Reklama

Reklama

King Kong vs. Godzilla

  • Japonsko Kingukongu tai Gojira (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponorka narazí do plovoucího kusu ledu do kterého byla Godzilla (Gigantis) v předchozím dílu zasypána. Jakmile to zjistí armáda, vyšle proti Godzille rakety a letadla, ale Godzillu to nezastaví a půjde dál na Tokio. Mezitím je nalezen na tropickém ostrově lidoop, kterému místní domorodci říkají King Kong. Poté, co zničí obrovskou chobotnici, je polapen a odvezen z ostrova, protože vědci věří, že on je jedinou nadějí na záchranu Tokia. Godzilla mezitím začne pustošit celé Japonsko a při prvním setkání Konga zažene do města. King Kong tam najde ženu, do které se zamiluje a začne město ničit (s ní v ruce). King Konga nakonec polapí a odvezou ke Godzille. Začne největší souboj nejslavnějších obřích monster. (Spinosaurus)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Šoiči Hirose a Harao Nakajima při natáčení podvodní pasáže souboje King Konga s Godzillou nepoužívali dýchací trubice, ale zadržovali dech. Při prvním pokusu se Hirose v kostýmu Konga ocitl po pádu uvězněn pod kostýmem Godzilly a málem se utopil, a navíc byl poté nucen celou scénu i se svým kolegou natočit znovu, protože se jim podařilo vypadnout ze záběru. (Israha)
  • Herec Šoiči Hirose, který ztvárnil King Konga, musel být v kostýmu monstra během natáčení zašit a nemohl tedy mezi jednotlivými sekvencemi natáčení vylézat ven. To vedlo k několika kuriózním a dosti nebezpečným situacím – jednou se například stalo, že kostým vzplál a Hirose v něm musel bezmocně čekat na pomoc ostatních členů týmu. (Israha)
  • Kostým King Konga byl po čtyřech letech použit pro natočení druhé epizody seriálu Ultra Q (od r. 1965), kde bylo jeho drobnými úpravami (např. přidání ocasu) vytvořeno opičí monstrum jménem Goro. (Israha)
  • V devadesátých letech v Toho plánovali natočit remake, ovšem vzhledem k předpokládané obtížnosti a nákladnosti zisku práv na postavu King Konga od této myšlenky upustili. Podobně dopadly také plány na natočení filmu „Godzilla vs. Mechani-Kong“, kde měl vystupovat robotický dvojník King Konga, který se původně objevil ve filmu King Kong Escapes (1967). Tyto projekty tedy nakonec prošly výraznými změnami a místo nich byl natočen Godzilla vs. Mechagodzilla II (1993). (Israha)
  • Velký úspěch filmu vedl společnost Toho k plánům natočit přímé pokračování, které mělo nést název „Continuation: King Kong vs. Godzilla“ a mělo spatřit světlo světa v roce 1963. Film však zůstal pouze ve fázi návrhu, a podrobnější scénář, který měl na svědomí Šiniči Sekizawa, se nedochoval. (Israha)
  • Film se ve své době stal obrovským kasovním trhákem a v současnosti se při zohlednění míry inflace jedná o dosud nejvýdělečnější film o Godzillovi vůbec. (Israha)
  • Do roku 2002 existovala fáma o tom, že byly natočeny dva konce. Jeden pro americkou distribuci, kde vyhrál King Kong, a druhá verze, kde vyhrála Godzilla. Nicméně tvůrci a dokumentaristé to vyvrátily. (Campbell)
  • Původně měly být všechny scény s monstry natočený pomocí stop-motion techniky, ale režisér tuto možnost zavrhl kvůli rozpočtovým omezením a většinu scén hráli herci v kostýmech. (Dreadd)
  • V americké verzi byly předabovány i postavy, které v původní japonské verzi mluví anglicky, a pořad "Wonderful World Series" byl změněn na "United Nations News Show". (Dreadd)
  • S myšlenkou na souboj King Konga s jiným monstrem přišel Willis O'Brien, který měl na starosti efekty u původního filmu King Kong (1933). Jeho původní vizí bylo postavit proti sobě King Konga a Frankenstaina, který měl být obrovský a vytvořený z částí různých zvířat. Žádné americké studio však nemělo zájem a nápad se uchytil v Japonsku, kde byl však Frankenstein  nahrazen Godzillou. (Dreadd)
  • Během natáčení scény s obří chobotnicí byly použity čtyři živé exempláře. Tři byly poté puštěny na svobodu, čtvrtá skončila jako večeře režiséra specilních efektů Eiji Tsuburayami. (topr harley)
  • Původně se mělo natáčet na Srí Lance. Z finančních důvodů se však nakonec filmovalo na japonském ostrově Oshima. (Terva)
  • Herci Shoichi Hirose, představitel King Konga, a Haruo Nakajima, který zahrál Godzillu, dostávali z velké části v choreografii pohybů obou monster volnou ruku. [wikipedia] (Terva)
  • John Beck byl šokován, když zjistil, že japonci natočili film o King Kongovi za jeho zády. Podal žalobu u soudu, kde tvrdil, že je jediný, kdo má autorská práva na image King Konga. U soudu však neobstál. (Terva)

Související novinky

King Kong se vrací?

King Kong se vrací?

28.07.2014

Studio Universal chystá nový filmový vesmír, ve kterém by se měli potkat Drákula, Vlkodlak nebo Mumie. Klasická monstra ale nebudou ta jediná, která bychom měli v budoucnu potkávat na velkém plátně.… (více)

Reklama

Reklama