Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh chlapce z chudé venkovské rodiny, který v šesti letech následkem dětské obrny ochrnul. Díky vlastnímu odhodlání a silné vůli se za pomoci kamarádů vrátí ke své lásce, jízdě na koni. (Magic Box)

Recenze (132)

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Před devíti lety, kdy jsem tento film poprvé viděl, v době, kdy se tak nějak začínal přetvářet můj filmový vkus, už tehdy jsem si uvědomoval, že toto dílo opravdu stojí za to. Citlivá Kachyňova režie dělá z tohoto snímku jeden z nejkrásnějších českých filmů 70. let a Liškova hudba, ta snad, jako obvykle, ani nepotřebuje komentář. Vizuálně i formálně silný a nádherný film. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

...pomerne zdĺhavé,nudné,s povinnou realistickou zápletkou...mnohým filmom natočených za socializmu sa vyčíta,že boli poznačené dobou a boli prosocialistické.....tomuto dielku sa to nevyčítalo nikdy,ale priam to z neho "trčí" ...chudoba, bez peňazí a tam niekde v závetrí už len strana /KSČ/ sa formuje.Nikdy mňa tento film nebavil ani v detstve ani neskôr - i keď kvalitné herecké výkony nemožno uprieť.Výsledok,ale pre mňa nie....doporučujem podobné Čenkovej deti od Fraňa Kráľa.... ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(9/10). Nezapomenutelný Vladimír Dlouhý je tahounem celého filmu a už v tak mladém věku šlo vidět, jaký z něj roste herecký talent. Překrásné prostředí malebné vesnice Nové Dvory, filmu dodává krásný letní nádech, který v těchto deštivých dnech velmi vítám. Hudba Zdeňka Lišky jenom dokresluje tuto nádhernou kompozici koní. V srdci zůstává radost malého dítěte, které vyskočí na ohradu, dospělého člověka, který má klid v duši po tomto překrásném filmu o ceně lidského života a že se vyplatí bojovat do posledních sil. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Filmy o podobném tématu už jenom takhle a nikdy jinak. Bez slzopudného patosu, velkých gest a s emocemi, které vychází z podstaty věci a ne jako konstrukt scenáristy. Odvaha i vytrvalost podaná tak, že i my zatoužíme mít k životu podobně vitální postoj jako postava Vladimíra Dlouhého, pro níž slova jako "nikdy, nemůžeš, nedokážeš" zkrátka neexistují. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pro mě snad nejdojemnější Kachyňa. Rozhodně jeden z nejlidštějších filmů, který si můžu kdykoli dopřát. Pohlazení po duši dětské i dospělé a naprosto originální a nenapodobitelný způsob vyprávění i klasicky precizní prolínání snové, vzpomínkové i fantazijní reality. Vše završuje excelentní práce s herci a jejich postavami (Adamovy "němé" sestry jsou laděny skoro až Bergmanovsky) a pochopitelně geniálně podchycená hudba. Jeden z filmů, který vždy a rád propláču. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (16)

  • Herečka Jana Švandová si v tomto filmu zahrála dvojroli. Kromě úlohy mladší zdravotní sestry, která se v nemocnici starala o zmrzačeného Adama (Vladimír Dlouhý), ztvárnila také ženu v projíždějícím autě. (majky19)
  • Karel Hlušička ve svém soukromém životě vlastnil klisnu jménem Zita a jako amatérský jezdec chodil do Velké Chuchle jezdit na koních. Pro natáčení filmu se tedy o koních nemusel o jízdě na koníc vůbec nic učit. (Terva)
  • Dle pamětnice natáčení paní Srchové k nim jednoho dne přiběhla Zdena Hadrbolcová, která hrála Adamovu matku, protože si nutně potřebovala půjčit vejce. Režisér chtěl natočit scénu, ve které bude smažit lívance, ale copak by to bez vajec šlo? Herečka si tak měla dupnout nohou a říct, že dokud nesežene vejce, nebude se dále točit. (HawkeyP)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama