Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu

  • USA A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kristen, Kincaid a Joey se utkali s Freddym Kruegerem již v NOES 3. Tentokrát jsou zpět v normálním životě, ale Kristen znova začíná mít noční můry... V jedné z nich se prochází Freddyho domem, dojde až do kotelny a tam vtáhne do svého snu Kincaida i Joeyho. Po útoku psa se Kristen probouzí s ošklivou ránou na ruce... Během další noci se Freddy znovu "vrací k životu" a Kincaid a po něm i Joey se nedosní rána... To je však jen začátek a Freddy se už těší na další mladé maso, samozřejmě s Kristen v čele... V roli Kristen se představí Tuesday Knight, která také nazpívala titulku "Nightmare" (úvodní titulky). (5150)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (254)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Marná snaha, tohle je z celé série asi nejakčnější a celkově nejvydařenější díl. Už samotný úvod je dokonale provedený, správná depresivní muzika a hlavně skvělé speciální efekty. Dějová linie potácející se na úzkém chodníčku mezi snem a realitou (tady je ten chodníček opravdu uzonkej) dávaly mé fantazii řádně zabrat. Jak se říká ve snu je možné všechno a tohodle se tvůrci včele se specialistou na efektní podívané Renny Harlinem drželi jak lovecký pes pachu kořisti. Scénář se mi velmi líbí, protože nápad s absorbcí duší kamarádů je neotřelý a velmi originální, herecké výkony jsou velmi slušné a hlavně přeměna v brouka jedné milé slečny stojí za to. Jo a až pudete spát a bude se vám zdát o staříkovy v pruhovaném svetru jehož jedinou zábavou je broušení k ruce přiroslých nožů, pak Bůh s váma .):) ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Renny Harlin si to dal. Okořenil nový díl série neskutečným černým humorem, který dokáže zastínit i obrovské chyby ve scénáři. Začátek je úžasný, film nabere obrovské tempo a až do téměř své poloviny si jej neúprosně drží. Renny má v rukávech pár trumfů, které několikrát upustí a divák se má věru na co dívat. Robert Englund je ve své roli - jak jinak - opět úžasný a na jeho démonický smích se nedá zapomenout. Škoda jen, že opět skončíme prohrou Freddyho, která je znovu nepochopitelná, jak sakra někdo kdo vládne takovou neuvěřitlenou silou může zemřít tak pitomou smrtí. Naštěstí právě jeho umírání je po přeměně jedné hrdinky ve švába tou nejpozoruhodnější nechutnou scénou, opravdu se povedla. Ačkoli Renny Harlin posunuje sérii do nových sfér a dává vyniknout to nejlepší z Freddyho zvrhlé povahy, neustále se drží jasně daného konceptu a neporušuje pravidla nastolená předchozími díly. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý díl klade důraz na jistý akcent Freddyho povahy, který předchůdci zatím ještě plně nevyužili - svérázný smysl pro černý humor. Původně čistě horrorové téma Wese Cravena (NOES 1), posunuté Chuckem Russellem až do oblasti fantasy (NOES 3), Harlin výrazně odlehčuje a opět je posunuje dál, do nových teritorií. Tentokrát až někam k samotným hranicím světa komedie. Přitom se ovšem nezříká výrazových prostředků, které dali Nočním můrám do vínku jeho předchůdci, a nenápadně přidává sobě vlastní prvky akčního filmu. Freddy Krueger se v tomto pokračování plném hlášek, hrůzně komických gagů a bizarností (pes močící oheň, smrtící vodní postel, Freddyho rukavice coby žraločí ploutev z Čelistí, nebo kafkovská proměna oběti v brouka) stává přibližně podobným monstrem, jakým je srandovní Ježibaba v Mrazíkovi. Svému okolí je však výrazně nebezpečnější. Dokáže postrašit i pobavit zároveň, a diváci ho za to milují. Podobný efekt (tzv. „princip uvázaného zlého psa") s úspěchem použil už v 70. letech vynálezce rockového divadla a nevlastní Freddyho otec – Alice Cooper. V této souvislosti není od věci připomenout, že NOES 4 je také prvním dílem série, který byl podpořen regulérním písničkovým soundtrackem. Mix osmdesátkového popu, melodického heavy rocku a komerčního hip hopu byl ideální kulisou typického středoškolského mejdanu oněch časů. V momentě, kdy MTV nasazuje do vysílání videoklip „Are You Ready for Freddy?" od rapujících bumbrlíčků The Fat Boys, přízrak z Elm Street definitivně vstupuje do světa popkultury. Zároveň se stává významnou postavou horrorové historie, hrdě se řadíc po bok Draculy, Frankensteina a dalších nesmrtelných monster. Když se v závěru filmu myslí hlavní hrdinky mihne zdánlivě nepochopitelné přání, aby se Freddy vrátil, je tím zároveň vyjádřena stejná touha tisíců nadšených diváků v kinech... Úspěch NOES 4 je nezanedbatelný: Snímek vydělal ze všech dílů série nejvíc, a společně s třetím pokračováním se tak načas ocitl v prestižní dvacítce finančně nejúspěšnějších horrorů všech dob. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Od štvrtého dielu sa vykašlali na rozvíjanie mytológie a tento diel je len bezduchou priamočiarou vykrádačkou jednotky v ktorej dominujú trikové scény úmrtí bez ladu a skladu. Zase tu Freddy po jednom zabíja teenagerov zo strednej, ktorým nikto neverí. Dokonca aj oživenie Freddyho je totálne WTF a jeho smrť je totálne nenápaditá. Holt, došli nápady, tak sa vsadilo na gore a hlášky. Našťastie na post režiséra obsadili mladého talentovaného Harlina, takže po trikovej stránke to je žrádlo a komu ide o bezduchý výplach, tak bude spokojný. Pre mňa sú najväčším sklamaním postavy. Ešte celkom fungujú tie dve z minulého dielu, ktoré hneď na začiatku zabijú. Nová predstaviteľka Kristen je ale katastrofa a prial som si, aby ju čo najskôr Freddy rozpáral. No a tie nové postavy sú úplne nezaujímavé. Novej hlavnej hrdinke príliš dlho trvá, kým sa vzchopí. Dovtedy je také strašne utiahnuté chúďatko. Snáď v ďalšom diely bude lepšia. Teda ak ju hneď nezabijú. Už si to nepamätám. Ostatní ma vôbec nezaujímali, takže o nejaké napätie tu nejde ani omylom. Toto je ako spomínali v dokumentoch, MTV Nočná mora v Elm Street. Cool a totálna zábava. Freddy celý film drží nad hladinou. Z trikových scén je najpôsobivejšie zabitie tej ženy, čo neustále posilňuje. Keď jej Freddy zlomí ruky, tak to je riadne drsný humus. Takže celkovo to je pozerateľný priemer, ale séria sa už príliš začína opakovať a potrebovalo by to nejaký nový nápad. 5/10. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po letech už mi to nepřijde jako kdysi v kině...ale hodnocení asi nechám. Mám pro surrealistické horrory s Freddym slabost, byť bych asi uvítal, z dnešního pohledu, více fantazie. Nejlepší tak je jako vždy likvidace omladiny. Vodní postel, proměna ve švába či vysátí... Samozřejmě fajnové je i Freddyho znovuzrození, včetně psa, močícího plameny. Efektní je samotný závěr v kostele - trikaři se vyřádili! Freddy je samozřejmě také vtipný - i při pojídání pizzy je s ním švanda! Dost mě zklamala hudba. 80.léta přinesla spousty skvělých kapel a songů, sem však vybrali snad ty nejhorší. A nic nezachrání ani Billy Idol a Blondie... ()

Galerie (109)

Zajímavosti (22)

  • Když Freddy (Robert Englund) drží stojan na zkumavky, tak na jedné z nich je vidět štítek se jménem Englund, což je příjmení jeho hereckého představitele. (pygmalion)
  • Režie filmu byla nabídnuta Tiboru Takácsovi, který ale nabídku odmítl kvůli uspěchanému natáčecímu plánu. (HellFire)

Reklama

Reklama