Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Neskrývaná červená knihovna v hávu dobrodružné podívané zaobalená do krás skotské Vysočiny. Je to v zásadě kýč, ale toho neotravného charakteru, který k žánru patří a má v něm své místo. Zápletka nosná je, obsazení sedne, mezi hlavními charaktery to celkem jiskří a díky nemalým produkčním hodnotám to vypadá i zvučí k světu; na papíře to prostě působí sympaticky. Na papíře. V tomto případě doslova i do písmene, jelikož na současném seriálovém poli těžko pohledat druhý seriál, který by tak dojížděl na své literární kořeny; resp. neschopnosti pochopit, že je audiovizuální adaptací a ne rozhlasovou hrou. Nevypráví se tu totiž obrazem. Vše (ne)podstatné se sděluje předčítáním předlohy skrze voice-over hlavní hrdinky. A to je kámen táhnoucí to ke dnu hned dvakrát; předčítání je to z knihy, u které je (i kdybyste to nevěděli) po pár větách zcela jasné, že to musela napsat žena píšící červenou knihovnu (takové ty echt melodramatické věty typu „Chtěla jsem, aby to byl sen, ale věděla jsem, že nebyl.") a navíc je to dovedeno ad absurdum, kdy vidíme postavu smutně koukající, u které víme z předchozího dění proč smutně kouká, ale voice-over nám sděluje, že smutně kouká a proč smutně kouká. On je vysvětlující hlas hrdinky dokonce i při sexuální scéně (žádné ironické průpovídky, ale moudra ve stylu "Sex byl naším mostem, který nás vždy spojoval"). To v kombinaci s poklidným průběhem postrádajícím tah na branku (zdejší pilot by většina seriálů zvládla za třetinu času bez ztráty jediné podstatné informace) vyvolává dojem, že by u toho jeden vyrostl. Postupem epizod se to sice pozvolna zlepšuje, ale tohohle prokletí se to zcela nezbaví nikdy. A pokud snad přeci jen ano, tak já u toho již nebudu. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Krásná příroda i děj zasazený do Skotska 18. století. Pořád je to ale červená knihovna s pro mě stereotypními postavami (emancipovaná a bojovná hlavní hrdinka se srdcem na správném místě a hrdina je nešovinistický gentleman uprostřed až barbarských kumpánů) a otravným voice-overerm hlavní hrdinky, tvůrci si to tímhle prostě zjednodušili. Hezky se na to kouká a dílů není moc, takže taková neškodná oddechovka, z které čiší naivita. ()

Reklama

pavcas 

všechny recenze uživatele

Seriál, kterej mně chytnul za srdce jako už žádnej dlouho ne, to je Cizinka. Když jsem začínala číst knížku, kde se hlavní hrdinka Claire, bývalá zdravotní sestra, zcela náhodou na svých opožděných líbánkách ve Skotsku "propadne" z roku 1945 na stejné místo,ale o 200 let zpátky, říkala jsem si WTF, jak tohle bude fungovat? O pár stránek dál jsem byla chycená, zamilovaná do hlavních postav, zamilovaná do příběhu, zamilovaná do líčení skotské vysočiny a místních poměrů. Nepamatuju si, kdy naposled se povedlo vybrat tak dokonale přesnou ústřední dvojici, kdy všechno co tak fungovalo v knížce, funguje ještě o 100% líp v televizi, stejně tak jako se povedlo absolutně dokonale vykreslit dobu, ve které se děj odehrává a najít úžasné a dechberoucí lokace ať už ve Skotsku nebo jinde, pařížská část se natáčela i v Praze. Caitriona Balfe přinesla do postavy Claire přesně tu správnou dávku ženskosti, moudrosti a zároveň odvahy a paličatosti jako knižní Claire a Sam Heughan jako Jamie kromě toho že je sexy jak blázen, je neskutečně čistá duše, statečné srdce a silný charakter a v některých scénách předvádí nejen oni opravdu neuvěřitelné herecké výkony, až se vám srdce chce rozskočit na milion kousků..... Chemie mezi nimi je neuvěřitelná a je to opravdu krásný příběh lásky a odvahy, kterou nerozdělí ani několik století.... 1.serie 110%, 2. serie 90% a aktuálně běží 3.serie, která zatím vypadá víc než dobře. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Historický klenot, který mě zavedl zpátky do 90. let, kdy ještě existovaly kvalitní dobové romantické filmy. Scénář a kamera jsou úžasné, ale seriálu dává duši ústřední dvojice, z které mi nejednou vlhlo oko.... Při druhé polovině řady mi oči bohužel vlhly z toho, jaký patos se z toho stal. Tragic. Díly 1-8: 100%. Díly 9 - 16: 70%. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

1. série: 55%. Není to úplná tragédie, nakonec se mi povedlo dokoukat celou sérii o šestnácti dílech, i když místy se sebezapřením. Že by mě to ale nějak bavilo se říct nedá. Děj se dost vleče a jednotlivé postavy nejsou dostatečně zajímavé. Technicky je to slušně odvedená práce, atmosféru 18. století se tvůrcům navodit podařilo. Ale jak už tu spousta lidí napsalo, je to klasická červená knihovna, takže nuda. Caitriona Balfe by pro dobro seriálu měla méně mluvit a více se svlékat, protože v tom jsou její hlavní přednosti. A hlavní poučení pro ženy? Bacha na to, koho si berete. I když si najdete slušnýho inteligentního manžela, vždycky je tu šance, že jeho prapředek byl bezpáteřní sadistická buzna. Pak už stačí se jen dotknout nějakýho šutru a to 200 let starý prase vám udělá ze života peklo. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (50)

  • Na konci epizody Claire (Caitriona Balfe) svěřuje Jaimemu (Sam Heughan) pravdu o tom, že pochází z budoucnosti. Režisér nutil herečku scénu opakovat zhruba třicetkrát, dokud se mu nezdálo, že působí dostatečně věrohodně. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Autorka kostýmů Terry Dresbach vytvořila pro postavu Geillis Duncan (Lotte Verbeek) „ptačí šaty“, které odkazují na motiv ptačího hejna a ochrany jednotlivců mezi ostatními, o němž hovoří Claire (Caitriona Balfe), když s Geillis čekají na proces. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • V epizodě se v cameo roli objevuje autorka literární předlohy Diana Gabaldon. Hraje postavu Iony McTavish, jednoho z hostů přítomných na balkoně ve Velké síni hradu Leoch při skládání slavnostní přísahy. Gabaldon pronáší několik replik v rámci rozhovoru s postavou paní Fitzgibbons (Annette Badland). [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama