foto

Soňa Valentová

  • nar. 3.6.1946 (71 let)
    Trnava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jedna z nejvýraznějších osobností slovenského divadla a filmu, Soňa Valentová, pochází z Trnavy. Od dětství se věnovala baletu, hrála také na klavír, v době studií na gymnáziu přišla na chuť herectví a po maturitě nastoupila na bratislavskou VŠMU (Vysoká škola múzických umění), kde vystudovala herectví (1967).

Po absolutoriu nastoupila do Slovenského národního divadla v Bratislavě, kde působí již přes čtyřicet sezón. Na rozdíl od jiných začínajících hereček nebyla Valentová zatížena milovnickými postavami, ale od počátků své herecké dráhy byla pověřována složitými psychologickými charaktery, excelovala především v postavách dramatických až tragických úloh (Ohlédni se v hněvu, Antigona, Othello, Kočka na rozpálené plechové střeše, Zločin a trest). Na jevišti uplatnila nejen svůj půvab, ale i schopnost komediální nadsázky, díky taneční průpravě obsáhla i pohybově náročné postavy, projevila i pěvecké vlohy.

Na filmové plátno vstoupila Soňa Valentová koncem šedesátých let původně jen se svým hlasem – namluvila Magdu Vášáryovou ve filmu VTÁČKOVIA, SIROTY A BLÁZNI (1969), za českou herečku Olgu Schoberovou pak promluvila v titulu DOVIDENIA V PEKLE, PRIATELIA (1970). Mezitím sama debutovala ve velké roli ve slavném dramatu KLADIVO NA ČARODĚJNICE (1969). Na Slovensku byla její první filmovou úlohou půvabná dívka Zuzana v historickém titulu ZLOZOR (1971). Až po dalších pěti letech se vrátila před kameru souběžně v Čechách i na Slovensku. V českém životopisném filmu PALETA LÁSKY (1976) vystoupila po boku Petra Kostky v roli herečky Jindřišky Slavínské, s Jurajem Kukurou pak hrála ve slovenském filmu KONCERT PRE POZOSTALÝCH (1976). Souběžně se začala uplatňovat před televizní kamerou, do svých inscenací natočených často podle kvalitních literárních předloh ji obsazoval především její manžel Pavol Haspra.

Po další pětileté přestávce stanula před televizní a filmovou kamerou počátkem osmdesátých let (NOČNÍ JAZDCI, 1981), pak hrála zlou macechu v pohádce PERINBABA (1985), opět v režii Juraje Jakubiska, následně byla oslovována již jen českými režiséry pro účast v kvalitních titulech devadesátých let (REQUIEM PRO PANENKU, 1991; ZAPOMENUTÉ SVĚTLO, 1996; LEA, 1996). Mezitím na bratislavské VŠMU vystudovala obor televizní režie, této profesi se ale věnuje jen příležitostně (PLÁNKA, 1986). Své kreace na divadelním jevišti rozšířila v devadesátých letech o muzikály prezentované na Nové scéně v Bratislavě (Jeptišky, Kabaret), v posledních letech vystupuje i v divadlech mimo Bratislavu. Českým divákům se zatím naposledy připomněla v televizním filmu VLNA (2008), na Slovensku se s ní diváci setkávají v seriálu ORDINÁCIA V RUŽOVEJ ZÁHRADE (2007-2008). Aktivně dodnes pracuje také pro rozhlas a dabing.

Hereckou dráhu Soni Valentové provází také četná ocenění; již v roce 1970 obdržela slovenskou divadelní Cenu Janka Borodáča, za svá televizní vystoupení byla oceněna Zlatým krokodýlem (1975). Těsně před pádem komunistického režimu získala titul Zasloužilé umělkyně (1988). V roce 2006 pak na Slovensku obdržela vysoké státní vyznamenání – Řád Ľudovíta Štúra II. třídy za zásluhy v oblasti kultury.

Manželem Soni Valentové byl slovenský režisér Pavol Haspra (1929-2004), jejich dcera Katarína Hasprová (*1972) se věnuje zpěvu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2010 Bloudím
2009 Oko ve zdi
Ženský zákon (divadelní záznam)
2008 Vlna (TV film)
2007 Mačka na horúcej plechovej streche (TV film)
2002 Kvet šťastia (TV film)
1998 Ja nič neviem (TV film)
1996 Lea
Zapomenuté světlo
Zázračná láska (TV film)
1995 Zlatý kolovrátok (TV film)
1994 Čierny mních (TV film)
Otec (TV film)
Zlatohláska (TV film)
1993 Mladé letá (TV film)
Podozrenie (TV film)
1992 Lady Macbeth Mcenského újezdu
Manželstvo na cimpr - campr (TV film)
Stratený list (TV film)
1991 Dido (TV film)
Requiem pro panenku
Zadný vchod alebo rozkoše v utorok po polnoci (divadelní záznam)
1990 Marta a já
Sila lásky (TV film)
1989 Barón (TV film)
Nádej má farbu belasú (TV film)
Núraddín Ali a Anísaldžalísa (TV film)
Tak sa na mňa prilepila (TV film)
Vrana vrane (TV film)
1988 Dirigent (TV film)
Muži s plnou mocou (TV film)
Prvé hlásky lásky (TV film)
Samo, kupec a kráľ (TV film)
Slečna Júlia (divadelní záznam)
Synovec strýkom (TV film)
Šášovský hradný pán a ladomerská mýtnička (TV film)
Šesťkrát žena (TV film)
Veštba (TV film)
1987 Kam, pánové, kam jdete?
Počítač (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
1986 Eygletiérovci (TV film)
Horečka (TV film)
Nástupca (TV film)
1985 Ozveny (TV film)
Perinbaba
Tu musíš žiť (TV film)
Vrabčie lásky (TV film)
1984 Kura (TV film)
Súťaž o milión (TV film)
1983 Chrobák v hlave (TV film)
1982 Krkavci (TV film)
Oddychový čas pre sudcu (TV film)
Plač pre syna (TV film)
Týždeň naopak (TV film)
Zločin a pokánie (TV film)
1981 Čudné dievča (TV film)
Emília Galottiová (TV film)
Mizantrop (TV film)
Noční jezdci
Pohľad do zrkadla (TV film)
Popoluška (TV film)
Povídka malostranská (TV film)
1980 Balladyna (TV film)
Generálka (TV film)
Horacius (TV film)
Hosť k štedrovečernému stolu (TV film)
Jubelove deti (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Nebezpečné známosti (TV film)
1979 Chobotnica (TV film)
Sto hodín do zatmenia (TV film)
Záhradníkov pes (TV film)
1978 Na vysokej skale: Spievanka (TV film)
Riziko (TV film)
Zbojníci (TV film)
1977 Fatinica (TV film)
Orol a lastovička (TV film)
Poviem vám, ako zahynul (TV film)
Zlatý déšť (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Cesta domov (TV film)
Dvakrát do tej istej rieky (TV film)
Koncert pre pozostalých
Krásna neznáma (TV film)
Krčma Pod zeleným stromom (TV film)
Paleta lásky
Všetci tí čestní muži (TV film)
1975 Ako spievajú sláviky (TV film)
Amurské rozprávky (TV film)
Blízki cudzí ľudia (TV film)
Čudný človek (TV film)
Veľká poľovačka (TV film)
1974 Jaríkovský kostol (TV film)
Mont Oriol (TV film)
Trasovisko (TV film)
Únava materiálu (TV film)
Valentín a Valentína (TV film)
1973 Cid (TV film)
Kaucia (TV film)
Svokrovia (divadelní záznam)
1972 Janko Búrka doma (TV film)
Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
1971 Kde je tvůj bratr Ábel? (TV film)
Smutek sluší Elektře (TV film)
Sulamit (TV film)
Zlozor
1970 Katarína (TV film)
Kráľ sa zabáva (TV film)
Medený gombík (TV film)
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
1969 Bašta (TV film)
Generácia (TV film)
Kladivo na čarodějnice
Portrét Doriana Graya (TV film)
Tma (TV film)
1968 Berona (TV film)
Mária Tudorová (TV film)

TV seriály

2011 Zlomok sekundy (TV seriál)
2009 Jak jsem přežil (TV seriál)
Odsouzené (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
1984 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Poslední vůle (S02E06)
1980 Bakalári (TV seriál)
Svadba bez nevesty (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Stopa stříbrných draků (E04)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1975 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Medicína (S01E06)
1974 Bohatier Ivan (TV seriál)

Dokumentární

2013 Návraty k hereckým legendám (TV seriál)
2011 Slovenské kino (TV seriál)
13. komnata Soni Valentové (TV film)
2010 Království poezie Gabriely Vránové (TV film)
Stovku má člověk jednou za život (TV film)
2008 Karel Čapek a jeho obyčejný svět (TV film)
1986 Návšteva (TV film)

TV pořady

2014 Návraty k hereckým legendám: Soňa Valentová (TV pořad)
Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)
2008 Skvelý deň (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2006 Zlínský festivalový galavečer (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1999 Soirée z Mlynskej doliny (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
1997 A teraz tú moju (TV pořad)
1996 Zábavný televízny archív (TV pořad)
1980 Stretnutie so šansónom (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1985 Plánka (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(31)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace