Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Backdraft je tak technicky precizní a úderný snímek, že bych si dovolil s trochou nadsázky tvrdit, že příběh není v tomto případě to hlavní. Je v něm nějaké to klišé, ale hlavně nenudí, což je vzhledem k tématu a pointě dostačující. Oheň je tu popisován spíše jako ďábelský démon s touhou zabíjet, než jako přírodní úkaz, což má také svá pozitiva, obzvlášť v sekvencích, kdy je přesně takto charakterizován De Nirem. Kurt Russel je přesvědčivý, William Baldwin standardní. Je tu možná více postav na úkor příběhu, ale je to nedostatek, který lze přehlédnout. Závěr je možná citově vyděračský, ale já si v něm našel zalíbení. Atraktivní dramatická náplň spolu s grandiózním soundtrackem mi nedovolují jít pod 80% ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Nééé, nebojte se, nebudu komentovat, jen musím vysvětlit, proč zvedám hodnocení na pět. Kurva, já chtěl na sedm, HOMO!!! No nic, není to kvůli Láďovi Hruškovi, na malvice seru, je to natruc Ondřeji Požárovi z TV Noha, protože já straním jiným hasičům alias RDN alias můj neznámý. A to jééé... požár... teda pozóóór, neserte mě, to ví každý... fakt ne? Přece MUPIMUP, soudruzi. On je lepší než ten film asi pětkrát a nechci ho nasrat, poněvadž je to špatný sluha a pán na hovno, tak si to prokalkulujte. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se ve zpomalovačkách osvěžují udatní hasiči, z hadic stříká více heroického patosu než vody a při západu slunce a jímavé hudbě vyjíždějí ze stanice naleštěné požární vozy, chybí vám jen záběr na třepotající se vlajku, abyste začali přemýšlet, jestli se už Bay nezačal realizovat pár let před Bad Boys.. Až někde od poloviny začal Howard klenout dramatický oblouk a doklenul ho způsoby, ve kterých se vyzná. Co si budeme povídat, tohle je o postavách a mě spíš než Bejk Russell, vysmívající se otravě kouřem do tváře, zaujal Sutherland ve své krátké kreaci pyromanského Hannibala Lectera. Na opačném pólu je mladej Baldwin, který se tak akorát mohl polonahý mazlit s hydrantem na kalendář pro dámy.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Najpôsobivejsou vecou na celom filme su fantasticke akcne sceny v ktorych sa Howardovi podarilo urobit z ohňa regulerneho ziveho a neskutocne nebezpecneho zaporaka. V kontraste s tym su vsetky ludske postavy na ktorych su najzaujimavejsou vecou ich slavny predstavitelia. Ale bohuzial nikto z nich nepredvadza nic, co by stalo za zmienku. Snad len s vynimkou Roberta De Nira, ktory ako jediny tu vyfasoval zaujimavu postavu. Ostatni su uplne nevyrazni. A samotny pribeh je zase tuctova detektivka s pointou, ktora vysumi do stratena. Ked odhliadnem od famoznej technickej stranky akcnych scen, tak akakolvek epizoda venujuca sa poziarnikom zo serialu Third Watch je stokrat napinavejsia. 6/10. ()

choze 

všechny recenze uživatele

V první polovině 90. let frčely pyrotechnické thrillery (EXPLOZE, NEBEZPEČNÁ RYCHLOST, ZDĚŠENÍ, SPECIALISTA, POSLEDNÍ STŘIH), hrdina mého mládí Kurt Russell byl s OHNĚM, TOMBSTONE a HVĚZDNOU BRÁNOU na vrcholu své kariéry a já prožíval v rámci puberty své pyromanské období (omezující se jen na lásku k výbuchům na plátně). OHEŇ jsem samozřejmě zbožňoval, spolu se SKLENĚNÝM PEKLEM jde podle mě o nejlepší film o ohni a hasičích vůbec. Oba filmy mají silné scénáře, jsou nabité hvězdami/kvalitními herci, efektní nepočítačovou akcí a koňskou dávkou patosu (patetická hudba a hromada záběrů na hasiče zpomaleně se vynořující z ohně nebo naopak ponořující se do něj plus hrdé hlášky typu "PODÍVEJTE, TO JE MůJ BRATR." a člověk se jimi nechá strhnout v pubertě i dospělý. Musím zmínit opravdu pekelné finále a pobavila mě i vedlejší dějová linie, v níž požárničtí detektivové navštěvují ve vězení starého pyromana (výborný Donald Sutherland), který za pomoc loudí intimní informace o vyšetřovateli - OHEŇ je totiž ze stejného roku jako MLČENÍ JEHŇÁTEK. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Scénárista filmu Gregory Widen byl tři roky hasičem a tento film je inspirován smrtí jeho kolegy a kamaráda, který zemřel při jednom z požárů. (Karlos80)
  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)
  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)

Reklama

Reklama