Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh komediálního filmu režiséra Karla Kachyni se odehrává v průběhu dálkového pochodu, jehož se účastní malý sociologický vzorek společnosti 80. let: čtyřicetiletý architekt Jan, jeho mladší kolega Robert s milenkou Eliškou a jejich šéf Crha, doprovázený rovněž svou milenkou. Cílem, k němuž dámy a pánové směřují, je meta sto kilometrů. Pro hlavního hrdinu však cesta znamená víc. Každé zastavení symbolizuje určitou etapu jeho života a zároveň klade nejednu všeobecnou otázku. Je kolem nás v oblasti mravní všechno v pořádku? Má poctivý, čestný a talentovaný člověk šanci uspět? A proto se Jan také na 85. kilometru vzbouří a odmítne se dále přetvařovat... Vtipná alegorie odráží situaci v české společnosti 80. let, unavené tehdejší realitou, a zřetelně napovídá, jak ji řešit. V hlavní roli uvidíme Karla Heřmánka. Vyprávění rámuje vystoupení tehdy oblíbené rockové skupiny Tango. (Česká televize)

(více)

Recenze (101)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Na rok 1987 dosti odvážný Kachyňův film se pouští do opatrné kritiky poměrů tehdejší slepé mašinerie socialistického státu, která brání v rozletu svého povolání kde koho, a tedy i mladé architekty toužící vytvořit něco životu přijatelnějšího než všudepřítomné šedé škatule betonových "králíkáren" pro lidi. K tomu špetka odvážných erotických scén, špetka humorného nadhledu, slušná dávka metafory a vzniká výborný snímek naplněný komediálně hořkou příchutí. Prostě něco, jako když si uvaříte "Heřmánkový" čaj, dosti silný, a neosladíte si jej. A dodám, že Kachyňovy filmové snímky jsou a budou pro mě vždy velkým diváckým zážitkem. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"A pivo tu máte aspoň dobrý?" "To víte, pokrok nezastavíte!"                                                                                              Stovku jsem nikdy nedala, na 75 km jsem si natáhla achilovku (Omnibus byl prostě lepší). Ale nějaký padestátky byly. Za sylové oblečení (sako, šlajfka, polobotky) a fiktivní běh přes překážky rozhodně za 4!! :o) ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Film, který se mi víc a víc líbí a ačkoliv nikdy nebudu muž ve středních letech, s hlavním hrdinou cítím jako jsem třeba cítíla mnohem mnohem později se Spaceym v Americké kráse. A vidím mezi těmito filmy velkou podobnost: v tom šéfovi, v manželce, v děvence a hlavně v té vzpouře, která se v rozhněvaném muži jednoho krásného dne konečně probudí. A jestli ten vztek spustila prudící manželka, šéf, který myslí jen v dimenzích socialistického bordelu, kolegové ohnutí jak je třeba, toť otázka. Každopádně dálkový pochod se všemi útrapami je krásná metafora života. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Nad tvým hněvem ať slunce nezapadá! Kachyňa dal tentokrát víc než jindy průchod dobře skrývanému smyslu pro škodolibý humor. Mít to jen trochu anarchističtější kameru a feministický, nikoliv krypto-šovinistický morál, připomínalo by to některý ze zlých filmů Věry Chytilové. Pro natáčení v exteriérech byly jistě vybírány účelově jen ty nejodpornější lokace, bezpochyby proto, aby architekti na pochodu měli o čem přemýšlet. Satirická, společesnko-kritická vrstva pobaví i dnes nejen jako historický dokument. K dobru trvanlivosti díla, ke škodě nás se toho od osmdesátých let mnoho změnilo - pětiletky nahradily projekty, křídla architektonických a dalších invencí přistřihují kapitáni průmyslu, projektoví manažeři a PR-mrdky. Kromě scénáře, vedlejších rolí - excelující Ivan Vyskočil, mladistvý rebel Antonína Procházky, přátelská kurva Oldřicha Vlacha, ochotně se svlékající Miroslava Pleštilová, zajišťuje zábavu skoro woodyovsky neurotizovaný Karel Heřmánek. Kdyby to ke konci trochu nevyměklo, je to dokonalé. Film snese pravidelné reprízování. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Karel Heřmánek, Vilda Čok, trochu hořká komedie s jistým morálním apelem. Lehce erotické scény na posedu, propichování puchejřů, Heřmánek na pokraji svých sil, nebo ta bitková na poli úplně na konec se vám vryjí do paměti. Pamatujte si dobře že na podobný pochod, musíte úplně ze všeho nejdřív, napřed zvolit vhodnou obuv:-) Podobný film: Dobré světlo. Zajímavý komentář: Lebowski. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Kolvara (Karel Heřmánek) bydlí na adrese Janáčkovo nábřeží 23 v Praze na Smíchově. Řadový novorenesanční činžovní dům o pěti patrech navrhl roku 1878 architekt Alois Filcík. Jedná se o významný příklad neorenesanční obytné architektury se zachovalými původními umělecko-řemeslnými prvky, součást jednoho z nejvýznamnějších domovních pražských bloků z období 19. století. (sator)
  • Účastníci pochodu procházeli přes hráz Slapské přehrady či vápencovým lomem v Radotíně. (Zdroj: filmovamista.cz) (rakovnik)

Reklama

Reklama