Reklama

Reklama

Interview s upírem

  • USA Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (více)
Trailer 1

Napij se ze mě a budeš žít věčně... Když americká spisovatelka Anne Riceová publikovala svůj první román Interview s upírem (1976, česky 1996), kniha se nesetkala s právě vlídným kritickým ohlasem, ale stala se natolik oblíbenou, že autorka v následujících desetiletích vydala celkem jedenáct pokračování známých pod souborným názvem Upírská kronika. Bylo jen otázkou času, kdy o látku projeví zájem Hollywood. Na začátku devadesátých let filmová práva získala společnost Davida Geffena a pověřila autorku napsáním scénáře. Režie se ujal irský tvůrce Neil Jordan, který dosáhl velkého úspěchu působivým dramatem Hra na pláč. Film Interview s upírem (1994) byl kritikou přijat vesměs kladně a stal se velkým diváckým hitem. Hlavní roli upíra Louise, vyprávějícího svůj více než dvousetletý životní příběh mladému novináři, vytvořil do té doby jen málo známý Brad Pitt, který se rázem stal populární hereckou hvězdou. Jeho partnerem v úloze upíra Lestata byl Tom Cruise, jehož obsazení bylo sice zpočátku předmětem rozporných reakcí (autorka dávala přednost Rutgeru Hauerovi), ale po dokončení filmu byla jeho nezvykle záporná postava přijata s respektem. Ohlas snímku podnítil určitou obrodu upírské tematiky, která byla později úspěšně prezentována především formou televizních seriálů, např. Pravá krev nebo Upíří deníky. Film je věnován předčasně zemřelému Riveru Phoenixovi, který měl původně hrát postavu mladého novináře, jehož nakonec ztělesnil Christian Slater. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (738)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Když tenhle film dávali 14-15 let zpátky poprvé v televizi, usedala jsem do křesla s mírným pocitem odporu - čekala jsem dle názvu nějakou přiblblou komediální taškařici. Aspoň se podívám na hezkého chlapa, utěšovala jsem se (nemyslím tu mrňavou inkarnaci americké arogance, ani v té době pro mě neznámého Antonia B.). A pak jsem dvě hodiny bez dechu zírala s očima jak od manga animátora, naprosto pohlcená atmosférou i příběhem, ba ani ten Cruisovic Tomík mi nevadil. S odstupem času už to tak nekriticky nevidím, film se místy táhne jak chrchel po zdi a patosu je taky přes rozumnou míru, ale z nostalgie a pro ten úžasný první dojem ponechám hodnocení na nejvyšších postech. Současné filmy mají smůlu, že už není tak snadné mě okouzlit, jako když mi bylo **náct. 90% (70% z pohledu cynické stařeny;-)) ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

No bez príkras - zdalo sa mi to predsa len trocha divné, nevyvážené, ale zato s dobrým hereckým obsadením. Niektoré scény boli pre mňa nepochopiteľné, asi ich dostatočne nedomysleli (alebo som si ich zle vysvetlil ja). Atmosféra dosť kolísavá, miestami napínavá, miestami trochu nudná. Ťažko hodnotiteľný film. Neviem čo si mám o ňom poriadne myslieť. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Upírské filmy to mají obecně poměrně těžké. Po těch kvalitních musí divák zašmátrat v zaprášených horních poličkách, protože už něco pamatují. Mladší příspěvky do žánru pak tvoří hlavně nefunkční obraz dnešní navoněné doby v podobě série Twilight. Naštěstí je tu Jordanův démonický upír Lestat, který vypil už nesčíslně životů a zranitelný Louis, kterému podal „pomocnou“ ruku. Oscarový laureát díky bohu nevytvořil kýč ani plagiát, dokázal se vcítit do pohledu nelítostných nesmrtelníků prahnoucích po teplé krvi. Hvězdní herci dostali příležitost vyzkoušet si nové polohy u postav, které by na svou dobu málokdo čekal. Nezklamali. Stejně jako výtvarná kamera Philippa Rousselota a celkové vedení režiséra, který plynule a lehce přechází mezi několika „žánry“. Ale ať jsem úplně objektivní: první hodinka je fajn, dokonce moc fajn. Jenže jakmile z plátna sleze Tom Cruise, začne se tenhle příběh lehce zajídat. I tak dobré!! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná upíří epopej, která se rozhodně neřadí do ranku vampire horrorů, ale s překvapivou elegancí balancuje na hraně dramatu a poměrně kontroverzní love story. Kvintesencí téhle podívané jsou přesvědčivé výkony dua Cruise a Pitt, jejiž homosexualitou zavánějící vztah se line celým filmem. A konec konců, mnohem víc než upíří rekvizity hrají v Interview roli právě vzájemné vztahy postav a jakýsi "realistický" pohled do upířího podsvětí. Rozhodně zajímavý snímek, kterému k dokonalosti chybí snad jen výrazná gradace a trochu lépe vystavěný příběh. Ale ten zase nahrazuje atmosféra a několik opravdu výborných a silných scén, které se zaháknou v paměti. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No když jsem viděl, kdo všechno upíry hraje, říkal jsem si, že je to úplná upíří All Star game, ale i když věřím, že holky si určitě pošmáknou při sledování tolika hezkých herců musím říct, že herecky je všechny strčila do kapsy mlaďounká Kirsten Dunst. Nebývalý talent, z kluků se Kirsten nejvíc přiblížil Antonio Banderas. Velmi příjemně překvapil i samotný filmy, který je obrazově i kostymérsky zvládnutý na výbornou. Docela mě zajímal i ten neromanticky romantický upiří román a to i přesto, že na tohle téma moc nejsem. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Při natáčení některých scén stál nepříliš vysoký Tom Cruise (Lestat) na plošině, díky níž smazal rozdíl mezi svou výškou a ostatními upíry. (don corleone)
  • Autorka předlohy Anne Rice původně protestovala proti obsazení Toma Cruise do role Lestata. V hlavě měla Rutgera Hauera. Po shlédnutí prvních natočených scén však napsala dopis, ve kterém se omluvila, a s obsazením Cruise vyjádřila spokojenost. (don corleone)
  • Autorka předlohy Anne Rice byla nakonec s filmovou adaptací tak spokojená, že si koupila dvoustranu v časopisu Vanity Fair a v deníku The New York Times, aby své nadšení vyjádřila formou inzerátů. (don corleone)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Cruise, Pitt a jízda do pekla

Cruise, Pitt a jízda do pekla

24.12.2013

Pokud se tohle povede, dvě vyzrálé megahvězdy se objeví na plátnech bok po boku už podruhé – určitě si vzpomenete na hororový epos Interview s upírem, kde Cruise trénoval Pitta v prokousávání tepen.… (více)

Interview s Ježíškem

Interview s Ježíškem

10.12.2011

Anne Rice, autorka desetidílné knižní série Vampire Chronicles, podle které vznikly filmy jako Interview s upírem či Královna prokletých, překonala koncem devadesátých let vážné zdravotní potíže,… (více)

Reklama

Reklama