Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Klasika, ke které jsem se dostal až v rámci vánočního vize "nechci se zase dívat na všechny ty po celý rok televizemi omílané pohádky". Mno, jak se jen o prý slovenské pohádkové klasice vyjádřit a neublížit... Ačkoliv chápu potřebu uvést život Jakuba do kontextu, vystříhal bych ty obludné scény v úvodu a začal to jako obyčejné vyprávění o tom, kterak čeledín nastoupil na statek a jak to pak pokračovalo. Paradoxem je, že zlá Dora (Milada Ondrasíková) je desetkrát hezčí a víc sexy než hlavní Jakubova nevěsta Alžbětka (Petra Vancíková). Pokračování pohádky v klidu vypustím, taková sláva to bratia nebola. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Len sa predčasne neraduj. O šťastie treba bojovať.“ Rozprávka aká má byť: drsná, ponurá a hororová. Jakubisko za svoj život stvoril niekoľko pozoruhodných diel, ale nejeden raz predstavuje jeho achillovu pätu slabosť pre impozantné stopáže (4-dielna Tisícročná včela, "len" 150-minútová Nejasná správa o konci sveta). Vinou toho sa atmosféra občas vytráca a herecké výkony nemajú až takú silu. Intenzita legendárnej Perinbaby je aj práve v tom, že netrvá ani hodinu a pol. Takže všetko odsýpa, výprava je neopísateľná, herecké výkony magické, dialógy hladia dušu a nechýba hororový a sexuálny motív (+ podmanivá hudba). Mne sa ale na Jakubiskových filmoch aj tak vždy najviac páčili také tie jeho typické kuriózne wtf momenty, v prípade Perinbaby napr. diskoscéna. U bežných režisérov by to bilo do očí a bolo by to nechcene smiešne. U Jakubiska to bolo majstrovské a kúzelné. ()

Reklama

nithiel 

všechny recenze uživatele

Výborná pohádka, možná, kdyby se u nás vysílala, nebyly by vánoce tak beznadějně popelkovité. Děj je sice dost ponurý a občas morbidní, ale právě v tom je ta krása. Některé postavy byly výborně zahrané, hlavně Smrtka a Jakub byli výborní, Kam se proti Jakubkovy hrabe český nebojsa. Také některé hlášky byly výborné a uvízly mi v paměti, obzvlášť ta závěrečná. Jinak mi zůstává rozum stát nad tím, kolik toho naši bratři Slováci, kromě větrného mlýna, v téhle pohádce vynalezli. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Přiznám jsem, že jsem to shlédl až v roce 2020 a to jen kvůli tomu, že příští rok má dojít do kin pokračování (původně mělo jít tento rok, ale odložily to). Jinak na tu dobu obstojná pohádka s kvalitním příběhem nejvíc mě, ale bavily ty pávy co tam byly. Plusové body za konec i ta smrtka se nakonec dočkala. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Perinbaba na 228. mieste v hodnotení československých filmov? Kde sú hodnotenia tých miliónov divákov, ktorí si túto najklasickejšiu slovenskú rozprávku nenechajú utiecť žiadne vianoce? Jakubisko v najlepšej režisérskej forme natočil (nevedomky) temnejšiu alternatívu ku klasickým českým rozprávkam. V jeho tradičnom vizuálnom poňatí. Všetci vieme, že z toho vytřča Fellini viac, ako zubatá, ale koho to trápi. Tu je zase cítiť z českých divákov slovenský syndróm, keď nedokážu vstrebať našu temnosť, absenciu humoru a určitý chlad. Netvrdím, že sa im čudujem. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Prakticky skoro všetky hlavné postavy museli byť predabované. (Raccoon.city)
  • Pri lete na balóne herci viseli iba na tenkých nitkách z Ameriky, ktoré sa občas pretrhli. Ako poistka bežal pod balónom rekvizitár s nafukovacím matracom od hasičov. Sám bezpečnosť otestoval a zlomil si ruku. (Raccoon.city)
  • Hlas Giulietty Masiny ako Perinbaby pri dabovaní doladili tak, že v Taliansku si všetci mysleli, že sa naučila po slovensky. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama