Reklama

Reklama

Země nikoho

  • Bosna a Hercegovina Ničija zemlja (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Satirický příběh dvou vojáků z nepřátelských táborů se odehrává uprostřed války v Bosně v roce 1993. Bosenský voják Čiki a jeho těžce zraněný druh se octnou se srbským vojákem Ninem v zákopu mezi nepřátelskými liniemi na území nazývaném země nikoho. Padají urážky a výčitky, zdá se, že hádka o to, který národ rozpoutal kruh násilí, nikdy neskončí. Situace žádá řešení. Mohlo by být na dosah ruky: jednotky UNIFOR jsou nablízku a francouzský seržant Marchand se vší silou snaží pomoci. Jenomže není jednoduché obejít předpisy o chování sil pověřených dozorem nad pořádkem. Velitelé nařizují za žádnou cenu se nevměšovat. Zástupci médií trpělivě sledují vývoj patové situace, a zatímco jim jde o událost, Čikimu a Ninovi jde o život. "Srbští, chorvatští a bosenští hrdinové filmu mluví ve skutečnosti stejným jazykem. Jedni mu říkají srbština, druzí chorvatština, třetí bosenština, ale ve skutečnosti si všichni navzájem rozumějí," říká Danis Tanović. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (297)

Jordan 

všechny recenze uživatele

dostal ma! celkom a úplne! okolo samí Francúzi, Angličania, Nemci, niekde v diaľke tušení Američania, pyrotechnici, vojaci, novinári, generáli, skrátka všetci, ktorí sa snažia "pomôcť", ktorí sa humanitárne starajú do cudzích vecí, a uprostred toho, v "zemi nikoho" jeden Bosniak, jeden Srb a ešte jeden Bosniak ležiaci na míne v čudnom bezvetrí uprostred bláznivého a bizarného konfliktu, traja cekom obyčajní ĽUDIA premenení na vojakov vo vojne, ktorú nevedno kto, kedy a prečo začal, nezmyselne spojení nenávisťou jeden voči druhému aj keď sa vôbec nepoznajú a okrem absurdného konfliktu ich spája . . . len príslušnosť k rovnakému živočíšnemu druhu; úplne dokonalý film, ktorý ma na vyše hodinu a pol pohltil; prímes čierneho humoru, prímes satirického pohľadu na politiku a novinársko-mocenskú birokraciu, ktorá zdanlivo jednoduché veci, ako je pomoc blížnemu v núdzi, komplikujú, kompromitujú a nakoniec robia úplne nemožnými; ak sa k tomuto filmu budete mať možnosť dostať, pozrite si ho! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorý na minimálnej ploche a s minimálnymi prostriedkami vypovedá o konflikte v bývalej Juhoslávii a o zmysle OSN viac, ako rozsiahle štúdie. Na príbehu dvoch vojakov znepriatelených strán v zákopoch Zeme nikoho ukazuje, že po krátkom čase sa stráca zo zorného poľa príčina konfliktu a ostáva iba konflikt samotný, ktorý už žije svojím vlastným nezávislým životom. Výstižne je ukázaná impotencia OSN, ktorej schopnosti končia pri zabezpečení starostlivosti o seba a svoju byrokratickú štruktúru. Nazývať ich šmolkovia je veľmi výstižné. Celkovo je film, o ktorom som predtým nič nevedel, príjemným prekvapením. ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Takový malý, skoro až komorní příběh odehrávající se v zákopu. Dva nepřátelšstí vojáci uprostřed frontové linie Srbsko Bosenské války. Celý děj poukazuje na celkovou nesmyslnost a malichernost tohoto válečného konfliktu. Ovšem i v tak vyostřeném prostředí a celkem dramatickém ději, si tvůrci našli prostor na drobný vtip a rionii, které v nejednom případě vykouzlí minimálně úsměv na rtech. Na oba hrdiny i ostatní postavičky, s danou situací spojené je velice příjemná podívaná. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6/10] (Casablanca, Counihan Villiers, Eurimages, Fabrica, Fonds Slovène, Man´s, Noé, Maj, Centre du Cinema et de I´Audiovisuel de la Communauté Française de Belgique, Wallons) (Barevný /// Produkce: Marc Baschet, Frédérique Dumas-Zajdela, Cédomir Kolar /// Scénář: Danis Tanović /// Kamera: Walther van den Ende /// Hudba: Danis Tanović /// Oscar: Bosna (nejlepší cizojazyčný film)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrý protiválečný film poznám velice snadno podle toho, že na mě fakt zapůsobí. Pokud mě poselství takového snímku pořádně neprofackuje, pak bylo jeho natáčení jen mrháním finančních prostředků. Tvůrci tohoto filmu nemrhali a fackovali. Kolega hodnotitel a komentátor / recenzent esaque mě postupně přivedl k citrusům, ke studni i k této zákopové záležitosti a já bych jen těžko hledal lepší vyobrazení pro nesmyslnost války, než mi předvedli filmaři v těchto třech případech. O tom, že modré blembáky fungují v podstatě jako parta ozbrojených turistů není pochyb, a i když vůbec nepochybuji o tom, že jsou v jejich řadách schopní a rozhodní lidé, masa Vogonů ve vedení je naprosto neguje. Poslední dění na východě mi ostatně jasně ukázalo, že je OSN jen zbytečným molochem bez jakéhokoliv přínosu, v němž agresor pohodlně vetuje vše, co se mu nehodí do krámu. Ale to jsem odbočil. Kdyby se děj neodehrával v exteriéru, dal by se snímek považovat za téměř komorní záležitost, ale příběh byl natolik intenzivní, že u mě s přehledem předčil nejeden takzvaný blockbuster. / "Udělej detail tý miny, až ji budou vyndávat." / Poučení: Jsou situace, z nichž se nedostaneš, i kdyby ses posral. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Voják mírových sil komentuje přílet vrtulníku s nadřízenými rčením: "Deus ex machina", což je literární termín, který se do češtiny překládá jako: bůh ze stroje. V přeneseném významu pak jako někdo (popř. něco) náhle se objevující a přinášející nečekané řešení. (Petrus1)
  • Tento film bol nakrútený len za 30 tisíc eur. (Raccoon.city)
  • Mina, o kterou ve filmu jde, je PROM-1 jugoslávské výroby. (Apolskis)

Reklama

Reklama