubírat jeho další hrdinové. Psychicky narušený byl i homosexuální Anthony Baekeland z filmu SAVAGE GRACE (2007) režiséra Toma Kalina. Film na podkladu dekadentních šedesátých let americké smetánky vyprávěl příběh právě nesmělého Tonyho a jeho osamělé dominantní matky (Julianne Moore). Kvůli této roli musel zvládnout americký přízvuk, který se musel naučit i pro roli syna Angeliny Jolie a Matta Damona v De Nirově KAUZA CIA (2006), kam byl, jak sám žertem říká, obsazen jen kvůli tomu, že má na syna této dvojice dostatečně plné rty. Eddie měl rovněž šanci zahrát si ve třech filmech týkajících se doby vlády Tudorovců – v televizní KRÁLOVNĚ ALŽBĚTĚ (2005) s Helen Mirren a v Kapurově spektakulární KRÁLOVNĚ ALŽBĚTĚ: ZLATÝ VĚK (2007) s Cate Blanchett, kde v obou dvou filmech ztvárnil zrádce – ve druhém jmenovaném dokonce atentátníka na královnu. V romantickém dramatu KRÁLOVA PŘÍZEŇ (2008) si zahrál manžela Mary Boleynové (Scarlett Johansson) – milenky Jindřicha VIII.

V roce 2008 se stal modelem pro módní značku Burberry.Ve volném čase hraje na klavír, maluje a navštěvuje výtvarné galerie.

Dagmar "Morien" Pokorná

Herecká filmografie

Filmy

2018 Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Pračlověk
The Last Days of Night
2016 Fantastická zvířata a kde je najít
2015 Dánská dívka
Jupiter vychází
Tomáš a jeho přátelé - Sodorská legenda o ztraceném pokladu
2014 Teorie všeho
2012 Bídníci
Ptačí zpěv (TV film)
2011 Fracek
Miraculous Year, The (TV film)
Můj týden s Marilyn
2010 Černá smrt
2009 Čekání na zázrak
Zlomový rok 39
2008 Králova přízeň
The Yellow Handkerchief
2007 Divoká krása
Královna Alžběta: Zlatý věk
2006 Kauza CIA
Like Minds

TV seriály

2010 Pilíře Země (TV seriál)
2008 Tess z rodu D'Urbervillů (TV seriál)
2005 Královna Alžběta (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)

Dokumentární

2014 Hollywood Film Awards (TV film)

TV pořady

2017 The 74th Golden Globe Awards (TV pořad)
2016 Oscar 2016 (TV pořad)
The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2016 MTV Movie Awards (TV pořad)
2015 The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Ocenění Breakthrough Prize 2015 (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
2013 2013 MTV Movie Awards (TV pořad)
39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2007 The Graham Norton Show (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace