Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem od toho čekal pěknej film pro děcka o Mikulášovi, jsem se asi dost spletl. Místo toho tady máme tragické figurky od alkoholika, osamělé vrchní sestry, platonicky zabouchlé sestry až po opuštěnyho fracka. A tihle 4 spolu furt něco maj, různě, ať už je to dělání naschválů, kouření cigaret, neopětovaná láska, sockování cigaret a kafe, až po pár dobrejch skutků. A jako i když se u toho moc smát nedalo, tak to bylo aji docela zajimavy... ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Mladá sestřička, problémový doktor, protivná vrchní sestra a kluk rošťák. Herecký koncert v podání Abrháma, Balzerové a Mihulové, kterým zdatně sekunduje malý Douda. Pod režijním vedením skvělého Karla Kachyni, který divákům daroval krásného Mikuláše. Dívám se, kdykoliv tento film v televizi opakují a vracím se do dětských let ke své babičce a dědovi, vidím velkou mísu s dobrotami pro mě a dědovu čepici, do které mu Mikuláš nadělil jen brambory a uhlí. A já mám radost, že můžu dědovi věnovat něco ze své nadílky, protože on má tak rád sladkosti. Děkuji, pane Kachyňo, za krásný zážitek (a už zase slzím). ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony - jedna z mála negativních Abrhámových rolí, jehož ztracenec do posledních chvil těží ze zbytků svého šarmu; Mihulová variuje svoji starší Sestřičku a Balzerová skrytá za ohavnými brýlemi je taky skvělá ve své zahořklosti. Žádná z postav není černobílá, všechny mají svá bolavá místa, své důvody... nejsme naštěstí v americkém filmu, kde by znovuzrozený Abrhám ruku v ruce s novou láskou a zachráněným chlapcem odešel vstříc světlým zítřkům, film nedospěje k žádnému happyendu natožpak vyřešení, ale na malou chvíli, kdy městem znějí mikulášské zvonky, je možné zkusit ledacos zapomenout... Film má neobyčejně silnou posmutnělou atmosféru, kterou jen podtrhává, že ti kdo by to potřebovali nejvíc, stejně zůstávají mimo mikulášskou nadílku... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Personál dětského oddělení si na noční službě uvědomil, že místo chlastání, pletení, večírků a opakovaných kontrol technického stavu polského Fiatu za plotem nemocnice, lze něco udělat i pro radost druhých. Kachyňův komorní příběh o lidských strastech, slabostech, touhách a zoufalé snaze skrýt to všechno před okolím měl v mé paměti jakousi zvláštní auru, ale ta teď po x-letech prakticky zmizela. Tohle nemám rád... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pekné, veľmi pekné, smutnopekné. Aj na sviatok Mikuláša a obdobie darčekov sa dá pozrieť z inej strany a nespočíva to len v úvodnej humornej scéne, keď sa rozprávkovo ladená trojica v sekunde premení na niečo prozaické s celkom ľudským správaním. Už pri tejto scéne som vedel, že Kachyňa znovu nesklame. Pár veselých sestričiek v modrom, jedna múdra ostrieľaná vrchná sestra, doktor zo štvrtej cenovej skupiny a niekoľko detí, ktorým boli vdýchnuté nejednoduché charaktery. Všetko s vyborným obsadením, takáto mikulášska noc nemohla skončiť zle napriek všetkým nezdarom, čo sa prihodia. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Jan Procházka společně s režisérem Karlem Kachyňou napsal tento filmový scénář podle vlastní povídky „Lže a krade“ v roce 1969. K jeho realizaci už ale na úsvitu normalizace, kdy Procházkovo jméno figurovalo mezi zakázanými umělci, dojít nemohlo, a tak musel Kachyňa počkat dalších 20 let, než se k tomuto projektu svého dvorního scenáristy mohl vrátit. (Letní filmová škola)
  • Ve scéně, kdy sestřičky shání doktora, Pipka (Alena Mihulová) nadiktuje telefonní číslo 26 318. Kateřina Hrachovcová na telefonu vytočí čtyřku a poté zcela jiné číslice, načež telefon zazvoní. (hermiona)
  • Televizní premiéra filmu se odehrála v roce 1992, do kin se snímek podíval až v roce 1996. (M.B)

Reklama

Reklama