Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (364)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem "intelektuálštinu" a nakonec se z toho vyklubal dobrý, chytrý, humorný a inteligentní (byť lehce překombinovaný) snímek. Uf, je to asi dost těžký "úděl" natočit snímek, který by byl dostatečně chytrý a originální... a zároveň neobsahoval "pachuť" přechytračené blbosti. Charlie Kaufman i jeho fiktivní bratr Donald zvládli scénář na výbornou a Spike Jonze ho následně stejně tak výtečně převedl do filmové podoby. Na perfektním výsledném efektu mají "lví podíl" také herci. Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper & comp. předvádí excelentní a přesvědčivé herecké výkony. A tak herecké výkony spolu s výborným scénářem, celkovým zpracováním a hudbou dotvářejí výborný pocit z filmu, který se nezaměřuje pouze na otázku JAK?, ale také pátrá po něčem hlubším... a snaží se odpovědět na otázku PROČ? Dle mého (silně subjektivního) názoru dává snímek zdařilé a moudré (i když leckdy skryté) odpovědi. Snímek navíc obsahuje výborné vtípky a ironické narážky na vše, co se točí kolem filmu (viz scénář k Donaldovu filmu atd.). Poznámka: A stejně je to zvláštní a leckdy dost ubíjející - ta neustálá honba za originalitou. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Škoda, první půle filmu byla skvělá, druhá průměr. Možná chtěl Kaufman schválně sklouznout do "tuctového thrilleru", který vlastně psal jeho bratr - a tím docílit harmonie - mě to tam teda nesedělo. Oproti jiným Kaufmanovým věcem (Věčný svit) je tohle dost strohé... přesto dávám 7/10 ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý film (a nikoli pouze tím, že v něm Nicholas Cage HRAJE). Hledáte postmoderní nářez s fikčním světem zavinutým do sebe samého? Tu je. Scenárista Kaufman napsal příběh o scenáristovi Kaufmanovi, který píše scénář o neschopnosti scenáristy Kaufmana stvořit scénář. V důsledku toho scenárista Kaufman (č. 2) chce natočit film o orchidejích (vyloženě filmové téma) a protože mu to nejde, píše scénář o Kaufmanovi č. 3, kterému nejde psát scénář o kráse květin. Díky tomu se scenáristovi Kaufmanovi č. 1 podařilo vytvořit bezmála geniální scénář o scenáristovi 2 a 3 a mimo jiné i o kráse orchidejí. Charlie Kaufman je prostě geniální mozek. Na rozdíl od V kůži Johna Malkoviche vytvořil vcelku divácký film, pokud se divák dokáže smířit s tím, že jakákoli zásada o psaní scénáře padne na plátně, realizuje se i v samotném filmu (viz. "I když je scénář o ničem, důležitý je, aby měl dramatický konec, kterej bude přirozeně vyplývat z dosavadních událostí.") Tato struktura dává vzpomenout na fraktálovitý příběh klipu Michela Gondryho k písni Bachelorette od Bjork, což je jen důkaz, že geniální magor k jinému sedá (krom toho, že je Gondry velký kámoš se Spikem Jonzem, točil pro Kaufmana Věčný svit neposkvrněné mysli). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

-The killer's a literature professor. He cuts off little chunks from his victims' bodies until they die. He calls himself "the deconstructionist". Takhle se mají dělat chcípácké filmy o tvůrčí krizi a neschopnosti konat. S ironickým nadhledem a průběžným pomrkáváním na diváka, který dokáže ocenit důmyslnost, s jakou Kaufman při výstavbě příběhu (ne)následuje scenáristické příručky. Introspektivní tragikomedie, ve které se nic neděje a s protagonistou, který se nemění, se zhruba po hodině mění v napínavý příběh s velkým tajemstvím, dvěma padouchy a zásadním životním poznáním. Film tak prodělává stejnou proměnu jako hlavní hrdina a hranice mezi světy (existující v rámci světa filmu) se hroutí – skutečný život je adaptován ve scénář, scénář je adaptován ve skutečný život. Rozhodně jeden z nejchytřejších filmů o adaptaci v jejích různých významech. 85% Zajímavé komentáře: CheGuevara, Eddard, Aiax, Jordan ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Adaptaci jsem viděla, bohužel pro mě, asi pět dní před tím, než jsem se sama ocitla s cizím chlapem na rezavém vznášedle na Lake Trafford v Immokalee. Byl to hodně zajímavý pocit. ;) Adaptace není pro každého, úplně vidím, jak museli být mnozí příznivci Nicolase Cage a Meryl Streep rozladění, neboť možná neznali tvorbu Charlieho Kaufmana... Mně se Adaptace líbila, výborný byl kromě výše uvedených i Chris Cooper- věčný herec druhých rolí, který je mým oblíbeným, a ta hudba.. Tu mám na originálním CD, které je perfektně nazvučeno a často přehráváno. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Tento film strávil rok a pol v postprodukcii, druhý najdlhší čas v histórii Columbia Pictures, po filme Ishtar (1987). (Pat.Ko)
  • Na konci filmu, keď Charlie (Nicolas Cage) vyjde z parkovacej garáže, člen štábu Jennifer Porst sedí vedľa neho v aute na jeden záber, hoci jazdí sám. (Pat.Ko)
  • Keď Susan (Meryl Streep) hovorí s Johnom (Chris Cooper) vo svojej hotelovej izbe, je jasne vidieť kábel, ktorý vedie z jej telefónu. Ale keď rozhovor pokračuje a Susan leží na zemi, kábel zmizol. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama