Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (361)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Asi najkvalitnejší tohoročný černošský film nominovaný na oscara. Po narážkach Ch. Rocka z minuloročných oscarov nám tu pravdepodobne vzniká nová sekcia - černošský film alebo minimálne film o rasizme, bez ktorých si už asi oscary nebudeme vedieť predstaviť. Skryté čísla však majú svoju kvalitu, preto nebudem kritizovať. Vôbec som netušil, že vo filme hrá i K. Costner a to pomerne vo veľkej roli. Potešilo ma to a som rád, že pomaly stúpa nahor, tam kde v časoch svojej najväčšej slávy stál. Film sa príjemne sleduje, všetky tri herečky zahrali výborne, takže film určite uspokojí väčšinu divákov. Tie ženy mali kuráž i talent a aj preto to dotiahli tak ďaleko. 80%. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

70% ... Zábavný film, který mě přes svoji délku nenechal se ani vteřinu nudit, hlavní hrdinky jsou sympatické a celé téma je mi osobně velmi blízké. Pro mě velké překvapení i co do zobrazení rasismu v USA v této poměrně ještě nedávné době (člověk se občas nestačí divit), zaujal mě pohled do zákulisí NASA (programování v plenkách) a vlastně ani nevadila naprosto odzbrojující pozitivita filmu, kdy nakonec všem všechno vyjde a všichni se mají krásně a báječně. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ty bláho, jednou oskarové komisi vynadá černá huba Chris Rock a rok na to tu máme zaděláno na sérii Oskary nominovaných filmů, kde právě Skrytá čísla jsou tím nejlepším, co letošní ročník nabízí. Jedná se totiž o srdceryvný příběh chytrých holek, které pracují v NASA a zároveň mají jediný problém - jsou černé. A jelikož jsou čerstvá šedesátá léta a Amerika vrcholně válčí na studené frontě se Sovětským svazem o prvenství člověka ve vesmíru, máme tu poměrně rasistický podtext, který v tomto filmu vrcholí rozdílnými záchody pro bílé a pro barevné. Příběh je fajn, zpracování taky, ale ty pro-americky zangažované scény kde vedoucí NASA mlátí do cedule "WC, Toilets for colours" byla při pohledu dvaceti bílých kolegů poměrně prvoplánová a nepřišla mi kdovíjak emocionálně parádní. Ono to možná je tím, že vůbec nejsem schopný pochopit, jak daleko Američani dokázali dojít s rasismem a tvrdit, že je to normální. Tak tady to mají a teď to před celým světem zachraňují filmy, o kterých by se mělo po zbytek roku mluvit... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pozerám sa na aktuálne nečakaný americký HIT, s fantastickým obsadením troch černošiek, kde jedna je lepšia, od druhej, k nim pridávam Kevina Costnera, ktorý ešte nepatrí do starého železa. NASA a jej Vesmírny program, na tom by nebolo nič zvláštne, keby neboli 60. roky, v ich samom začiatku, do ktorých prichádzajú 3 Afroameričanky, udatné matematičky, ktoré by RADY pracovali v tejto lukratívnej spoločnosti. To je čosi naprosto ojedinelé, nevídané, zvláštne, lebo všetci sa na ne pozerajú so zdvihnutým palcom, že VY tu nemáte, čo robiť !!! Na vlastnej koži pociťujú segregáciu, pritom nikoho z pracovníkov nezaujíma, že disponujú fantastickými vedomosťami, najmä Katherine Johnson, vďaka ktorej mohol ísť, vôbec PRVÝ americký astronaut, John Glenn do vesmíru, po Gagarinovi, lebo po informácii, že sa to tomuto Sovietovi podarilo, nastal veľký zmätok, čo teraz ? Pri pozeraní filmu som si rýchlosťou svetla spomenul na snímok Správna posádka, z roku 1983, ktorý ohúril hudbou a zvukom. Melfiho pohľad, ide na to z iného súdka, venuje sa rasovej tématike v prostredí NASA, čo je podľa mňa, prospešné a zaujímavé, z množstva odborných výrazov, sa človek nestráca, všetko je to formované dramatickým spôsobom, nie príliš tlačiacim na pílu, s miernym obsahom komédie, niečo ako Dramédia. Je to čierny kôň na tohtoročných Oscaroch, kde pekne svieti nominácia pre najlepší film. Je to film, ktorý svojho potenciálneho diváka - neurazí, skôr ho nadchne, poučí sa, dozvie sa niečo nové, a cetera... V pohode. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Příběh o závodech ve vesmíru mezi USA a SSSR, tentokráte z pohledu USA, které chtělo mít prvního člověka ve vesmíru. Ovšem je to provázané s příběhem o rasové nerovnosti, o třech černoškách, které pracují pro NASA. Musím konstatovat, že se jim to povedlo, příběh je zajímavý, poučný a vůbec nenudí. Výběr hereckého obsazení se také povedl. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • John Glenn (Glen Powell) měl ve skutečnosti 41 let během startu, zatímco Powell, měl během natáčení 27 let. (griph)
  • Film je umístěn do NASA v roce 1961 a zobrazuje oddělení segregovaných zařízení, jako je jednotka West Computing Unit, kde černí matematici byli nuceni používat samostatné jídelní prostory a koupelny. Ve skutečnosti se Dorothy Vaughan stala první černošskou nadřízenou v Národním poradním výboru pro letectví (NACA) v roce 1949 a oddělení segregovaných zařízení bylo zrušeno v roce 1958. (griph)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama