Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

milanko8 

všechny recenze uživatele

Vím, že na mne tento film udělal dojem v mých dětských letech a dnes po mnoha letech jsem si ho připomněl a musím opět smeknout klobouk před panem Kachyňou. V tomto filmu ve spojení se skvělou Hapkovou hudbou mě vytanula na mysl režijně-scénáristicko-hudební spolupráce Guiseppe Tornatoreho a Ennia Morriconeho... Tím nechci srovnávat, jen to v tomhle filmu na mě silně zapůsobilo, podobně jako u zmíněných italských géniů. Miluju film Městem chodí Mikuláš. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Především musím uznat, že ta nemocnice na mě svou tísnivou atmosférou udělala větší dojem než leckteré sanatorium v horrorových filmech. Až lituji, že se mistr melancholie Kachyňa do nějakého přímočarého horroru také nepustil. I když tento film k tomu neměl daleko. Panoptikum postav ve filmu účinkujících sice neprochází navenek krvavými orgiemi, zato uvnitř se to mele. Máme tady výrostka, který svou inteligenci využívá k prvoplánovým provokacím a málokdo asi dojde k názoru, že by to spravilo pár facek. Pár otrávených sester, ztroskotanecký doktor, který marně hledá poslední zbytky své důstojnosti, leč i pro takového je zde jedna naivní husa, která ho chce zachraňovat. A pak je tady vrchní sestra, která si zpackaný život vynahrazuje snahou o aspoň trochu profesionality. Co se ve filmu děje, asi nijak nezmění směr života kteréhokoli ze zúčastněných, ale za zhlédnutí tato sonda do jejich životů skutečně stojí. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedno viem isto, Kachyňove filmy treba pozerať srdcom. Príbeh síce jednoduchší, no tá atmosféra bola neskutočná - krásny nostalgický návrat do časov mladosti. Čo sa týka obsahu, veľká pravda. Konanie ľudí z veľkej časti záleží na prostredí a okolnostiach, v ktorých žijú. Chlapec, na prvý pohľad len taký výrastok a budúci kriminálnik, no mal srdce, väčšie ako poniektorí ľudomilovia. To isté sa dá povedať aj o vrchnej sestre. Dobro sa skrátka skrýva v každom z nás, len ho treba nájsť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Film plný zvratů a o Mikulášovi bez Mikuláše. Místy se mi to zdálo jako blbost, neboť to vyznívalo přehraně a vykonstruovaně. Hlavní hrdina mohl mít o něco hlouběji propracovanou emocionální stránku. Zranění hlavního hrdiny filmu dodalo potřebný náboj, ale už bylo skoro pozdě. Výkon Elišky Balzerové je velmi dobrý.*** Ve zkratce: Doktor je mimo, Ruda je malý opuštěný hulvát a jedna malá "blbá" holka chce Mikuláše. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Můj znuděný výraz ve tváři a nezájem o film změnil náhodný pohled vedle na uslzenou manželku. Zbystřil jsem a udělal dobře. Tradičně dobré herecké výkony Abrháma a Balzerové s dojemnou snahou uvěřitelného sígra nastražily past, ze které se jen těžko dalo utéci. Takže být tento komentář na papíře, byl by rozmazaný. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Filmovalo se v Bohnicích. (M.B)
  • Ve scéně, kdy sestřičky shání doktora, Pipka (Alena Mihulová) nadiktuje telefonní číslo 26 318. Kateřina Hrachovcová na telefonu vytočí čtyřku a poté zcela jiné číslice, načež telefon zazvoní. (hermiona)
  • Televizní premiéra filmu se odehrála v roce 1992, do kin se snímek podíval až v roce 1996. (M.B)

Reklama

Reklama