Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Patrně jeden z vůbec nejlepších Kachyňových snímků, které za svůj plodný filmový život natočil, patří i k tomu nejhodnotnějšímu v české porevoluční kinematografii vůbec. Vynikající scénář Jana Procházky umocňují navýsost niterné herecké výkony, ať už jde o role dětské, či dospělé. Žádné černobílé vidění postav, ale lidské typy se všemi svými světlými a temnými stránkami lidské duše, a tudíž neskonale věrné a živoucí, takže na konci filmu budete mít pochopení pro všechny z nich... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Film, který nic nepředstírá. Doktor je opilec a kurevník, Sestra Mihulová je opět zamilovaná. Dětský pacient mluví sprostě a kouří. Ano, takto to mohlo být. Vrchní sestra je protivná jak hovno, takové většinou vrchní bývají kromě Nadi Tokely z Brna. Zprvu jsem se lekl, že to skončí tragédií. Končí to ale tak, jako vše v životě. Ani dobře ani špatně. Prostě to nějak pokračuje s vysokými ztrátami na všech stranách, ()

Reklama

route60 

všechny recenze uživatele

Během jedné Mikulášské noci se odehrává toto krásné poetické Tv drama Karla Kachyni podle předlohy Jana Procházky, hlavní předností filmu je skvělé herecké obsazení Josefa Abrhám jako alkoholik dr.Koníček, Eliška Balcerova zklamaná vrchní setra alias Koza, Alena Mihulova mladá sestřička Pipka beznadějně zamilovaná do dr.Koníčka, přes přirozené výkony dětských představitelů hlavně Daniel Douda jako Lže a krade nemá chybu a krásna hudba Petra Hapky vnáší do tohoto nedoceněného filmu nezaměnitelné kouzlo, vždy se na film Městem chodí Mikuláš těším. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Mladá sestřička, problémový doktor, protivná vrchní sestra a kluk rošťák. Herecký koncert v podání Abrháma, Balzerové a Mihulové, kterým zdatně sekunduje malý Douda. Pod režijním vedením skvělého Karla Kachyni, který divákům daroval krásného Mikuláše. Dívám se, kdykoliv tento film v televizi opakují a vracím se do dětských let ke své babičce a dědovi, vidím velkou mísu s dobrotami pro mě a dědovu čepici, do které mu Mikuláš nadělil jen brambory a uhlí. A já mám radost, že můžu dědovi věnovat něco ze své nadílky, protože on má tak rád sladkosti. Děkuji, pane Kachyňo, za krásný zážitek (a už zase slzím). ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Můj znuděný výraz ve tváři a nezájem o film změnil náhodný pohled vedle na uslzenou manželku. Zbystřil jsem a udělal dobře. Tradičně dobré herecké výkony Abrháma a Balzerové s dojemnou snahou uvěřitelného sígra nastražily past, ze které se jen těžko dalo utéci. Takže být tento komentář na papíře, byl by rozmazaný. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Pôvodne chceli režisér Karel Kachyňa a scenárista Jan Procházka natočiť film na začiatku sedemdesiatych rokov. Avšak Procházka bol v tej dobe na čiernej listine komunistického režimu v Československu a jeho scenár nemohol byť realizovaný. (Raccoon.city)
  • Filmovalo se v Bohnicích. (M.B)
  • Pohled na město s kostelem na začátku a na konci filmu byl točen v Polici nad Metují. (stefaton)

Reklama

Reklama