Reklama

Reklama

Harbinger Down

  • Velká Británie Inanimate
Trailer 3

Skupina postgraduálních studentů si zajistila místo na rybářské lodi Harbinger, aby mohli studovat efekty globálního oteplování na kosatky v Beringově moři. Když posádka lodi vyloví nedávno rozmrzlý kus starého sovětského vesmírného vraku, všechno se úplně zvrtne. Vypadá to, že Rusové experimentovali s želvuškami, drobnými pružnými živočichy schopnými odolávat extrémnímu vesmírnému záření. Bytosti přežily, ale ne bez mutace. Nyní je posádka vystavena agresivním zmutovaným organismům. A po umístění v ledu po tři dekády se bytosti nehodlají vzdát tepla lidské společnosti. (noelcoward73)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (103)

kingik 

všechny recenze uživatele

I ten nejžlutější ťaman padělá světovou módní značku tak, že můžete GUESSovat, jestli na věšáku v tržnici náhodou nevisí originál. Alec Gillis šlapal na svém šicím stroji asi fakt nějak blbě, protože jeho hadr se nedočkal ani prvního praní a hned se rozpadl. Mayday! Mayday! Rybářská loď v ohrožení. Mejdan, mejdan, divák mající v oblibě filmy typu "Vetřelec" nebo Věc" se bude dobře bavit. Nebude. A to jsou scenérie filmu přímo ideální pro boj se zmutovaným organismem číhajícím na svou příležitost po tři desítky let v lunárním modulu z dob sovětské éry, který nalezla posádka rybářské lodi zamrzlý v ledu. Denního světla se divák nedočká, interiéry lodi také nevypadají špatně, vše je ponořeno do mrazivé aljašské noci. Přesto je film na klimbání. Posádce se moc do umírání nechce, režisér se kostrbatě snažil o jakési vybudování vztahů mezi jednotlivými členy, přičemž to jen film zdržuje. Jako jediný to pochopil charismatický Lance Henriksen, který v roli kapitána lodi neřeší režisérovu snahu po ambiciozním herectví. První úmrtí krajně nesympatického vědce nevypadá nejhůř. Bohužel, od toho okamžiku se ve filmu nic nedělo, ba co hůř, nedělo se nic zajímavého. Jen to, co vás napadne v souvislosti s každým scifi hororem s útočící havětí, ať už pochází z jakékoliv kategorie. Akorát je nutné si to představit tak, že to celé mělo naprosto nudný a nevzrušivý průběh. Režisér se totiž postupně přestal snažit v počátečních náznacích invence a jen blbě nakopíroval situace, které už byly jinde k vidění v mnohem napínavější, strhující a celkově námrdkové podobě, byť nejsem zastáncem klasik Vetřelec a Věc. V podstatě by nevadila neoriginálnost Gillisova díla, kdyby to bylo dynamickým, strhujícím a napínavým způsobem natočené. Mělo to herecké obsazení, které diváka zajímá. A úmrtí byla alespoň natolik kvalitativně výrazná, abych nemusel film vracet a zjišťovat, jestli už postavě zaklepal na rameno smrťák, nebo z natáčení utekla. Bída, pane debutante. Rozjezd byl celkem nadějný. Trikově to bylo hezky gumové a z diváckého hlediska to vázlo na všech frontách, ještě ke všemu to bylo slaboduché. Já to potápím. 40% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se po dlouhé době na žánrově slušný monster horor, ale jak už to tak bývá, když se za kameru postaví někdo, kdo s ní doposud neměl zkušenosti (ačkoliv je Alec Gillis známý trikový tvůrce) je z toho většinou průšvih. Nepovedený horor bez atmosféry, zajímavých postav a vůbec vše je tady špatně. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Alec Gillis síce môže mať rád The Thing a vyžobral si peniaze na Kickstarteru, ale to neznamená, že sa v ňom zrazu zrodí aj režijný talent. Ten totiž nepobral ani náhodou. Harbinger Down sa síce pýšil tým, že bude vsádzať na praktické efekty, ale pravda to je iba v prípade pár monštier, inak si až priveľmi často a hlavne lacno vypomáha CGI efektmi. To by mohlo byť vo výsledku jedno a podobné záležitosti ani neriešim. Pokiaľ to vyzerá dobre, tak je úplne nepodstatné, či to bolo za pomoci praktických efektov alebo sa renderovalo na počítačoch. V Harbinger Down však CGI bije do očí, evidentne na neho neboli peniaze a Gillis sa vybral radšej tou ľahšou cestou, než by naplnil to čo sľuboval. Najväčším kameňom úrazu je však otrasná réžia, ktorá nedokáže vykúzliť ani kúsok atmosféry, nebodaj napätia alebo akúkoľvek zaujímavejšiu scénu. Herci alebo v tomto prípade skôr otrasní neherci sa prenesú filmom s jedným výrazom, ich postavy sú stelesnením tých najotravnejších klišé a predbiehajú sa v tom kto stvárňuje väčšieho idiota. Ono to je vlastne celé plných tých najdementnejších klišé a keď prišla na rad scénu s odhalením ruskej agentky, tak som si už skutočne klepal na čelo ako to celé môže niekto myslieť vážne. A tak nakoniec z Harbinger Down nie je nič iné, než C-éčková ultra-dementná variácia na The Thing. Pokiaľ takéto niečo Gillis myslí ako poctu, tak ďakujem pekne. Jeho film je totiž ledva na úrovni produkcie Asylum a na rozdiel od nich to bohužiaľ v tomto prípade aj niekto myslel vážne. Čo je na ešte väčšie zaplakanie. CELKOVO: 0,5* (1/10) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nějakou (ne)originalitu bych neřešil, ale pro mě je podstatný to, že byť jsem se u tohoto oldschool béčka nenudil, tak jsem si jistý, že po týdnu si na jeho existenci už nevzpomenu. Když připočtu oproti Věci absentující nezištnost parazita, což zásadně ovlivňuje atmosféru filmu, průměrné hodnocení by mi přišlo malinko štědřejší. Na jedno podívání bez úhony ale taky bez benefitu. 49% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tohle mé nízké hodnocení je mi obzvlášť líto. Na Harbinger Down jsem se těšil asi dva roky. Na Kickstarteru financovaný projekt mi byl od začátku sympatický, především svým poctivým přístupem k praktickým efektům. Tvůrci jsou evidentně nadšenci, kteří chtěli vzdát hold Carpenterově Věci, jejich snahu oceňuju, ale bohužel se jim ji nepodařilo přetavit v nijak zvlášť dobrý film. Kupodivu to drhne už u těch efektů. V některých scénách vypadají hezky, mnohem častěji však působí velmi uměle, občas až digitálně (mám podezření hraničící s jistotou, že minimálně někde tvůrci nakonec využili CGI), navíc dojem z nich sráží zběsile rozklepaná kamera. Ještě horší je to režijně - za celou dobu se neobjeví ani jedna čímkoli zajímavá scéna, herci působí bezradně, jejich postavy dějem proplují s jedním výrazem ve tváři, takže neradostná situace, se kterou bojují, nemá šanci diváka strhnout. Hudba tuctová. Výsledný dojem tak nakonec odpovídá zážitku z o trochu snaživějšího televizního monster béčka ze SyFy Channelu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Film v mnoha detailech navazuje na horor Věc (1982), například, když posádka lodi prochází podpalubím a hledá vetřelce, můžeme vidět stejný hrací automat Chess Wizard jako používá McReady (Kurt Russell) ve filmu Věc. (Scaryman)
  • 3 066 fanoušků přislíbilo celkově 384 181 $ – v přepočtu téměř 9,66 milionů Kč – a pomohlo přivést film k životu. (Zdroj: kickstarter.com) (ČSFD)
  • V roku 2010 štúdio Amalgamated Dynamics vytvorilo efekty pre film Vec: Počiatok (2011). Scény v ňom však boli nahradené pomocou CGI, a tak sa štúdio rozhodlo natočiť film Harbinger Down s podobnou tematikou. (Marceloo)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno