Reklama

Reklama

Skvělí chlapi

  • USA Wonder Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Grady Tripp je usedlý univerzitní profesor, který má problém. Kdysi napsal vynikající knihu, ale teď neví, jak zakončit druhou. A nepovede se mu to ani tento víkend, protože ho čekají perné chvíle - setkání s nadaným studentem a notorickým lhářem Jamesem. Odstartuje se série nečekaných událostí, které převrátí jeho doposud klidný život úplně naruby. Hned ráno ho opustí manželka, pak do hry vstoupí těhotná milenka, shodou okolností šéfova žena, její zprvu zlostný a pak mrtvý pes, svůdná mladá studentka, bisexuální literární agent se svou transvestitskou přítelkyní a objeví se i svatební šaty Marilyn Monroe, takže tento víkend bude opravdu nezapomenutelný... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Michael Douglas a komedie, tak tomu bych šanci nedal. Nakonec jsem se ale nechal ukecat hlasy na čsfd, jako např. "Fakt jsem byl příjemně překvapen!" (golfista *****)... Já nakonec také, jednak urežírovat tenhle scénář asi nebylo snadné, a na druhé straně se mi líbilo zobrazení vztahu učitele a žáka (snad proto, že mně, v roli žáka, se to nikdy příliš nedařilo). Pozn. 1: Obdiv Curtise Hansona k Bobovi Dylanovi se nedá přehlednout. Já to sdílím, i když Youngův "Old Man" mi do filmu zapadl nejlépe. Pozn. 2: Wonder Boys je výpůjčka z němčiny "Wunderkinder", tedy "zázračné děti" (tedy i dívky), a zřejmě se to netýká jen Jamese Leera, ale i Gradyho Trippa, jako "velkého dítěte". Pozn. 3: Scéna s norkovým kožíškem je silně osvěžující. Na fotkách ze svatby s Joe DiMaggiem jsem jej sice nenašel, ale připomnělo mi to alespoň verš Paula Simona z Mrs. Robinson: "Where have you gone, Joe DiMaggio / Our nation turns its lonely eyes to you (Kam jsi zmizel Joe DiMaggio / naše vlast otáčí za tebou své posmutnělé oči)" . Jednou jsem byl na baseballu ve státe New Hampshire, moc se mi to nelíbilo; asi proto, že "Joltin' Joe" už nehrál, asi proto, jak dodává Paul Simon: "Joltin' Joe has left and gone away." ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Postava Gradyho Trippa, magnetu na všechny možné spisovatelské nešvary, mi udělala obrovskou radost, která byla buďto dočista iracionální, nebo spočívala v zahlédnutí sebe samého za pár desítek let. Že bych měl být naopak zděšen? Copak je vrcholem všeho nepřípustného v permanentím rauši setrvávající ležérní zestárlý hipík, grafomansky datlující své opus magnum, které nejspíš nikdy nevydá? Řekněme, že si svůj život nespočítal nejlépe, matematika zjevně ani neaspiruje být jeho silnou stránkou, ale ne všechny průsery, s nimiž bude během jednoho víkendu konfrontován, způsobil vlastní (ne)činností. Kombinace podivného studenta, podivuhodné studentky, mrtvého psa, kabátku po Marilyn Monroe, homosexuálně (dez)orientovaného editora a agresivního snědého trpaslíka nakonec nemusí znamenat definitivní konec, nýbrž právě naopak nový začátek. Skvělí herci, vymazlené hlášky, slabší režie – mým úhlem pohledu úspěšné vyvrácení rozšířené domněnky, že spisovatelé jsou vesměs nafoukaní narcisové, zábavní méně než pohřební průvod. Asi už bych měl konečně začít s tou trávou a chlastem. 85% Zajímavé komentáře: kleopatra, tron, mm13, Bilky, marvan ()

Reklama

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Wonder boys sú dokazom skvele zadaptovanej predlohy, režisérskeho umu, výborného herectva a dokonalého nadhľadu (umeleckého i životného). A zároveň toho, ako vedia Američania odignorovať to najlepšie, na čo sa možu vybrať do kina a oni proste nie a nie a nie (film kvoli nízkej návštevnosti stiahli po premiére z kín a opätovne nasadili pred "awards season"). Vtipné, absurdné, trpké, bizarné a v tom všetkom tak pravdivé. 5 X YES ! ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Během filmu jsem si nejednou vzpomněla na Douglasova neurotika z Volného pádu a na to, kolikrát by mu musely cáknout nervy, kdyby se mu během několika málo dní stalo tolik nepravděpodobných situací jako spisovateli Trippovi - splachovacímu stárnoucímu chlápkovi, který si zahulí a všechny útrapy přijímá, jakoby to byly ty nejběžnější věci - zde. Michael Douglas mi snad v žádném jiném filmu nebyl sympatičtější a vůbec výběr i ostatních herců byl velmi šťastný. Parádní režie, díky níž je film zároveň dramatem i komedií, zároveň prostý i bohatý - životem. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Tento film má naprosto fantastickou atmosféru, takový nostalgický feeling. Pikantně obsazené role, jímž vévodí kouzelný Dougles, který se úlohy umolousaného spisovatele zhostil naprosto bravurně a pro mě osobně je to jeho nejsympatičtější výkon. Konec filmu bych si možná představoval jinak, ale díky onomu feelingu jsou pro mě Skvělí chlapi srdcovou záležitostí. 90% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Michael Douglas kvůli své postavě Gradyho přibral 12 kilogramů. Docílil toho pojídáním pizzy a pitím piva. (jenik71)

Reklama

Reklama