Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vojáci zastřelí muže, který při běžné vlakové kontrole uprchne. V obličeji je velmi podobný Zemanovi, a proto Kalina svého chráněnce povolá do Prahy a zapojí ho do bezpečností operace proti banderovcům. Zeman hraje roli jednoho ze zločinců a za pomoci Hradce, jenž se vydává za najetého převaděče, dovede operaci do úspěšného konce... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prelátovi s hlasem Jiřího Adamíry bych snad odpustila i tu kolaboraci s válečnými zločinci prchajícímí přes naši zemi za svobodou. Petr Haničinec ve své snad životní roli sehrál krásného fanatika a jeho vyčinění kasaři za prohřešek bylo skutečně parádní. Dokonce jsem málem i věřila Willigovi, že z parapetu v prvním patře nespadl a dokonce se mu podařilo zastřelit zloducha. Bylo to poprvé a naposledy, kdy jsem tomuto z rozhodnutí strany herci něco věřila. Za to náleží má hluboká úcta Sequensovi, protože jen skutečně špičkoví fežiséři dokážou vykřesat špetku hraní i z totálních polen úrovně Williga. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušne nakrútená krimi epizóda. Tvorcovia v nej opäť ukotvujú v mysli divákov ideoheslá. Ide o  nespochybniteľné, generalizujúce pravdy. Prežívajú v knihách, článkoch, vedeckých štúdiách & prednáškach marxistických či poslušne post boľševických historikov. Aby som len jalovo neteoretizoval. V Rubínových krížoch ide o nasledujúce postuláty: a) všetci banderovci boli a sú odporní fašistickí prisluhovači, neštítiaci sa akejkoľvek ohavnosti a zločinu; b) akcieschopní sú len boľševizujúci fízli, stará škola len prizerá a chváli nastupujúce trendy, c) zločinci nemajú žiadnu morálku, ani jej nádych, to komunisti dobre vedia, a režisér skvele podáva. Pretože propaganda, ak má naozaj fungovať, by okrem fráz, viet a poučiek, slúžiacich ideomasáži  mala byť obstojne a divácky príťažlivo zvládnutá. Jiřímu Sequensovi st. sa to v niekoľkých epizódach podarilo. V tejto, vďaka démonickému Petrovi Haničincovi, v úlohe hlavného banderovského arcizloducha, tiež. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mě nemusíš poučovat osmičko. Moje číslo je jedenáct! Jedenáctka slyšíš?! Mezi námi je rozdíl a ty se budeš podle toho taky chovat. Já budu dodržovat zásady štábu, protože v tuhle chvíli víš víc než já, ale jinak mě budeš poslouchat a držet hubu! Rozumíš? Držet hubu! Další z top dílů kde Honzu Zemana i když je v hlavní roli tak trochu zastiňuje další perfektní záporák tentokrát v podání Petra Haničince. Se zdejšími propagandistickými výtkami opět nesouhlasím. Že církev chtěla vždycky nakrást co se dá je věc známá a Banderovci byli pěkná chátra která se při přechodech tehdejšího Československa neštítila bezostyšně vraždit naše obyvatelstvo, aby vyvolali strach a kdo chce tvrdit něco jiného, tak by si měl nastudovat historii. Každopádně opět svižný, napínavý a po všech stránkách zručně natočený díl i se dvěmi slušnými přestřelkami a top momentem pro Miloše Williga v rámci celého seriálu. Jenom ty bitky Honzovi Zemanovi moc nejdou a dostal zde slušně naloženo.95% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Banderovci, kteří zbyli na území Čech, se mezi sebou rozeznávali zlatými kříži s určitým počtem rubínů. Ty byly místo hodností. Jeden banderovec je ve vlaku legitimován a při útěku zastřelen. Hodně se podobá nadstrážmistru Zemanovi. Proto je Zeman povolán do Prahy, aby se mezi banderovce infiltroval, což se mu podaří. Mají v plánu emigrovat na západ a s sebou vzít i lup z pokladny místního pivovaru. Zeman se však prozradí a jde mu zase o život. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po slabším minulém díle, výrazné zlepšení. Nejen co se samotné zápletky a atmosféry týče, ale i hereckých výkonů a charakteristik vedlejších postav. Nejlepší byl Petr Haničinec a ten jeho psychopatický výraz, když topil kasaře ve vaně. Mělo to šmrnc, odsýpalo to a hlavně se u toho člověk nenudil. Takže v tomto případě se vracím zpátky k průměru. A pak že černoprdelníci nemyslí jen na prachy a zlato… ()

Galerie (2)

Zajímavosti (15)

  • Natáčelo se ve Štěchovicích a v Praze-Braníku. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Nacisti používajú pištole Walther P38, príslušník SNB na začiatku používa samopal Sa Vz. 24. (ČSFD)
  • Posledný Banderovec bol chytený až v roku 1961, bol vo väzení do roku 1991, kedy Ukrajina získala nezávislosť. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama