Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedokážu si představit, že se na tohle dívá nějakej chlap. :D Pokud se k Cizince dostal omylem, tak po prvním díle končí. Totální červená knihovna, totálně černobílé postavy (kladní jsou super hodní, zlí jsou super zlí), totálně nepravděpodobné reakce (v 18. století ženská držkuje na chlapy a jim to nevadí, občas ji lehce napomenou, aby se neřeklo). V některých dílech se děj neposune vůbec dál, a přes to se na to pořád dívám. Asi proto, že mám ráda historické filmy a seriál s tématikou Červenokabátníci vs. Skotové jsem ještě žádný neviděla, naneštěstí se zde historie až tak často neřeší, zato milostné eskapády ano. Hudba je hezká, hlavně znělka seriálu, méně hezký je ten šílený skotský přízvuk, popřípadě Gaelština. No uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet, ale jsem asi jediná divačka, která u toho zůstala, a přes to furt doufá, že se Claire vrátí k Frankovi, místo aby zůstala s tím "po všech stránkách dokonalým" Jamiem. :) PS: Je docela vtipné, když jediná zábavná a dobře zahraná postava, je hlavní ultimátní záporák - sadista, kterého by měl každý nenávidět. Zcela chápu nominaci na Zlatý Glóbus pro Tobiase Menziese za tuto roli, a doufám, že bude v budoucnu hrát i v něčem kvalitnějším, než je tahle telenovela. (Já vím, je ve Hře o trůny, ale jeho postava se vyskytuje jen v pár dílech). ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Hustá mlha, půvabná krajiny Vysočiny, tvrdý akcent, kilty, dudy a zkrátka Skotsko jak jej známe a milujeme. První díl je lehce nezáživný, ale jeho těžkopádnost hravě vyváží další díly. Spousta lidí seriál označila za "červenou knihovnu", takže jsem opravdu čekala vyloženě kýčovitou romantiku. A byla jsem příjemně překvapená, protože seriál je protkaný příjemnou skotskou atmosférou a historií, svou roli zde má sex i akce a na nějaké to laškování přijde v podstatě až v sedmém díle. Baví mě sledovat rozpolcenou hlavní hrdinku, která chce na jednu stranu zpět do své doby a k manželovi, ale na druhou se zamilovala do nazrzlého sexy Skota (upřímně, při pohledu na něj bych na manžílka zapomněla do pěti minut). Po několika dílech mi nedá nepozastavit se nad tím, jak chtějí Claire všichni znásilňovat, ale rychle mi došlo, že v té době to tak pravděpodobně skutečně bylo. Jediná moje skutečná výtka směřuje ke znělce, která se podle mě příliš nevyvedla. Jinak jsem na výsost spokojená. MIMOCHODEM NÁMĚT JE OPĚT CELKEM ZCESTNÝ. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Neskrývaná červená knihovna v hávu dobrodružné podívané zaobalená do krás skotské Vysočiny. Je to v zásadě kýč, ale toho neotravného charakteru, který k žánru patří a má v něm své místo. Zápletka nosná je, obsazení sedne, mezi hlavními charaktery to celkem jiskří a díky nemalým produkčním hodnotám to vypadá i zvučí k světu; na papíře to prostě působí sympaticky. Na papíře. V tomto případě doslova i do písmene, jelikož na současném seriálovém poli těžko pohledat druhý seriál, který by tak dojížděl na své literární kořeny; resp. neschopnosti pochopit, že je audiovizuální adaptací a ne rozhlasovou hrou. Nevypráví se tu totiž obrazem. Vše (ne)podstatné se sděluje předčítáním předlohy skrze voice-over hlavní hrdinky. A to je kámen táhnoucí to ke dnu hned dvakrát; předčítání je to z knihy, u které je (i kdybyste to nevěděli) po pár větách zcela jasné, že to musela napsat žena píšící červenou knihovnu (takové ty echt melodramatické věty typu „Chtěla jsem, aby to byl sen, ale věděla jsem, že nebyl.") a navíc je to dovedeno ad absurdum, kdy vidíme postavu smutně koukající, u které víme z předchozího dění proč smutně kouká, ale voice-over nám sděluje, že smutně kouká a proč smutně kouká. On je vysvětlující hlas hrdinky dokonce i při sexuální scéně (žádné ironické průpovídky, ale moudra ve stylu "Sex byl naším mostem, který nás vždy spojoval"). To v kombinaci s poklidným průběhem postrádajícím tah na branku (zdejší pilot by většina seriálů zvládla za třetinu času bez ztráty jediné podstatné informace) vyvolává dojem, že by u toho jeden vyrostl. Postupem epizod se to sice pozvolna zlepšuje, ale tohohle prokletí se to zcela nezbaví nikdy. A pokud snad přeci jen ano, tak já u toho již nebudu. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Cizinka je ve svém jádru klasickou romantickou podívanou. Má ale pár aspektů, které z ní dělají něco víc než jen další z mnoha přesládlých romancí. Ať už jsou to sympatičtí herci, dechberoucí skotská příroda nebo nádherná hudba. Sice by nebylo špatné, kdyby bylo tempo o něco svižnější a více pozornosti by si zasloužily i vedlejší postavy nebo zápletky, ale i tak jde o seriál, který za zhlédnutí jistě stojí. 7/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dlhodobý projekt, no ktorý sa rozhodne vyplatí. Prvé tri série som videl už pred vyše rokom, tú poslednú štvrtú až teraz (vtedy ešte nebola). Príbeh sám o sebe je veľmi epický, výborne prepracovaný - prelínanie dvoch časových rovín a ich ovplyvňovanie, romantické linky, trochu sexu, dobrodružstvá, napätie, emotívne scény, nádherná výprava, nádherné exteriéry, vynikajúca hudba, dôraz na vývoj postáv.... je tu toho veľa čo tu funguje na jednotku. Tiež sa mi páčilo ako nosná kostra príbehu spolupracuje so všeobecne známymi faktami z histórie - Škótske povstanie proti Britom, osídľovanie Ameriky.... Netvrdím, nie všetky časti sa čo do pútavosti narovnako vydarili, no tých menej vydarených je tu veľmi málo. Rozhodne sa už teším na piatu sériu, asi opäť až za rok. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Kameny na Craigh na Dun jsou ve skutečnosti dekoracemi z pěny s tvrdým povrchem. Lokace pro natáčení byla nalezena v blízkosti Rannoch Moor v Perthshiru, protože les ve Skotsku je vysázen v rovných liniích a dle režiséra Johna Dahla „nevypadá jako les“. Na místě dříve skutečně stály historické kameny. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Caitriona Balfe se musela kvůli roli Claire Randall naučit základy ježdění na koni a zorientovat se v bylinkářství. Od chvíle, kdy získala roli a začátkem natáčení, uběhly pouhé tři týdny. (fairytalebliss)
  • První díl knižní série, která má 8 dílů, byl uveden v USA již v roce 1991. (Zdroj: en. wikipedia.org) (Jolinar)

Reklama

Reklama