Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (277)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Excelentná kriminálka, ktorá ako keby inšpirovala mnohodielne kriminálne seriály. Predovšetkým sa tu inšpiroval Columbo. Na začiatku niekto plánuje vraždu, urobí chybu....veď to poznáte. Na konci ju vyšetrovateľ odhalí a my sme minimálne prekvapení, ak nie šokovaní. Hitchcockova vtipná žánrová hra na kočku a myš s jeho a našou obľubenou Grace Kelly. Jeden z mojich jeho najobľúbenejších filmov. To, že film z 90tych rokov s Michaelom Douglasom je jeho remakeom, mi pri jeho sledovaní ani nedošlo. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Maestro Alfred Hitchcock je dlhoročným, stálym členom v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Je to absolútny klasik v oblasti napätia, krimi a thrilleru. Viaceré jeho snímky, ktoré počas svojej kariéry natočil, sa stali súčasťou zlatého pokladu svetovej kinematografie. A to nemám na mysli len tituly "Psycho" alebo "Vtáci". Tie sú zrejme najpopulárnejšie a najznámejšie, ale každý kto sa bližšie zoznámil s jeho tvorbou musí uznať, že kultových filmov natočil neúrekom. Podľa môjho názoru je jedným z nich aj krimi thriller "Vražda na objednávku" (Dial M for Murder), ktorý bol vyprodukovaný v roku 1954. Majstrovsky vyskladaný komorný, konverzačný, takmer divadelný, atmosferický detektívny príbeh, v ktorom všetko do seba nádherne zapadá. Pán Hitchcock tu opäť predviedol svoju filmársku genialitu. ***** ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Nemám rád detektivky. Připadají mi všechny na jedno brdo. Když se celý film / seriál jen vyšetřuje, hrozně mě to nudí. O to více mě vražda na objednávku překvapila. Motiv je standardní, ale souhra nepředvídatelných náhod v "dokonalé vraždě" mi přišla velice vtipná a zábavná. Nejvíce se mi líbil zapálený autor detektivek, který vymyslel románovou lež, která byla ovšem pravdou. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočená (jak jinak) konverzační detektivka s jasně čitelným odkazem na svou divadelní předlohu. V rukou režijního Mistra ožívá plán na dokonalou vraždu a je úžasné sledovat, jak je tu napětí budováno a tvořeno takřka z ničeho. Téměř stále v jednom pokoji, nulová akce, statické scény, nízká dynamika střihu, ale přesto atmosféra houstne a přituhuje. Dokonalá ukázka budování napětí hudbou, slovem a náznaky... Vynikající jsou také různé Hitchcockovy vychytávky - hra stínů, práce s detailem anebo sofistikovaný filmový humor - všimli ste si Mistra sedícího vedle muže s doutníkem na výroční fotografii spolužáků?:-) Jediným problematickým místem je tedy jen konec - všechno je vlastně jasné už dopředu a čeká se jen na to, jakým způsobem to vyšetřovatelé odhalí... ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tři muži (žárlivý manžel, milenec, nájemný vrah), jedna žena a ve vzduchu vražda. Na objednávku. Hitchcockovo další mistrovské dílo, které je takovou komorní Columbovkou (poručík v této době ještě jistě chodil na policejní akademii, ovšem je možné, že tvůrci slavného krimiseriálu se zde inspirovali, když vymýšleli koncept jednotlivých epizod). Líbí se mi propracovanost děje, herecké výkony a atmosféra filmu, který se prakticky celý odehrává v jednom pokoji. Přesto upoutá. Působivě natočená je obzvlášť scéna přepadení Grace Kelly, která právě zvedla telefonní sluchátko, aby vzápětí ucítila vrahův dech na svém zátylku. Dokonalý je pak Ray Milland, kterému když nevyjde původní vražedný plán, tak zaimprovizuje a s grácií plynule přejde na další, podobně promyšlený. Vyjde mu druhá verze? ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Film byl natočen za 36 dní. Natáčelo se od středy 5. srpna do pátku 25. září 1953. Natáčení probíhalo pouze ve všední dny. (Kulmon)

Reklama

Reklama