Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

maddy 

všechny recenze uživatele

Konečne niekto ponúkol reálny pohľad na Standfordský experiment, ktorý už asi väčšine divákov bude dôverne známy z predošlých filmov. V sedemdesiatych rokoch skupina psychológov uzatvorila študentov do falošného väzenia na pôde univerzity (fakticky sa jednalo iba o upravené učebne v nevyužívaných častiach školy) a ich úlohy rozdelila na väzňov a dozorcov. Experiment mal mať trvanie dvoch týždňov, ale po šiestich dňoch musel byť ukončený. Najznámejšia nemecká verzia Das Experiment z roku 2001 ponúkla pohľad na celú udalosť v značne „hollywoodskom“ podfarbení. Pôdu univerzity nahradilo skutočné väzenie, postavy nemali svoje predobrazy v skutočných študentoch a celkovo si z daného experimentu film vypožičal iba námet, než by sa jednalo o akokoľvek dôveryhodnú rekonštrukciu udalosti (odhliadnuc od toho, že si to väčšina divákov po zhliadnutí filmu myslí). The Experiment spred piatich rokov s Adrienom Brodym si takmer nikto nevšimol a dá a označiť skôr za remake nemeckého filmu, než by tiež bral ohľadom na skutočný experiment. Až táto nová verzia od Kyla Patricka Alvareza ponúka v rámci možností čo najdôveryhodnejší pohľad na danú udalosť a nezveličuje udalosti podobne ako predošlé filmy. Práve tá presnosť a dôveryhodnosť prostredia (prostredie učební a nie skutočné väzenie), charakterov (študentov) s akou je film natočený mu dodáva veľmi znepokojivú atmosféru. Dráma z prostredia školy sa tak čoskoro mení na znepokojivý thriller, ktorý postupne s pribúdajúcou nervozitou postáv stupňuje napätie a dokáže vyvolať veľmi nepríjemné pocity. Nepríjemné aj preto, že nijako netlačí na pílu, iba udalosť sleduje s až surovou presnosťou a práve v tom je jeho sila. Vo svojej dôveryhodnosti ponúka oveľa mrazivejší pohľad oproti predošlým filmom na to ako dokázal experiment za pár dní vyeskalovať. Síce stráca na momente prekvapenie, vzhľadom na predošlé spracovanie látky, no inak sa jedná o najlepší pohľad na Standfordský experiment, ktorý po tomto už žiaden ďalší film nepotrebuje. Sugestívnejší a dôveryhodnejší pohľad na experiment by sa asi poskytnúť nepodarilo. CELKOVO: 4* (8/10) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

První, opravdu podle skutečné události, natočený příběh ze Stanfordu přesně tak, jak byl. A musím říct, že to bylo hodně mrazivé představení. Nejvíc samozřejmě člověka zdrtí dvě myšlenky: "Proč jsi to dělal?" "Protože jsem mohl."---"Víš, jakej je rozdíl mezi náma dvěma?" (vězeň,stráž) "Ne." "Hod tou mincí." 90% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak táto nízkorozpočtovka ma zaujala viac myšlienkami v širších súvislostiach, než tým, čo experiment ukázal na konkrétnom prípade. Čiže v podstate nič nové, nič, čo by sme nečakali. Ale zamyslime sa nad tým, že v podobnom područí sme voči politikom. A prečo sú takí, akí sú. Asi teda veľmi verné realite, ale nie príliš vťahujúce a relatívne chladné a strohé. Čo ale môžeme taktiež považovať za kladnú stránku a pridanú hodnotu. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem původní nahrávky, nečetla jsem články o tomto experimentu a vlastně jsem o něm do té doby, než jsem toto zapla nic nevěděla. I když tento film má 2 hodiny - stačilo mi to na to, abych se zamyslela nad tím, jak se někteří k sobě chovají a co to může s lidmi udělat, když dostanou "moc". Je to kruté, opojné a zároveň ukázkou toho, že tohle je prostě mezi námi. Film je pro mě hodně nabitý hlavně obsazením, jelikož mít pospolu Ezru Millera, Billyho Crudupa - to samo o sobě je hodně :D Ale ještě k tomu Michaela Angarana a Tyee Sheridana - ok - to se jim povedlo :) Přišlo mi to jako by film jen "naznačil" co se dá udělat, ale i tak to stačilo a doporučuji ke shlédnutí hlavně z toho důvodu, aby se člověk zamyslel nad tím, co by udělal on.... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Chování účastníků mi přišlo naprosto absurdní vzhledem k tomu, že se jednalo o univerzitní experiment. Jako pitomci se chovali nejenom "bachaři", ale i "muklové", těžko říct, kteří mě štvali víc. A štvali mě i pokrytečtí profesůrci, kteří rozhodně nebyli nestranní, účastníky popichovali i deptali a do dění přímo zasahovali. O latentních negativních vlastnostech v každém z nás si coby léty poučený misantrop a pesimista nedělám žádné iluze, takže proměna studentů v sadistické tyrany mě ani nepřekvapila. Ale vím jistě, že já bych se takhle idiotsky (tak i tak) v nějakém školním experimentu určitě nechoval, přišli mi všichni (na obou stranách) jako v nějaké částečné amnézii. Otázkou samozřejmě je, jak by se v podobné situaci choval kdokoliv z nás v realitě. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)
  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)

Reklama

Reklama