Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (604)

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak ja som šovinistické prasa, ale že TY si práve odbachol ženskú, to je nič?“ – „Ženské chcú rovnoprávnosť. Tak som ju zrovnoprávnil.“ Pôvodne som chcel napísať, že Jima Jarmuscha vlastne ani nemám príliš v láske. Potom som si ale spomenul na mŕtveho muža Johnnyho Deppa a na polámané kvetiny Billa Murraya... a zrazu zapadol na svoje miesto i tento zvláštny samuraj, v poradí tretí film, ktorý som od Jarmuscha videl. Neviem, kde ten nezávislý bard chodí na tú skvelú snovú atmosféru a čo musí všetko urobiť preto, aby hollywoodskych hercov prinútil k takým krásne bizarným výkonom. Ale žeriem mu to čím ďalej, tým viac. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Ghost dog je často překvapivě vtipnou černou komedií. Taky jde ale o pomalejší gangsterku, v níž se vyskytuje obskurní postava černoského zabijáka, který má své vlastní pojetí samurajství. Díky tomu se dozvídáme různé myšlenky ze starého Japonska, a tak je film i mírně filozofický. Jim Jarmush opět vykouzlil skvělou atmosféru a jedná se o jeden z jeho nejzábavnějších snímků. Ale taky je to slušný úlet, nic vážného nečekejte. (8/10) ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Není to taková síla jako DEAD MAN, ale pro širší diváckou obec je to stravitelnější. Jarmusch do vpodstatě jednoduchého příběhu pomsty profesionálního zabijáka, který se řídí kodexem samuraje, dokáže nacpat spousta myšlenek a zajímavých životních postřehů a povyšuje tak svůj film nad běžnou produkci. A co taky na něm oceňuju, je výběr soundtracku. U Dead Man to byl skvostný mimimalismus Neila Younga, tady zas hiphopový sound od RZA, který do nálady snímku skvěle zapadl. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 7/10 Děj 5/10 Hudba 7/10 Efekty 3/10/// +jednoznačně Forest Whitaker, tématická hudba, přítomnost samurajského kodexu -málo akční a dynamický, technická stránka mě oslovila jen z části/// velice zvláštní film, čekal jsem akční nářez, dostalo se mi pozoruhodné krmě. Film mě nenudí, vyčnívá svojí originalitou a Jarmuschovou réžií. Snad jen pro mě v některých částech težko stravitelný. Jinak hudba, mazec/// Celkem 54%/// ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavě podaný snímek, co jako špína zaleze hluboko pod nehty a nechce ven ani plochým šroubovákem. Film mě obsadil jako vojenská jednotka nepřátelskou základnu a za žádnou cenu se nechce stáhnout. Nejhorší je, že sám nevím, čím to. Skvělým Whitakerem?? Podmanivým RZAem?? Samurajským kodexem, ze kterého je pravidelně citování?? Dabingem?? Možná směsicí všeho. A za důležité považuju i to, že nemám potřebu se na film podívat znovu, protože mě naplnil něčím těžko popsatelným ... nehmatatelným... možná třeba za tři čtyři roky se k němu dostanu opět, ale teď mám pocit plnosti a komplexnosti. Moc pěkný, nestandartní... 90% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (35)

  • Jorubština, kterou Raymond (Isaach De Bankolé) mluví, je jazyk, kterým se mluví v západní Africe, ale stejně tak v emigrantské komunitě v Evropě či v Americe v karibské oblasti. Také se používá jako liturgický jazyk. (sator)
  • Klub, kterým Ghost Dog (Forest Whitaker) projíždí, než ukradne své nové oblečení, se nazývá Liquid Sword. „Liquid Swords“ je název druhého alba The GZA, které produkoval RZA, jenž se postaral i o původní hudbu k filmu. (sator)
  • Scéna, ve které Ghost Dog (Forest Whitaker) zastřelí mafiána skrz odtok dřezu, je odkazem na film Cejch zabijáka (1967), kde se podobná scéna také vyskytuje. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama