Papierové hlavy

Dokumentární

Slovensko / Švýcarsko / Francie / Německo, 1995, 96 min

Dušan Hanák

Jedinečný a skvělý dokument s unikátními materiály o době komunismu v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku. Ironický název je jasně zcela na místě.(6.8.2002)

Zajímavý dokument o době totality a hlavně o lidech, kteří se systémem nechali unést. Začíná útoky Čechů a Slováků na Němce po druhé světové válce, končí mladými lidmi po sametové revoluci, kteří prohlašují, že za komančů bylo líp.(24.7.2011)

Střípky událostí československé historie mezi lety 1945 a 1989, nahrané scénky i dobové záznamy, výpovědi účastníků a miliony myšlenek - nahlas vyslovených i těch skrytých. Ano, režisér musí mít opravdu veliký talent, aby tohle všechno skloubil, udržel si určitou stálou linii vyprávění a zároveň vystihl tolik rozlišných okamžiků, emocí, zážitků. Ovšem Dušan Hanák je očividně hodně zkušený a nadaný dokumentarista, protože nic z toho snímek opravdu nepostrádá.(24.2.2012)

Dokumentární obžaloba socialismu od konce 2. světové války po rok 1990. Ani nevím, zda byli horší ty svině, které likvidovali lidi, kteří se odmítali sehnout a přizpůsobit, nebo ty davy lidí nadšeně budující světlé zítřky. Obojí se sleduje stejně nepříjemně. Ale sotva na to budou koukat ti, co říkají, že se za komančů žilo líp.(20.11.2011)

Povinná jazda pre každého kto sa aspoň trošku zaujíma o dejiny vlastného národa. Skvelá výpoveď o dobe by si zaslúžila aj väčšiu minutáž.(18.11.2010)

Výborně strukturovaný dokument, který mixuje výpovědi lidí postihnutých komunistickými represemi a hrané pitoreskní pasáže, které metaforicky ilustrují zobrazovanou dobu, s úryvky z projevů funkcionářů a dobových týdeníků, čímž se vytváří až tragikomický kontrapunkt. Toto funguje dokonale. Slabinou Papírových hlav je fakt, že příčiny a okolnosti některých důležitých momentů (rok 68, Charta 77) vůbec nevysvětluje a zůstává u nich pouze na povrchu. Nejpůsobivější jsou určitě padesátá léta a rok 89. V prvním případě je ponecháno hodně prostoru autentické a emotivní výpovědi dobových svědků. V druhém případě je naopak velmi výmluvný obraz sám o sobě. Smutnou tečkou je pak konec, který reflektuje mínění lidí v prvních letech demokracie.(17.11.2010)

• nascendi

No, hodnotiť Papierové hlavy nebudem, pretože hodnotenie dokumentárnych filmov spoločne s hranými nepovažujem za správne. Vyjadriť sa však musím, pretože ide o mimoriadne závažný dokument s vysokou vypovedacou schopnosťou. Nielen pre pamätníkov, ale najmä pre tých, ktorým už zobrazované udalosti nič nehovoria, pretože nepoznanie tejto, nie príliš vzdialenej histórie, môže ľahko viesť k jej repríze. To je asi najdôležitejší odkaz Hanákovho filmu generácii, ktorá otcom vyčíta nečinnosť neuvedomujúc si ich vlastnú aktuálnu pasivitu voči totalitným pokračovateľom.(27.12.2010)

Unikát. Sugestívnejšiu obžalobu komunizmu na celuloide už len ťažko niekedy uvidím. 90%(19.11.2010)

táto problematika je moja obľúbená ale...ale nejak mi to nesadlo(10.12.2003)

Perfektní dokument. Je to dobový výlet strojem času do období komunismu. Není to však jen tuctový a nudný dokument. Dobové budovatelské záběry na šťastné dělníky plnící plán na 280% střídají záběry na soudy se sedláky, bití chartistů atd... Vždy je to v ostrém kontrapunktu. V jednom obraze nadšený budovatel chválí úrodu obilí a do kamery říká, že mlátí ve dne i v noci, střihem pak sledujeme bývalého politického vězně který také mluví o mlácení ve dne a v noci... Tak je to celý film a o to více si člověk uvědomuje sílu propagandy bez které by se komunismus neobešel. Naštěstí po 96 min. se strojem času opět vrátíme do svobodné doby, s úlevou a uvědomíme mi si krásu života ve svobodě.(29.4.2011)

Vždycky se mi chce zvracet, když se dívám na dokument, který mi připomíná dobu, ve které žili naši předkové. Každopádně doporučuji shlédnout dnešní mládeži.(14.4.2011)

Pekne psravený dokument, ktorý obsahuje snáď všetko, čo dokument má obsahovať, akurát sa mi zdajú niektoré veci vytrhnuté z kontextu doby.... preto nemilosrdne strhávam jednu hviezdičku dolu.(27.12.2005)

Výborný dokument, ktorý ma strašne bavil už, keď som bola malá a teraz som ho konečne zohnala na DVD. Tento film by sa mal stať súčasťou učebných osnov deviatakov na ZŠ, ktorý sa v dejepise k tomuto obdobiu takmer nikdy nedostanú a pritom je to obdobie, ktoré na náš život, čo sa týka dejín, vplýva najviac.(9.8.2010)

Veľmi mrazivý a pritom zábavný film o tom, že naše dejiny neboli až také ružové ako nám tvrdili, tvrdia a tvrdiť budú.(10.6.2003)

Vložila by som do stredoškolských osnov dejepisu. Grandiózny doku film!(8.7.2011)

Kvapky pre tých, ktorí snívajú o návrate k socializmu.(17.11.2010)

Som rad, e tento dokument vznikol. Dobovy material je jedinecny.(17.11.2010)

Vynikající dokument, který by se měl povinně prezentovat dětem na základních školách!!! Aby nedopustili návrat něčeho tak zrůdného, jako byl režim před rokem 1989!!!(19.11.2011)

a povinne do učebných osnôv! ...a nech mi niekto povie, že chce naspäť socializmus v takej forme v akej tu bol...(17.11.2010)

Geniálně sestavený dokument o časech kdy měly kreatury navrch, je až s podivem že se ještě dnes najdou lidé , kteří jsou ochotni tyhle zrůdy v rouně beránčím volit, aby se nám mohli pořád smát do ksichtu.(19.11.2011)