Reklama

Reklama

True Blood: Pravá krev

(seriál)
  • Česko Pravá krev (více)
Trailer 7
USA, (2008–2014), 70 h 2 min (Minutáž: 43–62 min)

Tvůrci:

Alan Ball

Předloha:

Charlaine Harris (kniha)

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston, Alexander Skarsgård, Todd Lowe (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(80)

Mysteriózní příběh s prvky hororu, satiry i erotického thrilleru vychází z fantaskního předpokladu, že upíři skutečně existují a tvoří svéráznou minoritu – podobnou třeba homosexuálům, náboženským sektám či národnostním menšinám. Poté, co byla vynalezena umělá krev (odtud originální název seriálu), kterou lze běžně koupit v obchodech či u benzínek, upíři už nemusejí požírat lidi a mohou s nimi normálně koexistovat. O jejich právech a způsobech integrace se vedou debaty v televizi. Jednu z nich lze zahlédnout hned v první epizodě…

Dějištěm napínavého i vtipného dramatu s řadou sexuálně otevřených scén je fiktivní městečko Bon Temps v Louisianě. Hlavní hrdinkou příběhu je servírka Sookie Stackhouseová (Anna Paquinová), obdařená nadpřirozenou schopností. Dokáže slyšet to, co si lidé skrytě myslí. Vzhledem ke své výjimečnosti to ale v životě nemá jednoduché… V městečku, kde se všichni navzájem znají (a jež vzdáleně připomíná dějiště slavného Lynchova díla Městečko Twin Peaks), se jednoho dne objeví skutečný upír Bill Compton (Stephen Moyer). Charismatický muž, jenž nepatří mezi obyčejné smrtelníky a vzhledem ke své dlouhověkosti věku pamatuje občanskou válku, se stane objektem hrdinčina zájmu. Jeho příchod, podobný zjevení tajuplných cizinců z westernů, však předznamená sérii morbidních úmrtí, která vedou k nejrůznějším podezřením...

Další klíčovou postavou je hrdinčin bratr Jason (Ryan Kwanten), který rád obšťastňuje ženy ve svém okolí a libuje v drsných erotických praktikách. Jinou důležitou figurou je hrdinčina nejlepší kamarádka – prostořeká černoška Tara (Rutina Wesleyová), která lidem říká, co si o nich myslí a má kvůli tomu problémy v zaměstnáních. Další zásadní postavou je hrdinčina vlídná a tolerantní babička (Lois Smithová), jež má zájem o historii. Další figury tvoří vzorek obyvatel typického amerického maloměsta…

Seriál True Blood – Pravá krev, realizovaný podle románu Charlaine Harrisové nabízí řadu analogií a interpretací. Mnohožánrovou koláž lze vnímat jako alegorii o současné Americe, paralyzované strachem po teroristických útocích z 11.září. Také jako satiru o obskurních subkulturách a jejich roli v konzumních společenstvích. Také jako polemiku s rasismem, xenofobií a dalšími předsudky, pramenícími z lidské omezenosti. Také jako drsnou karikaturu nejrůznějších popkulturních ikon… Spletitý příběh se dá vnímat i jako úvaha o riziku poznání, jež otvírá nepoznané sféry, může však znamenat i propad do pekel… Podle scenáristy Alana Balla - laureáta Oscara i ceny Emmy - jde o "popcornovou zábavu pro chytré", zalidněnou pestrou škálou rozporuplných existencí. Se seriálem True Blood - Pravá krev, který převrací naruby schémata běžných televizních soap-oper, se můžete těšit na unikátní zážitky... (HBO Europe)

(více)

Videa (65)

Trailer 7

Recenze (775)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

POZOR, SPOILEROIDNÍ KOMENTÁŘ: První sezona: Dech beroucí sledování moderní fantasy, kde slovo upír dostává nový glanc. Napínavé jako elfí trenýrky. Druhá sezona: Hutná atmosféra seriálu s prvky erotického hororu se začala poměrně rozmělňovat. S odhalením Bakchantky šlo napětí od deseti rovnou k nule. Nejlepší postava zřejmě Jason Stockhaus. Upíří krev dostala čtvrtý rozměr. Třetí sezona: Do nebe volající slátanina, ale pořád koukatelná. Zakončeno příchodem Bruja (čaroděj), zřejmě příslib dalšího fádního prvku. V roli Bruja Kevin Alexandro. Na přetřes se dostane především smečka poslušných vlkodlaků. Erik rulezz. Čtvrtá sezona: Zatím se to plácá odnikud nikam. Erick je za blbečka, Bill vlastně taky. Dobrým oživením je stovky let mrtvá čarodějnice. Uvidíme, jestli též neskončí v marastu šedých seriálových postav. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Díky maratonu, který pořádalo HBO jsem měla možnost vidět za jednu noc první sérii a jako třešničku na dortu i první dva premiérové díly druhé série… a ač jsem čekala, že mě únava, nepohodlí či snad nuda během noci uspí, nestalo se tak… True Blood je jeden z těch seriálů, který si Vás buďto hned získá anebo zapíše na černou listinu… u mě nečekaně zvítězila první možnost :-) velkou zásluhu na tom mají představitelé černošské populace žijící v Bon Temps, které své hrající sousedy naprosto převálcovali… Sookie, sice vypadá jako obrázek, a ta její mezírka mezi zoubky mě při jakékoliv scéně vyloženě rozesmávala, její přítel upír Bill, měl dokonalý hypnotický pohled a spolu byly dokonalý pár, ale na Taru a jejího bratrance Lafayetta prostě neměli :-) další výtečnou postavou se pro mě stal Sokiin bratr Jason, který tuhle praštěnou partu zdobil a v neposlední řadě i Sam, který si mě získal svou přeměnou během děje :-) a mým největším oblíbencem byl „záporák“ Eric, od kterého bych se nechala sát :-) celá tahle krimi hororová komedie mě donutila dokoukat druhou sérii během pár dní a budu se těšit na další… True Blood se do mě zakousla a nepustí, dokud ze mě nevysaje poslední kapku krve :-) ()

Reklama

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Celkem povedený seriál. Já teda seriály nějak moc nemusím, ale musím uznat, že nad tímhle jsem strávil hodně času. Přes všechny nadpřirozené bytosti to mělo alespoň děj, který mě jako diváka oslovil. Místy to sice vypadalo jako kdyby se jednalo o Stmívaní. S tím rozdílem, že zde se skutečně něco dělo. Tvůrci si vážně mohly odpustit některé ty nechutné a perverzní scény, které raději nebudu komentovat. To z mého hlediska to degradovalo můj zájem na nižší úroveň. Jinak jsem byl celkem spokojen. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První série - 65% Druhá série - 55% Hype největší. Kýč ještě větší. Největší omyl HBO (vzhledem k vysoké laťce stále průměr). První řada ještě něco skýtala, ale pak se plácání pátého přes deváté začalo nevyplácet. Na konci druhé série jsem opustil palubu a plavu ke břehu. Jen nevím - myslejí to tvůrci vážně, nebo to má být parodie? ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE mě nadchla, byl v ní čitelný rukopis Alana Balla (Americká krása, Odpočívej v pokoji), byla to dostatečně ujetá, zvláštní, satirická seriálová jízda. A přestože upírským tématům zas tak moc neholduji, seriál si mě získal. (100 %) /// 2. SÉRIE mě ale trošku zklamala. Už tu nejde jen o upíry, telepaty a ve zvířata se proměňující lidi. Tvůrci zacházejí stále dál v rovině nadpřirozena a celé už to začíná působit jako hodně přitažené za vlasy. Stále mě sice zajímá, jak se budou ve třetí sérii vyvíjet osudy hlavních hrdinů, ale druhá série je ve srovnání s tou první jen lehký nadprůměr, holt laťka byla nastavena hodně vysoko. Uvidíme, zda se tvůrci budou i nadále snažit diváka především šokovat, a to i na úkor příběhu. Doufám, že ne. (70 %) /// 3. SÉRIE se rozjela ve vysokém tempu a já si nemohu ani v nejmenším stěžovat... vskutku pekelná jízda... až natolik, že jsem se rozhodla zapomenout na rozpačitou druhou sérii, napálit seriálu zpátky těch 5 hvězdiček a zařadit ho do své seriálové topky. (100 %) /// 4. SÉRIE je pro mě jednoznačně zatím nejlepší. A to jsem ze třetí řady byla hodně moc nadšená. Jak to kurňa ten Alan Ball dělá, že dokáže neustále tvořit takovéhle geniální věci? :-) A prosila bych Emmy pro Fionu Shaw (Marnie), ta herečka je prostě neskutečná! (100 %) /// 5. SÉRIE byla trochu jako na houpačce a svojí "přeplněností" mi trochu připomínala druhou řadu. (80 %) /// 6. SÉRIE měla velmi solidní rozjezd, ale s přibývajícími díly to bylo celé takové nahoru-dolu a absence Alana Balla v tvůrčím týmu začala být citelně znát. Naprosto zbytečné scény s vlkodlaky a Samem se postaraly o pořádnou porci nudných momentů a WTF finále to vše jen dorazilo. (70 %) /// Závěrečná řada je hodně velká slabota. Alane Balle, co ti to ti neschopní scenáristé provedli se seriálem? Jeho odchod byl znát už v šesté sérii, ale co zbylí tvůrci předvádějí ve finálové řadě, je parodie sebe sama a takovéhle zakončení si True Blood rozhodně nezasloužilo. Tak tedy sbohem. 7. série - 50% --- Nejoblíbenější postavy: Eric Northman (Alexander Skarsgård), Russell Edgington (Denis O'Hare), Pam De Beaufort (Kristin Bauer van Straten) --- Nejzábavnější postavy: Terry Bellefleur (Todd Lowe), Andy Bellefleur (Chris Bauer) --- A na závěr výrok Alana Balla, který dokonale vystihuje jeho seriál: "To me, vampires are sex. I don't get a vampire story about abstinence. I'm 53. I don't care about high school students. I find them irritating and uninformed." ()

Galerie (1 692)

Zajímavosti (33)

  • Představitelé hlavních postav, Billa a Sookie, spolu tvoří pár i ve skutečnosti (k září 2009). (Verafly)
  • Seriál je natočen podle knižní série Southern Vampire spisovatelky Charlaine Harris. První série je založena na prvním svazku této série, Dead Until Dark. (TomikZlesa)
  • Anna Paquin a Stephan Moyer se vzali 21. srpna 2010 v Malibu. V zaří 2012 se dvojici narodila dvojčata, kluk a holka. (megan017)

Související novinky

Sex ve městě se vrací

Sex ve městě se vrací

11.01.2021

Populární dámský seriál Sex ve městě se vrací s novou řadou na streamovací službě HBO Max. Oznámení přišlo čerstvě od hlavní hvězdy seriálu Sarah Jessicy Parker s hashtagem #AndJustLIkeThat… (více)

Epický Warcraft našel své hrdiny

Epický Warcraft našel své hrdiny

06.12.2013

Chvíli se uvažovalo o Colinu Farrellovi (dokonce se vyjádřil, že četl scénář a moc se mu líbil), ale nakonec bude hlavní hvězdou podle všeho Ben Foster. Jeden z nejlepších a zároveň nejméně… (více)

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

01.10.2013

Ano, řeč je o nové adaptaci Burroughsova Tarzana. Projekt, ve kterém si urostlého vládce džungle zahraje hvězda seriálu Pravá krev Alexander Skarsgard, byl zhruba půl roku zpátky dočasně pozastaven.… (více)

Reklama

Reklama