Doba ledová
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 2002, 78 min
Carlos Saldanha, Chris WedgeHudba:
David NewmanPlakáty
Bylo nebylo. Ne tak dávno, sotva před 20 000 lety, v prehistorickém světě, kdy mrzne až praští, začíná příběh o mi-mi-migraci. Jak má jeden ale poznat, že jde o Dobu ledovou a ne třeba o Mrazivé časy nebo Velký chlad? No, tak se na naše hrdiny podívejte! Obličeje mají vyloženě ledové. A s tím přesunem je docela honička, zvlášť když zvířecí tým - mamut, tygr a lenochod - najdou lidské mládě, moc roztomilého človíčka, a usmyslí si, že prcka vrátí rodičům. Během dobrodružné cesty mají zvířata spoustu starostí jak se uživit. Mamut musí dávat pozor, aby mu věčně někdo nešlapal na chobot. A musí hájit svou tělnatost. Není přece tlustý, to ty chlupy dělají, že tak vypadá. Tygr zase potřebuje uchovat svou tygří vážnost. A ještě musí vyřešit spoustu problémů se vztahy. A jaký je to pořádek, když lenochod střídá partnerky jako ponožky? Panečku, mamut, ten je věrný.
Na konec by to chtělo nějakou změnu. Což takhle "globální oteplení"? (oficiální text distributora)
golfista
Shrek je sice lepší, ale možná jenom pro nás dospěláky. Děti (společně s námi) pobaví víc tenhle krásně vymyšlený a udělaný animák. P.S. Český dabing je výborný, ale originál je skvělý :) Kdo miluje veverku, pak vás nesmí minout "Gone Nutty" jako bonus na DVD. To je fakt síla :))(25.8.2003)
Houdini
Oscar 1 nominace: Animovaný film(8.3.2004)
don corleone
Zajímavosti: Chris Wedge, který film režíroval zároveň namluvil i postavu Scrata. Tedy spíš ty zvuky. [--] Film měl být původně žánrově spíš drama, ale Fox chtěli komedii pro děti. [--] Původně se mělo objevit před začátkem filmu logo 20th Century Fox, jak se zmrazí. Nakonec se od nápadu upustilo, úvod takový zůstal jen u traileru. [--] První kresby v jeskyni vycházely ze skutečných, které byly nalezené na jihu Francie před nějakými 16 tisíci lety. [--] John Leguizamo, který mluví v originále Sida, vyzkoušel asi 30 různých variací před nalezením perfektní intonace. [--] Jméno malého dítěte je údajně Roshan. [--] Když prochází Sid, Manny a Diego kolem zamrzlé jeskyně, jdou kolem UFO talíře. Pozdrav, který udělá malé dítě je ze seriálu Star Trek. [--] Lidské postavy ve filmu nemluví. [--] Všichni herci byli nuceni k improvizaci, aby zněly dialogy co nejvěrohodněji. [--] Přípravy na film trvaly celý rok, než se nakreslila první animace. [--] Scrat se měl objevit původně jenom na začátku filmu, ale při testovacích promítání byla reakce publika tak veliká, že se rozhodli tvůrci, aby se ve filmu objevil častěji. [--] Film měl premiéru v březnu 2002, během tří týdnů vydělal 100 milionů na tržbách. Stal se tak nejúspěšnějším filmem toho roku do té doby.(22.12.2006)
kOCOUR
Po vizuální stránce naprosto bez výhrad, skvělé postavičky a roztodivná stvoření (Scrat rulez) jsou však bohužel zasazeny do naprosto přímočaré scénářové kostry a ve výsledku tedy Doba ledová působí spíše jako slepený videoklip...což rozhodně neznamená, že není naprosto nehorázně zábavný!!!(19.10.2002)
Lima
Toho sentimentu v závěru je příliš- Přesto dávám čtyři*, hlavně za geniální scénku s hejnem Blbounů nejapných a skeče s veverkou. Jestli si chcete veverky užít více, zkoukněte s ní DVD bonus GONE NUTTY, ten je lepší, než celý film dohromady.(18.5.2003)
Galadriel
Každý bude srovnávat Dobu ledovou se Shrekem, na kterého opravdu nemá, ale i tak jde o skvělou zábavu určenou sice mladšímu publiku, ale se spoustou narážek i pro starší (viz.lenochod v bahenní lázni :-). Mimochodem - stojí za to pustit si vystřižené scény na DVD, kde mi u některých přišlo dost škoda, že se do filmu nedostaly. Rozhodně cíl je splněn - děti se baví královsky, dospělí dobře.(8.12.2003)
Gemini
Jak říká Mr. Fookah, má to vtip, je to hezké, ale dospělí se u toho nepobaví tak jako u Shreka, humor je spíš určený dětem. Nechybí pár srdceryvných scén, a že jsou natočeny vážně dobře;) Ale Scrat by si zasloužil vlastní film, to je bez diskuse. A nezapomínejme na vzdělání - konečně zjistíte jak vymřel Dodo:)(30.1.2003)
Tosim
Já nevím...lze dát jiné hodnocení? Smál jsem se z plna hrdla a i když mi některé scény připomněly jiné animáky, byl jsem na výsost spokojen. Ona vychvalovaná šavlozubá veverka mě nechytla tak, jako Sid. Viděl jsem na DVD pár cén v původním znění, ale celý film jsem shlédl s dabingem a Lábusova interpretace je naprosto fantastická.(5.6.2004)
Radyo
Ta praveverka měla za svou roli dostat Oscara! To mi nikdo nevymluví! :)))(23.12.2003)
Tom Hardy
Nečeknaná paráda, která pobaví nejen děti a díky krátké stopáži stoprocentně nenudí (tak moc nahlas, jsem se nesmál ani nepamatuju)... a veverka by si zasloužila portrét v místnosti slávy.:)(1.11.2002)
Matty
Doba ledová se s odstupem času může tvářit jako vtipná animovaná komedie pro celou rodinu. S odstupem času si totiž většina lidí pamatuje jenom tu malou a zatraceně vtipnou mršku s majetnickými sklony – veverku. Ta je dnes přímo kultovním stvořením, avšak 99% filmu za jejími kousky znatelně zaostává, což je celkem nefér podvrh. Na dospěláky. Děcka budou nudou zívat minimálně. 60% Zajímavé komentáře: Amarcord_1, numi, Aiax, wipeout(10.10.2005)
Djkoma
Zábava, kterou pro sebe celou ukradla malá veverka. Je zvláštní, že nejvtipnější ze všech postav je zrovna veverka, která je ve filmu nejméně, ale určitě do ní autoři dali hodně svých ujetých nápadů :-)(7.5.2005)
Renton
Scénář: Michael Berg, Michael J. Wilson, Peter Ackerman .. Zajímavá animace, jak je jednoduchá, tak je dokonale pohledná. Plejáda nejrůznějších zvířátek na útěku před nadcházející dobou ledovou srší vtipem a jejich společná road movie je opravdu velice zábavná, alespoň já jsem se solidně nasmál. Zaměření zejména ne dětské publikum je evidentní, ale Ice Age skutečně potěší celou rodinu. Hodně povedený je i český dabing.(29.4.2006)
woody
Toy story je první počítačem dělaný film,Shrek nejvíce oslovil dospěláky a Doba ledová je taková malá věc mezi nima která však vyčnívá pěkně dost.Skvělé vtípky,výborné postavy,uspokojující příběh a hlavně Scrat.Ta veverka měla dostat Oscara!Studio Blue Sky se stalo docela velkým konkurentem Pixaru a Dreamworksu.(4.1.2003)
Enšpígl
když se řekne Doba ledová, já už si vybavím navždy veverku s jejím milovaným žalludem to je něco co nemá v historii animačů obdoby, vážně!!(6.6.2006)
Marigold
Můj nejoblíbenější animák, který mě, nevím jak, vždycky dokáže dostat. To prapodivné trio pravěkých tvorů doplněné o roztomilého prcka má v sobě takovou tuze zvláštní poetiku, humor, laskavost i napětí, které často funguje na animák až neuvěřitelně náznakově – třeba bezeslovná Mannyho vzpomínka v ledové jeskyni... Oční hra těch počítačem stvořených tvorečků je bezchybná a člověk se je naučí milovat. Dokonce tak, že jim promine i ten řidší děj, který je nastavován výbornými (ale stále jen) odbočkami. Hovořit o tragické postavě veverky Scrat je zřejmě zbytečné, nad tou by i bezvěký a bloudící Ahasver slzu uronil.(26.12.2006)
AngelAngie
Krásné ..(30.5.2008)
May
Grafika mě hodně zklamala, ale říkala jsem si, že když bude hezkej příběh, nemám nárok autorům cokoli vyčítat, jenomže on i děj trochu pokulhává... roadmovie bez jakýkoli odbočky. Přímočará zábava.(1.2.2004)
Superpero
Jo je to vtipný svižný atd. Ten gag uplně na konci je geniální.(3.4.2005)
║Rozpočet $59miliónov║Tržby USA $176,387,405║Tržby Celosvetovo $383,257,136║ Možno po grafickej stránke trošku štúdio 20th Century Fox zaostáva za konkurenciou ale príbehovo dokáže upútať a hlavne do sýtosti pobaviť. /95%/(8.6.2005)
| V kinech ČR od: | 17.10.2002 |
|---|---|
| V kinech SR od: | 17.10.2002 |
| Na levném DVD od: | 20.01.2011 Bonton |
| Na levném DVD od: | 09.05.2011 Bonton |
| Na Blu-ray od: | 30.11.2009 Bonton |
Související
- Doba ledová 4: Země v pohybu (2012)
- Scrat's Continental Crack-Up: Part 2 (2011)
- Doba ledová: Mamutí Vánoce (2011)
- Scrat's Continental Crack Up (video film) (2010)
- Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (2009)
- No Time for Nuts (2006)
- Doba ledová 2: Obleva (2006)
- Gone Nutty (video film) (2002)