Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť téma a celý problém, "kde se v lidech bere zlo" je závažnou věcí a tenhle experiment o lecčems napovídá, tak zpracování místy spíš připomínalo předhánění se v tom, jak ponížit člověka ještě více. Dovedu si představit úplně jiné zpracování, a ony i jsou, i když nevím, jestli podle mých představ. Prostě tenhle snímek u mě zůstal někde v polovině, a protože jsem se úplně nenudil, tak dávám tu horní hranici půlky. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Neobjektívne 4, nakoľko ma tento experiment hrozne fascinuje. Ale neviem či by sa to zverstvo, čo sa tam udialo nedalo urobiť aj lepšie. Príliš veľa zoom-in, kulisy boli strašne neprehľadné, niektoré scény príliš zdĺhavé (chápem zámeru zhustiť atmosféru, ale po 84x už skôr nudia). Ale plusy sú jednoznačne herci, story a relatívne happy end outro. ()

Reklama

Anchi 

všechny recenze uživatele

Mi to přišlo kolikrát až hloupě vykonstruovaný a i když to all in all bylo promyšlený, především chování dozorců a naddozorců, řekněme, tak to bylo celý zároveň divně nedotažený. Možná mi chyběl bližší psychologický rozbor zneužívané strany účastníků experimentu. Jak moc jsou skutečně v háji, jak moc se jim prostředí zarývá pod kůži, jak moc jsou nad věcí, co na koho hrajou, co přehrávaj... Nebavila jsem se. Což je vlastně možná dobře...? Co mě ale bavilo, byiy scény s Ezrou, ofc, toho já můžu. // Scénář: Talbott... Tak to vysvětluje hodně :) ()

venison 

všechny recenze uživatele

Film "The Stanford Prison Experiment" stojí zejména na pevných základech příběhu na základě pravdy.. Standfordský vězeňský experiment je sám o sobě velmi zajímavý a pokud režisér svou práci úplně nepokaňhá, tak se zaručeně bude jednat o velmi zajímavý filmový počin.. Naštěstí se tak nestalo a mohl vzniknout hodně obstojný dramatický thriller :-) Obsazení mne bavilo velmi a celý snímek je protkán zajímavými charaktery v příjemném hereckém podání.. Pro všechny milovníky psychologických zajímavostí :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se bál toho, že nebude moc k uvěření to, jak se experiment gradoval, ale povedlo se to tvůrcům hodně dobře, stejně jako se jim povedlo skvěle zachytit motivace jednotlivých postav. Nakonec si ale přece jenom řeknete, zda to celé mělo nějaký hlubší smysl. A ono nemělo, stejně jako některé experimenty někdy prostě nemají. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama