Reklama

Reklama

Perfektní den

  • Španělsko Un día perfecto (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

První obětí všech válečných konfliktů bývá zdravý rozum. A přesně to se stalo i skupince humanitárních pracovníků z mezinárodní organizace Aid Across Borders, která pomáhá ve válečné zóně kdesi na Balkáně. Sophie (Mélanie Thierry) je v partě nováčkem a chce spasit svět. Mambrú (Benicio Del Toro) už všechno viděl a chce domů. Káťa (Olga Kurylenko) kdysi chtěla získat Mambrúa a tlumočník Damir (Fedja Stukan) chce, aby válka už konečně skončila. „B" (Tim Robbins) ani neví, co vlastně chce. Teď mají na krku jednu z posledních studní uprostřed hor, která je zdrojem vody pro několik vesnic a právě teď v ní plave mrtvola, kterou tam někdo neznámý hodil. Vytáhnout tělo a vyčistit studnu je zdánlivě jednoduchý úkol, ale pro naše humanitární hrdiny se postupně stává neřešitelným úkolem s několika rébusy. Počínaje marným sháněním pevného provazu přes bloudění horskými cestami, na kterých leží zaminované krávy, až po nesmyslné příkazy od velitelů mírových vojsk OSN. Při řešení úkolů tak občas musí sáhnout k netradičním nebo rovnou šíleným řešením. Zároveň nesmí zapomínat, že jsou na území, kterým se prohnala válka a ta se může zase kdykoliv probudit. Prostě je to jen další Perfektní den z mnoha. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (283)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak prostinká a jednoduchá zápletka, která se v rukou kvalitního režiséra, stává skvělým filmem. Je s podivem, že bylo možné z takovéto zápletky vytěžit tolik a přitom nabídnout zároveň pohled na tragičnost válečného konfliktu. A to se povedlo bez jediného výstřelu, naopak s decentní dávkou vtipu. Španělé u mne proto opět bodují a tento film má odemně, jako doporučení, určitě zelenou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Antimilitaristická konverzačka so superhviezdnym obsadením. Čiže i keď sa jedná o malý španielsky film, má právo na okupáciu tunajších kín. Je to miestami veľmi vtipné, o humor sa stará najmä Robbins, miestami drsné, pretože sme na území vo vojne, ale nedochádza tu v podstate k žiadnemu poriadnemu konfliktu s druhou, alebo aspoň "našou" stranou. K spokojnosti mi teda chýbala nejaká silná scéna, podobná tej z Troch kráľov, kde Wahlbergovi lejú naftu do hrdla. P.S.: Kurylenko je najkrajšia žena planéty aj v ohoze z 90. rokov. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Velice solidní herecká sestava plus toporný ukrajinský věšák na šaty v příběhu, který mi ukázal válku na Balkáně z jiného úhlu pohledu a znovu mě utvrdil v tom, že je OSN se svou dceřinou firmou Modrý blembák v podstatě k ničemu. Pokud tedy nejde o dozorování masakrů, v tom nečinném přihlížení jsou fakt skvělí a je znát, že už to nějaký čas trénují. Mě tedy ten absurdistán kolem studny bavil neskrývaným cynismem, neohrozil mě patetickými útoky na city (bo Španělé a ne Amíci) a způsobil mi dobrou náladu, přestože šlo vlastně o vážnou věc. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zápletka není nijak složitá. Sanitární jednotka operující v polovině 90.let na Balkáně se snaží sehnat lano, aby mohla vytáhnout mrtvolu ze studny a vesničané tak měli přístup k vodě. Do určité míry je to taková road movie, která s vtipem a nadhledem ukazuje hrůzu a absurditu tehdejšího konfliktu. A výborně to funguje. Jediné hluché místo přijde ve chvíli, kdy celá skupina uvízne na jednom úseku cesty a řeší se vztahové záležitosti. To mi tu moc nesedělo. Ale i díky osvědčeným hereckým jménům se to dalo přežít, přičemž asi nejvíc mě bavil Tim Robbins. Vše pak napravil konec, který je vyloženě k nasrání a stejně jako u filmů s rwandskou tématikou člověk začne přemýšlet o tom, jaký mají smysl mírove jednotky OSN. Příjemné překvapení. 85% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Svéráz mezinárodní humanitární pomoci aneb absurdní road-drama o každodenní rutině humanitárních pracovníků na Balkáně a jejich donquijotskému boji s úředně byrokratickým šimlem i zdravým rozumem ve filmu, který mistrně i funkčně balancuje na hraně vážné noty, upřímného lacině nevynuceného dojetí, "nastavování zrcadel" a černého cynického humoru, jakým se obrňují posádky sanitek. Snad jen to mohlo být o chlup či dva kratší; speciálně pak v pasáži s objížďkou. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Film vyvolal veľké ovácie a až takmer 10-minútové "standing ovation" po ukončení premietania v Cannes. Potlesk v stoji patril aj duu hercov v podaní Benicia Del Tora a domácej Mélanie Thierry. (MikaelSVK)
  • Film sa natáčal v Alquife, Granade, Cuenca a Malage (Španielsko). (Arsenal83)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama