foto

Robert Englund

  • nar. 6.6.1947 (71 let)
    Glendale, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Barton Englund se narodil 6. 6. 1947 v Glendale v Kalifornii. S filmem se poprvé setkal až ve svých 27 letech ve snímku BUSTER AND BILLIE. Jako většina herců začínal jen s vedlejšími rolemi a štěky, objevil se např. po boku Arnolda Schwarzeneggera ve filmu Zůstaň hladový. Zpočátku se objevoval jen v nízkorozpočtových a neúspěšných snímcích, v seriálech či TV filmech.

Sláva a nesmrtelnost přichází 10 let poté, co se poprvé objevil před kamerou. V roce 1984 točí Wes Craven kultovní horor Noční můra v Elm Street, kde Englund ztvárňuje postavu masového vraha dětí, Freddyho Kruegera. Film zaznamenal obrovský úspěch a rok na to je natočeno pokračování. Zakládají se fankluby Freddyho a z původního skvělého snímku se stává továrna na peníze. Do roku 1991 je natočeno celkem 6 dílů a také 20 dílný seriál Freddyho noční můry, kde už po několikáté Englund spolupracuje s Tobem Hooperem. Bohužel další filmové díly i seriál mají čím dál menší kvalitu a "poslední" 6. díl (Freddyho smrt) odsouvá tuto sérii až na okraj filmové tvorby. Mezi tím Englund hraje v dalších filmech či seriálech (např. "V") většinou malé nebo vedlejší role. V roce 1994 přichází tvůrce celého kultu, Wes Craven, aby natočil poslední díl po svém. Film Nová noční můra sklidí velký úspěch a Wes vrátil celou sérii opět mezi populární hororové ságy.

Poté se Englund opět vrací ke spolupráci s Tobem Hooperem (např. Děs v prádelně) a hraje v dalších "B" filmech, u nás např. nechvalně známý Python. V roce 2003 však dochází k dalšímu průlomu v Robertově kariéře, a to když režisér Ronny Yu zkříží dvě legendární série (Elm Street a Pátek 13.) a točí "horor" Freddy vs. Jason, opět s Englundem v roli Krugera. To otevírá Englundovy dveře mezi hororovou smetánku a tak se v roce 2005 může podílet na velkolepém 13-ti dílném seriálu Mistři hororu, kde na režisérskou stoličku usednou takoví velikáni jako John Carpenter či Tobe Hooper.

Robert Englund si za svou kariéru sice zahrál ve více než 100 filmech či seriálech, ale to z něj pouze herce nečinní. I Robert si, podobně jako mnoho dalších herců, zkusil také režii. Pomáhal s režií na "svém" seriálu Freddyho noční můry, v roce 1989 zrežíroval solidní horor Předvolba 976 a v současné době pracuje filmu Killer Pad.

Občasný režisér, přední herec amerických béčkových hororů a jeden z dvorních herců slavného hororového mistra Toba Hoopera se podílel na tolika filmech, jako málokdo, ovšem slávu a nesmrtelnost mu přinesla pouze jediná role. Role Freddyho Kruegera, masového vraha z Elm Street.

Martin "gogos" Prokeš

Herecká filmografie

Filmy

2020 B4TM
2019 Abruptio
Harvest Moon
The Gathering
2017 Campfire Creepers: The Skull of Sam
Nightworld
2016 The Midnight Man
2015 Lake Placid vs. Anaconda
The Funhouse Massacre
2014 Fear Clinic
Kantemir
The Last Showing
Witches Blood
2013 Sanitarium
The Mole Man of Belmont Avenue
2012 Jezero 4: Poslední kapitola (TV film)
Striptérky vs. Vlkodlaci
Zombie Mutation
2011 Gangster Caine
Inkubus
2010 I Want to Be a Soldier
Skeleton Farm's Halloween Horrorshow - a.z.
2009 Night of the Sinner
2008 Red
Svůdné zombie
2007 Black Swarm (TV film)
Jack Brooks: Zrůdobijec
2006 Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon
Hatchet
Heartstopper
2005 2001 maniaků
2004 Dubbed and Dangerous 3
2003 Freddy vs. Jason
Land of Canaan
Nikdo se nic nedozví
Přepadení v bouři (TV film)
Ritorno di Cagliostro, Il
2002 Kako los son
Tak už konečně chcípni!
2000 Python (TV film)
1999 Princ a surfař
1998 Blázni v parku
Simpsonovi: Příliš drsný pro TV (video kompilace)
Strangeland
Temná legenda
1997 Důležitý terč
Vládce prokletých přání
1996 Novinová četa
The Vampyre Wars
Vraždící jazyk
Vykradači těl
1995 Děs v prádelně
Mr. Payback: An Interactive Movie
Nevyslovená pravda (TV film)
1994 Nová noční můra
Perry Mason: Případ osudného životního stylu (TV film)
Smrt na počkání (TV film)
1993 Noční hrůzy
1992 Dance Macabre
1991 Freddyho smrt - Poslední noční můra
1990 Dobrodružství Forda Fairlanea
1989 CHUD II.
Fantom opery
Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu
1988 Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu
1987 Nevěra (TV film)
Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna
1986 Příliš mladý aby zemřel
1985 Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta
1984 Noční můra v Elm Street
1983 Dcera svého otce (TV film)
Hvězdolet I. (TV film)
I Want to Live (TV film)
Journey's End (TV film)
Rváč (TV film)
V (TV film)
1982 Don't Cry, It's Only Thunder
Mysterious Two (TV film)
Thou Shalt Not Kill (TV film)
1981 Galaxie teroru
Mrtví a pohřbení
1979 Mind Over Murder (TV film)
The Ordeal of Patty Hearst (TV film)
1978 Odvaha a vášeň (TV film)
Pokrevní bratři
The Fifth Floor
Velká středa
1977 Sežráni zaživa
The Last of the Cowboys
Young Joe, the Forgotten Kennedy (TV film)
1976 Nedokončená novela
Zrodila se hvězda
Zůstaň hladový
1975 Podivná spravedlnost
Slashed Dreams
1974 Buster and Billie

TV seriály

2018 Goldbergovi (TV seriál)
Mister Knifey-Hands (S06E05)
2012 Myšlenky zločince (TV seriál)
Heathridge Manor (S07E19)
2011 Havaj 5-0 (TV seriál)
Pohřebiště (S02E07)
2010 Chuck (TV seriál)
Chuck a ulička hrůzy (S04E06)
Lovci duchů (TV seriál)
Appointment in Samarra (S06E11)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Smrt včelí královny (S05E17)
2009 Fear Clinic (TV seriál)
Normálka (TV seriál)
Super Hero Squad Show, The (TV seriál)
2005 Mistři hrůzy (TV seriál)
Dance of the Dead (S01E03)
Nightmare on Elm Street: Real Nightmares, A (TV seriál)
2004 Batman vítězí (TV seriál)
Justice League Unlimited (TV seriál)
Robotí superopice v akci! (TV seriál)
2001 Liga spravedlivých (TV seriál)
Čarodějky (TV seriál)
Jde o velikost (S04E05)
1998 The Hughleys (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Speciální čarodějnický díl (S10E04)
1997 Ženatý se závazky (TV seriál)
Prokletí Bundovi (S11E20)
1996 Show Jamieho Foxxe (TV seriál)
Babylon 5 (TV seriál)
Grey 17 Is Missing (S03E19)
1995 Svengoolie (TV seriál)
1992 Kavárna U Noční můry (TV seriál)
1988 Freddyho noční můry (TV seriál)
1987 D.C. Follies (TV seriál)
1986 Downtown (TV seriál)
Sever a Jih II (TV seriál)
MacGyver (TV seriál)
Konec žáru (S01E13)
1984 V (TV seriál)
V (TV seriál)

Dokumentární

2018 Making Fun: The Story of Funko
Nightmares in the Makeup Chair
Scream, Queen: My Nightmare on Elm Street
Urban Legacy: The Making of Urban Legend
2017 Cult of Terror
To Hell and Back: The Kane Hodder Story
2013 Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th
2011 I Am Nancy
Scream: The Inside Story
2010 Hollywood Don't Surf!
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy
2007 Making of 'Hatchet', The
2006 Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film
Inside the Asylum: The Making of '2001 Maniacs'
Never Sleep Again: The Making of 'A Nightmare on Elm Street'
2005 The Perfect Scary Movie (TV film)
2004 The 100 Scariest Movie Moments (TV seriál)
2002 It's Only a Movie
2001 Boogeymen: The Killer Compilation
1999 Nightmare Series Encyclopedia, The
The Directors (TV seriál)
1998 You Won´t Stop Screaming
1997 Halloween... The Happy Haunting of America!
1992 Freddy Speaks (TV film)
1991 Making of Freddy's Dead: The Final Nightmare, The (TV film)
Slash & Burn: The Freddy Krueger Story (TV film)
1989 The Making of 'Nightmare on Elm Street IV' (TV film)
1988 The Freddy Krueger Special (TV film)
1986 Fangoria's Weekend of Horrors

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2003 (TV pořad)
1994 Masters of Illusion: The Wizards of Special Effects (TV pořad)

Hudební videoklipy

1987 Dokken - Dream Warriors (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2008 Killer Pad
1988 Předvolba 976

TV seriály

1988 Freddyho noční můry (TV seriál)

Producentská filmografie

Dokumentární

2018 Nightmares in the Makeup Chair

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(147)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace