Reklama

Reklama

S láskou Vincent

  • Velká Británie Loving Vincent (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že "může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by "rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan". Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory. Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny. (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (295)

silentname 

všechny recenze uživatele

Poviem pravdu. Tá animácia je natoľko vynikajúca, že by som sa na "Loving Vincent" dokázal pozerať celý deň a vôbec by mi to nevadilo. Fakt, že je to animované ako skutočný obraz, ktorý sa pohybuje a všetky farby sa menia počas pohybov postáv, vzniká z toho absolútne živý a nádherný film, ktorý môžem len vrchovatou mierou oceniť. Škoda, že príbeh drží trošku menej a je treba ho pozorne sledovať. Veľmi mi to pripomenulo slovenský projekt "True Štúr". Toto bolo o niečo zaujímavejšie, no i tak mám pocit, že sledovať príbeh muža, ktorý chce doručiť lisť od mŕtveho maliara jeho zosnulému bratovi a následne nájsť niekoho, kto by ho mohol predať blízkej rodine, pričom sledujeme rôznych ľudí, ktorí rozprávajú o Vincentovi a jeho samovražde a jeho dôvodoch. V tomto smere to podľa mňa funguje, len treba to sledovať veľmi dôsledne. Nie je to jednoduchý príbeh, ale pozerateľný. Myslím si, že stojí to za pozornosť a na jedno pozretie. Ale myslím, že viackrát si to človek asi nepozrie, lebo to nie je príbeh, ku ktorému sa človek moc vracia. Jediné čo skutočne stojí za to a je perfektné je štýl animácie. Absolútne nádherný. Ostatné je podľa mňa dobré, ale nie natoľko pohlcujúce, aby sa k tomu človek vrátil. Hodnotenie: B+ ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mé rozervané srdce se prolnulo s tahy štětce z obrazů mistrovských děl van Goghových a ucítila jsem všechnu tu jeho bezmeznou lásku. Cítila jsem vůni barev i polí, hřálo mě slunce a tížila mě Vincentova bolest a osamělost. Téměř detektivní pátrání po tom, co se van Goghovi stalo, umocněno úryvky z jeho dopisů, provázeno nádhernou hudbou, je dokonalou poctou geniálnímu, ale velmi nešťastnému člověku. ()

Reklama

Mikita 

všechny recenze uživatele

Oživení jen pár let starých závěrů o Goghově smrti dává možnost udělat z uměleckého díla lehce i detektivku. Snímek se pak stává zajímavým nejen díky výborné animaci, ale i díky netradičnímu pojetí příběhu o životě a smrti úžasného malíře. Bohužel jsou místa, která trochu trpí rozvleklostí a pomalejším tempem, ale jinak je to celé tak netradiční, že stojí za opakované puštění. A hned vás přepadně chuť přečíst si všechny jeho vydané dopisy. Musel to být nejen neobyčejný umělec, ale i člověk. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velmi krásná forma zbytečně vyplýtvaná na velmi nezajímavý film. Do hloubky duše Vincenta van Gogha by se dalo ponořit krásně nadreálným příběhem, který by odpovídal jeho umění... a místo toho je tu jen obyčejná a nudná detektivka o pátrání po příčinách a teoretických pachatelích jeho zastřelení. Nebýt to film takto nakreslený, neštěkne po něm pes, a takto "vysoké" hodnocení dávám opravdu jen kvůli oživení jeho obrazů. O van Goghovi a jeho duševních démonech tak paradoxně nejlépe vypráví sci-fi hororová epizoda Doctora Who - https://www.csfd.cz/film/218647-pan-casu/453364-vincent-a-doktor/komentare/ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rád Goghove obrazy, rád som sa zoznamoval s jeho životným príbehom a bol som zvedavý na tento film, o ktorom som nič nevedel. Každý pozná kreslené filmy, ale maľovaný film som videl po prvý krát v živote. A preto tie štyri hviezdičky i keď pátranie o okolnostiach jeho smrti nebolo príliš nosnou témou. Ale vidieť Goghove zvláštne svetielkujúce rozpohybované obrazy bol pre mňa zážitok, ktorý umožňuje tolerovať to, čo filmu chýbalo. A koľko úsilia musela vynaložiť stovka dobrovoľníkov je pre mňa nepredstaviteľné. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Práce na filme začali už v roku 2008 a pôvodne malo ísť o krátkometražný snímok. Po štyroch rokoch sa s ním jeho tvorcovia vydali na Kickstarter (Americká verejnoprospešná spoločnosť so sídlom v Brooklyne, finančne podporuje inovatívne nápady), kde úspešne vybrali potrebné prostriedky pre jeho realizáciu. I tak práce trvali ešte niekoľko rokov nakoľko sa tvorcovia rozhodli pre špecifickú metódu akým bol vytvorený. Drží status prvého celovečerného filmu namaľovaného olejomaľbou. (Paldiny)
  • Celkem bylo využito 77 Vincentových pláten – tým výtvarníků tvořil jednotlivá políčka filmu v malých kójích ateliéru, přičemž každý se specializoval na konkrétní postavu příběhu. (ČSFD)
  • Přivést na světlo světa jedno okénko trvalo v průběhu 7 až 9 hodin. (ČSFD)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama