Reklama

Reklama

Perfektní den

  • Španělsko Un día perfecto (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

První obětí všech válečných konfliktů bývá zdravý rozum. A přesně to se stalo i skupince humanitárních pracovníků z mezinárodní organizace Aid Across Borders, která pomáhá ve válečné zóně kdesi na Balkáně. Sophie (Mélanie Thierry) je v partě nováčkem a chce spasit svět. Mambrú (Benicio Del Toro) už všechno viděl a chce domů. Káťa (Olga Kurylenko) kdysi chtěla získat Mambrúa a tlumočník Damir (Fedja Stukan) chce, aby válka už konečně skončila. „B" (Tim Robbins) ani neví, co vlastně chce. Teď mají na krku jednu z posledních studní uprostřed hor, která je zdrojem vody pro několik vesnic a právě teď v ní plave mrtvola, kterou tam někdo neznámý hodil. Vytáhnout tělo a vyčistit studnu je zdánlivě jednoduchý úkol, ale pro naše humanitární hrdiny se postupně stává neřešitelným úkolem s několika rébusy. Počínaje marným sháněním pevného provazu přes bloudění horskými cestami, na kterých leží zaminované krávy, až po nesmyslné příkazy od velitelů mírových vojsk OSN. Při řešení úkolů tak občas musí sáhnout k netradičním nebo rovnou šíleným řešením. Zároveň nesmí zapomínat, že jsou na území, kterým se prohnala válka a ta se může zase kdykoliv probudit. Prostě je to jen další Perfektní den z mnoha. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (283)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Velice solidní herecká sestava plus toporný ukrajinský věšák na šaty v příběhu, který mi ukázal válku na Balkáně z jiného úhlu pohledu a znovu mě utvrdil v tom, že je OSN se svou dceřinou firmou Modrý blembák v podstatě k ničemu. Pokud tedy nejde o dozorování masakrů, v tom nečinném přihlížení jsou fakt skvělí a je znát, že už to nějaký čas trénují. Mě tedy ten absurdistán kolem studny bavil neskrývaným cynismem, neohrozil mě patetickými útoky na city (bo Španělé a ne Amíci) a způsobil mi dobrou náladu, přestože šlo vlastně o vážnou věc. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda! Neskutečně pohodový a přiměřeně vtipný film pojednávající o problematice, která vlastně vůbec veselá není. Film o skromných hrdinech, podaný příjemnou neamericky neheroickou formou. Film kombinující černohumorné slovní přestřelky, dobrodružnou road-movie s krásnými krajinkami a absurdním cílem se špetičkou vztahového dramatu a to celé na pozadí krvavého konfliktu a událostí, ze kterých by obyčejnému člověku ruplo v bedně. A jak jinak si zachovat lidskost a zdravý rozum, než právě humorem? ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ano, tajomník OSN Butrus Butrus Ghálí. Nech príde sem a vysvetlí mi prečo nemôžem vytiahnuť mŕtvolu zo studne..." Toto sa vydarilo. Vážne som uvažoval i nad plným počtom, pretože ten film snáď nemá slabé miesto a hlavne - bavil ma. Rozdáva dobrú náladu i krásu balkánu. Naoko jednoduchý príbeh o obyčajnom hľadaní lana, pritom veľmi presne a posmešne poukazuje na politiku, prácu OSN a modrých prilieb. Benicio je výborný, mám toho chlapíka vážne rád a spolupráca s T. Robbinsonom vyšla na výbornú. Netradičný soundtrack tu na počudovanie výborne sadol, ale osobne by som dal prednosť aspoň v niekoľkých momentoch balkánskym rytmom. Myslím, že by to ešte viac zvýraznilo atmosféru, región a výpoveď o ľuďoch, ktorých sa to predovšetkým týka. Inak super. 80%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľa drámy tu nenájdete napriek tomu, že ide o opis práce humanitárnych pracovníkov. Natočené je to tak sucho, ale niekedy aj vtipne. Žiadnu streľbu určite nečakajte, niekedy ale napriek tomu je tu isté napätie. Dejová línia je jasná, ide len o naháňačkou za lanom a starosť o jednu mŕtvolu. Práca, ktorá sa môže zdať trochu zbytočná a nakoniec sa zbytočnou aj ukáže. Film vám ale poskytne ponaučenie, že ten život humanitárnych pracovníkov si málokto váži a že sú to len malé ryby s dosahom v podstate na nič. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ach áno. Bol to bezchybný deň. Podarilo sa nám vyrobiť ďalší film o obetavej, často márnej a byrokratmi, miestnymi zadubencami i vojakmi z OSN, marenej práci zdravotníkov zo Západu. Pomáhajúcim nevzdelaným sedlácko buranským balkáncom ukazovať, ako sa pri práci s pitnou vodou narába s lyžičkou, vidličkou a nožíkom. Lebo však oni ani netušia, ako a či vôbec vytiahnuť telo zo studne, ktorú používajú ako zdroj pitnej vody. Ich kolegovia v obchodoch i skladoch sú tupé hovadá, presiaknuté nacionalizmom, ktorí sme my v Španielsku dávno odstránili (ETA už neni a Katalánsko - to sú len také prekáračky). Alebo sú to násilníci, popravujúci susedov, alebo bezškrupulózni obchodníci. Náš level je vyššie, my riešime len vlastné milostné problémy. Ostatné je hračička, loptička, ktorú poriešime. Miestami trefné, miestami veľmi akoby z nadhľadu poučujúce tie primitívne, nevzdelané nacionalistické postboľševické hordy za západnou hranicou. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Hlavní hrdinové jezdí ve filmu s autem, které má na čelním skle nápis "Humanitarna pomoc". Jedná se o chorvatštinu, přestože na začátku dostaneme pouze obecnou informaci, že se děj odehrává kdesi na Balkáně. (Lukoboss)
  • Dej sa odohráva v bývalej Juhoslávii na konci juhoslovanských vojen, teda okolo roku 1995. (Arsenal83)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama