Reklama

Reklama

Doba ledová: Mamutí drcnutí

  • USA Ice Age: Collision Course (více)
Trailer 1

Jestli lze nějaké období pozemských dějin označit za hodně zajímavé časy nabité všemožnými katastrofickými událostmi, za časy, které každému pořádně prověří schopnosti přežít, pracovat pro tým a také sílu jeho charakteru, pak je to určitě doba ledová. Jedno jaká. Jestli první, druhá nebo pátá. A právě v pátém dílu jedné z nejpopulárnějších animovaných filmových sérií opět potkáváme všechny staré známé hrdiny a pár úplně nových. Přichází ledová událost roku a s ní mamuti Manny, Ellie a Broskvička, něco jako lenochod jménem Sid, tygr Diego nebo vačičáci Crash a Eddie. 
Nezapomněli jsme na někoho? Samozřejmě – na toho nejdůležitějšího, veverčáka Scrata. Ten, jak je jeho nedobrým zvykem, ve snaze ulovit konečně věčně prchající žalud způsobí nehodu, z níž se vyklube karambol a z něj úplná katastrofa. Začne to tím, že vytrvalého Scrata hon za žaludem katapultuje do vesmíru. A tam, díky třaskavé směsi své pověstné nešikovnosti a nekončící smůly, náhodně spustí sérii kosmických, nikoliv komických, katastrof. Což vede i k zcela zásadnímu ohrožení naší planety, na kterou rázem míří asteroid jako hrom a ohrožuje ledový svět i s jeho obyvateli. A protože se naše parta skládá ze samých nefalšovaných a neohrožených hrdinů, nečeká na své vyhubení, ale vydává se na záchrannou výpravu do tajemné Geotopie, během níž ji potká nejen řada nebezpečenství, dobrodružství a komických chvilek. Sice jim tu a tam bude tuhnout krev v žilách, ale to především zimou, jinak to bude hlavně legrace. A jestli se Scrat konečně setká se žaludem? Kdo ví... (CinemArt)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (263)

lamps 

všechny recenze uživatele

Jestli měla čtyřka uhozenou zápletku, tak tohle je teprve něco - to už vážně ve Foxu ztratili veškerou soudnost? Všechny předešlé díly mám víceméně rád, už jen pro ty haldy sympatických a hláškujících postav, ale tady je snad každý prvek neuvěřitelně odfláklý a nevýrazný - od šíleného příběhu, kterému se musí smát i pětiletý Jajda, až po jednotlivé gagy, které se vytratily na úkor patetického rodinného žvatlání. Za pozornost stojí snad jen pár hlášek rázné babičky, bezprostřední navrátilec Buck a Scratův boj se zesílenou gravitací, při kterém jsem se musel chtě nechtě chlámat nahlas. Říká se, že méně je někdy více - u téhle série už by ale nejvíce bylo nic. 40% ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Ani další pokračování až kultovní Doby ledové nezastavilo pokles kvality. Děj zde není příliš poutavý, vtipu zde ubývá a místo něj se sem cpe moderna s hashtagy, roztleskávačkami a podobně... Veverka se zde sotva ukáže a když tak to nestojí za nic... Opravdu nevím o co se tato série pokouší, protože to jde k ledu... 2z5 ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Naprosto, zcela a absolutně zbytečné. Nechápu smysl toho filmu, obzvlášť, když skvělá čtyřka skončila tak... no, prostě skončila. Vtipy se Scratem absolutně nefungují (nejslabší článek celého filmu!!), návrat Bucka je fajn a film to není tak strašný, jak by se mohlo zdát. Zase je tam víc mamutů a víc nových a zbytečných postav, na vtip tvůrci úplně zapomněli (a když se občas objeví, není to zrovna nic úžasného), přesto to ale na mě kdovíproč docela fungovalo a já nebyl nespokojen. Bylo to sice docela fajn, ale asi nikoho nepřekvapí, že to je nejslabší a nejméně zajímavý díl ze všech. Tahle série měla zůstat mrtvá, přitom to ale mohlo dopadnout mnohem, mnohem hůř. Ale toho vyčpělého Scrata je fakt škoda. V českém dabingu to pořád docela šlape, takže další fajn bod k dobru. 70%, ale NE dost objektivkích tak, abyste tomu mohli věřit, každopádně převažují dobré pocity a to je hlavní. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Tak teď už je to opravdu nastavovaná kaše, s hromadou až šílených absurdit vytažených do kosmických rozměrů. Problémem je, že se za těch pět dílů do děje zapojila hromada postav a navíc, s návratem Bucka se ještě o něco rozšiřuje. Jediná, dobře hláškující postava, tak byla lenochodí babka („Máme návštěvu.“ - „Tak to jdu připravit bábovku.“). Jinak tedy na pokračování snesitelné, plno odkazů nejen na jiná velká filmová díla, ale i popkulturu obecně („Co je to ten hashtag?“ - „Nevím, ale zní to cool.“). Děj jinak pojednával o další fázi života, tentokrát když dítě vyroste a již plánuje, jak odejde z domu - a jak se rodičům tato myšlenka samozřejmě nelíbí. Zde tedy v Dobo-ledovském měřítku. Popravdě, nemít k tomu určitý citový vztah už od dětství (a v hlavě stále výtečný a nepřekonaný první díl, kromě tedy ještě dobré trojky), asi bych hodnotil méně. Takto tedy lehký nadprůměr a 55%. Hlavně už žádné pokračování! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

5. 'Doba ledová' se mi líbila víceméně stejně jako všechna předešlá pokračování (čili moc ne). 11 (!) ústředních postav pod irelevantní záminkou (padající meteor) někam jde, po cestě prodělává střídavě humor (až na nemnohé výjimky infantilní a trapný (vačičáci pryč!)) a ztřeštěnou akci, aby všechno dobře dopadlo (tedy kromě toho meteoru :-)), rodinka se stmelila a i největší popleta (Sid) konečně našel družku. Děti se snad ještě nudit nebudou, ale tolikrát obkreslovaná šablona již nutně potřebuje předělat (či definitivně uložit k ledu). Á propos, Scrat v kosmické lodi se už úplně vyčerpal. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Keď behom úvodnej sekvencie veverička Scrat lieta vesmírom v skafandri a zanechá stopu na asteroide, hrá v pozadí ústredná znelka z filmu 2001: Vesmírna odysea (1968). (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. června 2016 na filmovém festivalu v Sydney. (Varan)

Související novinky

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Reklama

Reklama