Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (361)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pomníček zásluze jedné, potažmo třem, potažmo všem afro-americkým počtářkám na vesmírné snaze 60. let (předně misi Friendship 7), tedy ještě za dob bezpráví a tvrdý segregace. Ano, je to kýč a crowd-pleaser (vede pobíhání mezi záchodky) a ano, všechny ty "naštvaný bílý chlapy" vykresluje jako omezenecký nemehla (co by si byli jinak počali), nicméně nemění se nic na faktu, že je to milý a zpětně důležitý film bez nějakých napálených sentimentů nebo agitek, další solidní vhled do dnes celkem absurdních poměrů v USA - ne až tak dávno zpět. A navíc jsou tu Ali a Costner. "Here at NASA, we all pee the same color." ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pre príspevok Alana Touringa k matematike, vrátane odhalenia tajomstva Enigmy, nebolo vôbec dôležité, že bol homosexuál. Pre príspevok troch matematičiek k úspechu premiérového letu Američana do kozmu nebolo vôbec dôležité, že boli Afroameričanky. Ale pre tvorcov Kódu Enigmy a Skrytých čísel bolo dôležité, aký akcent v ich diele bude mať otázka sexuálnej orientácie, resp rasovej segregácie. Pretože to je pre úspech diela kľúčové. Pri nesprávnom dávkovaní sa môže z inakosti rozvinúť dominantná črta diela a vtedy je to zlé. Ani jej podceňovanie v časoch, keď bola homosexualita trestná a rasová segregácia na úrovni, ktorá je pre súčasnú generáciu ťažko predstaviteľná. V Skrytých číslach sa na pílu tlačilo o trochu viac, než bolo potrebné. Dôležité bolo, že aj v tých časoch existovali vedúci zamestnanci, ktorí v záujme splnenia dôležitej úlohy dokázali potlačiť pretrvávajúce rasové klišé. ()

Reklama

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Další doják o utlačování afroameričanů, jen zde je prstem ukazováno na příkoří u černých žen, které svými mozky pomáhají v NASA k prvnímu letu člověka do vesmíru. Je to celkem klišé, místy vtipné, místy smutné, ale ničím nepřekvapující a nijak emočně nenutící se nad tím v dnešní době už víc zamýšlet. Podobně už na mě působí filmy z 2. světové války atd. Pokud je to pojato opravdu výborně a chytí to tzv. za srdce, tak ano...ale takhle? Ničím to neurazí, ničím nepřekvapí. Na nudný večer, celkem slušný film :-) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příjemně mě překvapilo, že ke spočítání všech tehdejších vesmírných záležitostí postačovaly základy vysokoškolské matematiky, tudíž bych to dovedl i já. Mám pocit, že snímek lehce pohřbila režie. Neustále se přepíná mezi postavami a jelikož jsou všechny tmavě černé, tak mi začaly trošku splývat. Děj se odehrál naprosto bez emocí. Rasový problém byl nastíněn snad pouze 45 minutovým denním během na nejbližší záchod pro černé. Netuším, do jaké míry se film opírá o skutečné události. Dodnes jsem nevěřil, že by osoba černé pleti kamarádila s matematikou. Tady se takových inteligentních opiček sešlo hned několik. Vůbec jsem například nepochopil, proč si zahrál ve filmu Jim Parsons v tak strašně vedlejší až zbytečné roli. Celé to strašně páchlo vynuceným patriotismem. Celé to bylo prostě zle. S přivřenýma očima slabé dvě hvězdy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ty bláho, jednou oskarové komisi vynadá černá huba Chris Rock a rok na to tu máme zaděláno na sérii Oskary nominovaných filmů, kde právě Skrytá čísla jsou tím nejlepším, co letošní ročník nabízí. Jedná se totiž o srdceryvný příběh chytrých holek, které pracují v NASA a zároveň mají jediný problém - jsou černé. A jelikož jsou čerstvá šedesátá léta a Amerika vrcholně válčí na studené frontě se Sovětským svazem o prvenství člověka ve vesmíru, máme tu poměrně rasistický podtext, který v tomto filmu vrcholí rozdílnými záchody pro bílé a pro barevné. Příběh je fajn, zpracování taky, ale ty pro-americky zangažované scény kde vedoucí NASA mlátí do cedule "WC, Toilets for colours" byla při pohledu dvaceti bílých kolegů poměrně prvoplánová a nepřišla mi kdovíjak emocionálně parádní. Ono to možná je tím, že vůbec nejsem schopný pochopit, jak daleko Američani dokázali dojít s rasismem a tvrdit, že je to normální. Tak tady to mají a teď to před celým světem zachraňují filmy, o kterých by se mělo po zbytek roku mluvit... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Scenáristka Allison Schroeder věděla něco o NASA, jelikož vyrostla u Mysu Canaveral, její prarodiče pracovali v NASA v době, kdy byl film natočen, dokonce jako teenager internovala u NASA. (griph)
  • Před natáčením v Atlantě režisér Theodore Melfi a herečka Taraji P. Henson navštívili 98letou Katherine Johnson v domě ve Virginii, kde se bavili a prohlíželi fotoalba s dětmi a vnoučaty. Katherine několikrát řekla: „Nevím, proč děláte film o mně. Dělala jsem jen svou práci. (griph)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama