Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 1

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (121)

echo 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument hlavně tím, že se režisérce podařilo dostat přímo k hlavní postavě dokumentu a natočit události, přesně tak jak byly připravovány a následně aplikovány. Bylo krásné sledovat změnu osobnosti hlavního aktéra v průběhu času. Na začátku čilý,svěží a odhodlaný změnit svět, na konci k smrti vyčerpaný svojí vytvořenou a dá se říct oprávněnou paranoiou. Oscar určitě zasloužený, podobný realtime dokument o osobnosti která ovlivnila svět, tu zase dlouho nebude. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Snowden len naplno zverejnil niečo, čo každý tušil. Že všetci sú digitálne sledovaní, nahrávaní a špehovaní, a to aj bez akéhokoľvek dôvodu. Keď to zákony umožňujú, tak prečo by sa vlády ostýchali. Rozhovory s novinármi sa nezameriavajú len na samotné odhalenia, tie sú zobrazené skôr v záberoch zo spravodajstva, ale aj na Snowdenovo súkromie, pohnútky a následky. Zahŕňa obdobie pred tým, ako sa sám odhalil a vyšiel s pravdou o svojom čine von. Trochu veľa je v dokumente hluchých miest, zábery na prsty klepkajúce po klávesnici nikomu nič nepovedia, mňa veľmi otravovali. Informačná hodnota fimu je vzhľadom na vážnosť témy nakoniec malá. ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Dokument s ohromnou silou, která tkví ve vědomí, že sledujeme přímý záznam dění před vypuknutím bouře, která zahýbe světem. Ed Snowden, mladý infrastrukturní analytik NSA, dospěl k závěru, že občanská neposlušnost je jeho občanskou povinností, a rozhodl se s pomocí pečlivě zvolených zástupců médií informovat veřejnost o rozsahu, v jakém tajné služby celého světa monitorují životy nás všech. A zbořit mýtus o tom, že "oni" mohou cokoli, a že nemá smysl proti krádeži soukromí a svobody projevu protestovat. Chvílemi fascinující podívaná, bezmála thriller, odehrávající se po hotelových pokojích, v napětí, paranoie, v očekávání velkých věcí... Je těžké se zbavit nepříjemného pocitu, obavy, že protagonisty osobně nemůže čekat happyend. Což jen dokazuje, kolik pravdy na Snowdenově postřehu o přehoupnutí rovnováhy vztahu mezi voliči a jejich zvolenými zástupci ve vztah - mocných vs poddaných. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Zatraceně nepříjemný dokument, který pravděpodobně většina diváků velice rychle vytěsní z paměti, s tím, že se nejspíš beztak jedná o další pseudokonspiraci. Kéž by. Co se týče formy a zpracování, nejde o nic výjimečného, zásadní a extrémně zajímavý je však samotný obsah, který si naši pozornost opravdu zaslouží. Proto hodnotím pěti hvězdami a tuším, že podobně uvažovali i američtí akademici, když snímek pozlatili Oscarem. Fuck you, Big Brother. 90% ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů poslední doby a to z několika důvodů: 1) S odstupem času víte, že sledujete z historického pohledu docela podstatné momenty a vidíte, jak to vlastně všechno začalo (téma); 2) Sledujete z velké části jádro celé události, tedy těch pár dní, kdy spolu Snowden, štáb a pár novinářů strávili v Hongkongu, resp. vidíte právě ty podstatné rozhovory, kde Snowden obhajuje svoje stanovisko a sděluje své motivy, než to přítomní novináři pustili do světa (zpracování/forma); 3) Samotná osoba Edwarda Snowdena, která je sama o sobě dostatečně zajímavá, aby dokument utáhla (a je zcela nepodstatné, že se jeho motivace mohou jevit jako čistě naivní a skautíkovské). [==] Právě tyto tři důvody (+ kdo taky nemá rád konspirace, že?) činí ze Citizenfour ojedinělý počin narozdíl od mnoha jiných dokumentů, kterým něco schází, nebo nejsou na takové úrovni - ať už kvalitním zpracováním, tématem či ústřední postavou. P.S. Po zhlédnutí Citizenfour si už nepřipouštím, že by realita byla tak zlá. Ne, je ještě horší. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Laura Poitrasová musela tento film editovat v Berlíně, protože se bála, že by její dokument byl zabaven americkou vládou. (Leopard105)
  • Názov dokumentu vychádza z prezývky, ktorou prvý krát v roku 2013 Snowden kontaktoval režisérku Lauru Poitras. Štvorka odkazuje na predchádzajúcich troch mužov, ktorí sa pred Snowdenom pokúšali odhaliť praktiky NSA. Ich mená sú Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama