Reklama

Reklama

Humr

  • Irsko The Lobster (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Snímek Humr je romantickým filmem, jehož děj se odehrává v blízké budoucnosti, kdy jsou dle zákonů Města nezadaní lidé zatýkání a odváženi do Hotelu. Tam si musejí do 45 dní najít odpovídajícího partnera. Pokud se jim to nepodaří, jsou proměněni ve zvíře dle vlastního výběru a vypuštěni do Lesa. Zoufalému muži se podaří uprchnout z Hotelu do Lesa, kde žijí Samotáři, a zamiluje se tam, ovšem něco takového je proti jejich zásadám. (Falcon)

(více)

Recenze (544)

Redi 

všechny recenze uživatele

Úžasně suché a absurdní, originální, střílející jednu hlášku za druhou... přistoupí-li člověk na to. Rozhodně nesedne každému. Jediný problém jsem měl s postavami - všichni se tam chovají zbytečně až moc jako banda senilních důchodců. "Vítej. Můžeš s námi zůstat jak jen dlouho budeš chtít. Můžeš být do smrti sám, nemáme žádný časový limit." - "Mockrát děkuji." - "Mimochodem, jakékoliv romantické nebo sexuální vztahy mezi Samotáři jsou zakázány. Jakékoliv projevy budou potrestány. Je to jasné?" - "Můžu si s někým povídat?" - "Samozřejmě, že ano. Jen pokud to bude bez flirtování nebo podobných věcí. To platí i pro taneční večery. Všichni tancují sami. Proto hrajeme pouze elektronickou hudbu." :D ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

"Just because some girl likes the same bizarre crap like you do doesn't make her your soulmate". Vztahy jsou složité, pracné a často neuspokojivé. Ale přestože moderní doba přeje individualismu, tak jsou pro většinu lidí nezbytné. Yorgos Lanthimos touhu po spokojeném životě ve dvou dovedl do extrému a učinil z ní ústřední myšlenku totalitní společnosti. Lidé ztratili schopnost najít si protějšek a navazují povrchní a křehké vztahy postavené na sdílených malichernostech. Pokud tyto zmizí, láska končí a partnerství se rozpadá. Film vystihl bolest západní společnosti velice trefně, bohužel to dělá složitým a nepřístupným způsobem. Pro svou odměřenost a ulítlým výrazovým prostředkům které hraničí se sebeparodií, určitě nesedne každému. Ale už jen pro plejádu skvělých herců a zajímavou zápletku stojí za to vidět. Jo a vybral bych si pandu červenou. ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Ou shit, sci-fi thriller? To je čistá bizzare komédia ad absurdum, ako keď had šampión v rýchlostnej chôdzi, s hadicou zo zahrdzavenej kúpeľne spolu ticho ovulujú v aquaparku pre handrové bábiky. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(51/2017) / Zázrak, že niečo takto originálne si všimli akademici v US a nominovali film na najlepší pôvodný scenár. The Lobster je unikátny spracovaním aj samotným obsahom a asi nie je vhodný pre bežného diváka. Náročnejší divák, ktorý vie oceniť "európsky" originálny prístup k relatívne bežnej téme vzťahov v spoločnosti, si určite príde na svoje. Casting Farrella bol geniálny ťah. (7/10) ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

První polovina s Colinem za 3* druhá mě vůbec nezaujala krom Rache a hodnotil bych méněl! Zvláštní pojetí zakázané lásky a celkově pravidel kdesi v hotelu. A taky divný konec! 50% ()

venison 

všechny recenze uživatele

Řekla bych, že komorní sci-fi drama o degradaci společnosti "Humr" vystihuje asi jediné slovo - nevím.. Fakt nějak nedokážu posoudit, jestli se mi film líbil/nelíbil.. Rozhodně se jedná o velmi originálně zpracované téma, herci v podstatě ztvárňují role bez emocí, děj je takový hodně zvratový, ale až takovým téměř nudným způsobem.. Ten tichý neklid doslova znásilní úsudek diváka.. Musíte přemýšlet.. Vzbuzuje neklid nepochopení.. Vlastně mi naprosto uniká celkově jakákoliv pointa.. A nebojím se to přiznat :-) Bylo to divné, ale takový zajímavým způsobem.. Věřím, že si najde své fanoušky.. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Yorgos to zase dokázal. Šokuje a baví zároveň. Parádní festivalový nápad, který podpořil neskutečným obsazením. Farrell, Weisz, Colman, C. Reilly a Seydoux. Obsazení za mě dokonalé. Herecky je to Lanthimosova klasika. Jediné, co mě trošku mrzí je, že se tady trochu vytrácí ta jeho řecká syrovost. Tváří se to už více hollywoodsky a to tomuto snímku nesedí. ()

mikestiff odpad!

všechny recenze uživatele

Jedno absurdní společenství je vystřídá o ještě absurdnějším a zprvu krapet ujetá, ale originální komediese změní v dementno. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Už, když jsem slyšel o tom námětu, tak jsem si řekl, že ten film musím vidět. Na Humra jsem se fakt moc těšil a proto mě mrzí, že jsem si ho nedokázal užít, tak jak jsem si zpočátku myslel. Humr je prostě dost neosobní film. Je opravdu těžké, aby Vám na nějaké postavě záleželo, jelikož mluví a i myslí jinak. Další věcí je to, že se skoro nic nedozvíme. Prostě jako by všechno bylo, jakási samozřejmost, o které se všeobecně ví. Tento přístup k divákovi je dost nečekaný. Jasně je to artový snímek, ale i tak. I samotná skladba záběrů, propojení střihu a hudby je pro běžného mainstreamového diváka jiné. Režisér Yorgos Lanthimos se s námi nijak zvláště nepáře a jeho totalitní svět, je smutné místo. Když jsem si četl premisu, tak jsem si myslel, že to bude černá komedie, ale nakonec z toho vylezlo velmi nepříjemné drama, kdy jste u spousty scén napnutý jak kšandy. Colin Farrell je zde velmi dobrý a velmi dobře zahrál odtažitého člověka. Rachel Weisz si mě hned získala a to co se jí stane mě dost překvapilo. Léa Seydoux má dost zvláštní roli, a dokázala jí zahrát moc dobře. Ben Whishaw a John C. Reilly nejsou vůbec špatný a krásně je na nich vidět jak moc je daný svět zvrácený. Ze scén mě dostalo hon na lidí, smrt jedné postavy,smrt psa, nahánění po hotelu, láska, trest a vykopání vlastního hrobu. Trochu mě mrzelo, že se nic moc nedozvíme, jak funguje svět a proč tak funguje. Humr je velmi zajímavý film, plný hereckých výkonů, ale svojí artovostí dost diváků odradí. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Zvrátená artová romantika presne podľa môjho gusta, také nájdem za rok fakt len málo. Lobster mi však svojou trpkosťou a podivnou víziou učaroval najviac. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Film působivý tak, že pro něj nenacházím slov. Pomocí absurdity a extrémní stylizace tu bylo nastaveno takové zrcadlo lidským vztahům, jaké tu dlouho nebylo (jestli vůbec). Pokud máte někdy pocit, že se lidstvo chová absurdně, tak tady to máte černé na bílém. Poselství, které si z toho odnesete, je čistě na vás, dá se v tom najít varovně zdvižený prst nad destruktivními tendencemi mnohých lidí i demostrace síly lidskosti. ()

Honzua 

všechny recenze uživatele

Totální filmová dekonstrukce milostných vztahů. Sami sobě extrémisty a řečnická otázka, proč tak prahneme po tom se změnit k obrazu člověka, kterého milujeme. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

90% ... Som nadšený. Takýchto originálnych nápadov je ako šafránu a keď sú ešte k tomu aj zaujímavé ako toto, tak som vo filmovom siedmom nebi. Spoločnosť rozdelená na zadaných a slobodných; vzťah propagovaný ako najvyššia priorita; slobodní sú menení na zvieratá alebo prenasledovaní v divočine. Geniálne! ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Zajímavé herecké obsazení Farellem, Weisz, Reillym ,které mám rád (a pak Seydoux, kterou nemám rád, takže se tu do záporné role hodila) nespasí pocitovou nekompletnost tohohle filmu. Chápu, že to měla být nějaká společenská satira, a zároveň ironická opozice, kdy z jedné strany doktrína diktovala život v páru nebo (svým způsobem) smrt, a druhá život single (asexuálně) nebo (doslova) smrt. A obě strany měly drastické způsoby, jak toho dosáhnout. Což je sice zajímavé, ale ve výsledku strnulé, nedotažené, a film hodně ztrácí ve chvíli, kdy se mince otočí, ale už to není tak propracované a svým způsobem "artové", jak první strana - hotel. Zajímavý nápad. Originální. Bizarní a podivné. Hipsteřina. Nedotažené. Zdlouhavé. Autorská onanie. A jestli mělo být poselství, že i když se nakonec najde zamilovaný pár, tak je mezi nimi stejně nulová chemie, tak se to povedlo. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Mám rád psychofilmy a mám rád filmy s totalitní tématikou. Spíš mám ale rád psychofilmy se sociálně-totalitní tématikou. Ano, také jsem pro manželství a celkem zavrhuji single život. Příčí se to mým představám o vývoji lidstva. Více se mi ale příčí někomu manželství nařizovat a vymáhat jej. Film nám tedy ukazuje dva světy – ten první, oficiální, který je podřízen doktríně manželství (anebo párování), ten druhý – undergroundový, kde lidé žijí spíš single. Oba dva tyto světy jsou totalitní. V tom prvním je to oficiální státní zřízení, v tom druhém je to výmysl chorého mozku, ve kterém nejde o to vymanit se ze spárů totalitního zřízení, nýbrž o to totálně ovládat ty, kteří si myslí, že když se vzepřou oficiální totalitní doktríně, že budou svobodní. Zde vlastně člověk nemá na výběr a nachází se v situaci, kdy si uvědomuje, že z totalitního není úniku. Film je ale také o lásce, která je tak silná, že stojí i za vypíchnutí očí. V tomto momentu to chápu jako příklon k párovému životu. Což není dobře v otázce totalita vs. totalita, což je ale velmi dobře v otázce pár vs. single. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jako nekompromisní artová alegorie, do groteskního bizáru dotažená, vypovídá o reálných společenských a partnerských vztazích překvapivě hodně, nicméně náboj ve druhé polovině už ztrácí. Bezemoční pravidla upjaté totality (města), v níž každý musí žít v zamilovaném páru, se oproti těm anarchistickým od nepřizpůsobivých samotářů z lesa v nesvobodě a nelidskosti vlastně neliší. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Filozofické, náročné, jiné přitom velmi vtahující. Yorgos Lanthimos má na to točit tyhle spektakulární intelektuální cvičení. Jeho nahlížení na lidské bytosti je odtažité, jako by to točil mimozemšťan. Mezilidské vztahy vnímá zdeformovaně. Tlak společnosti dehumanizuje individuální svobodu. Z obou stran (single/páry) dochází k totalitnímu chování, čímž se zároveň hledá skutečný pocit štěstí. Bez bolesti ho nelze najít. Náročný závěr je přesnou hranicí "(ne)splynutí" duší za každou cenu. 76%. ()

Zagi20 

všechny recenze uživatele

Co to sakra bylo? Hned z kraje člověka překvapí způsob vyprávění a to, že si tvůrci absolutně nelámou hlavu, s nějakým vysvětlováním a perou do diváka dost divné, ale zároveň poutavé výjevy. První polovina filmu, odehrávající se v hotelu, byla svým zvláštním způsobem zábavná, ale ve chvíli, kdy se Colin Farrell přidá ke skupině osamělých, jsem se začal ztrácet. Poslední půlhodina už byl totální úlet a tak nějak sem nepochopil co tím vlastně chtěl básník říct. No, aspoň mám zase na půl roku odbytý nějaký artový film. 60% ()

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Hotel pro smetánku za hranicemi Hollywoodu

Hotel pro smetánku za hranicemi Hollywoodu

09.02.2014

Řecký režisér Giorgos Lanthimos před několika lety šokoval a bavil svým unikátním filmem Kynodontas, který ve festivalových kruzích rozděloval diváky a poutal pozornost ke kvantitativně velmi skromné… (více)

Reklama

Reklama