foto

Karel Hlušička

  • nar. 25.8.1924
    Praha, Československo
  • zem. 10.11.2016 (92 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karel Hlušička pochází z rodiny pánského krejčího, za okupace byl v Praze přijat na konzervatoř, ale ke studiu nenastoupil, protože byl totálně nasazen v továrně na letecké přístroje, v květnu 1945 se pak aktivně zúčastnil bojů v pražských ulicích, životní zkušenost jej přivedla do řad Komunistické strany. Po válce se vrátil na konzervatoř, ale po roce přestoupil na Státní konzervatoř v Brně, kterou absolvoval v roce 1949. V letech 1949-1959 hrál v Krajském oblastním divadle v Českých Budějovicích, kde se prosadil také jako režisér. V roce 1959 pak natrvalo zakotvil v pražském Divadle S. K. Neumanna, respektive později Divadle pod Palmovkou. Jeho ostře řezaná tvář jej předurčovala na divadle k rolím drsných chlapů, případně zločinců, podobné typy nezřídka představoval i před filmovou nebo televizní kamerou. Z jeho významných divadelních rolí připomeňme hry Hamlet, Dvanáct rozhněvaných mužů, Sluha dvou pánů nebo Dalskabáty. I po odchodu do důchodu pohostinsky účinkoval na různých pražských scénách.

Svůj filmový debut si Hlušička odbyl až dva roky po příchodu do Prahy; jeho první filmovou rolí byla postava Antonína ve filmu KDE ŘEKY MAJÍ SLUNCE (1961), poté hrál menší role v dalších filmech. Svou nejvýznamnější roli vytvořil v umělecky hodnotném filmu UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE (1970). V roce 1970 byl Karel Hlušička pro své politické postoje vyškrtnut z Komunistické strany, což se pak v první polovině 70. let odrazilo na jeho omezených možnostech filmování. Normalizační kinematografie mu nicméně následně poskytla řadu příležitostí, byť daní za možnost opět filmovat byly schématické role převážně kladných hrdinů stojících politicky na „správné“ straně (ZATYKAČ NA KRÁLOVNU, 1973; ZBRANĚ PRO PRAHU, 1974), z typologie Hlušičkových postav vybočují filmy POČKÁM, AŽ ZABIJEŠ (1972), VÝSTŘELY V MARIÁNSKÝCH LÁZNÍCH (1973) nebo DRSNÁ PLANINA (1979), kde hrál prvoplánově záporné postavy. Objevoval se také v televizních inscenacích a seriálech, po roce 1989 se několikrát uplatnil ve filmech zahraničních produkcí, zatím naposledy ztvárnil postavu soudce v televizním filmu NENÁVIST (1999).

Karel Hlušička od mládí spolupracoval s rozhlasem, začal již za brněnských studií v roce 1946, poté v Českých Budějovicích, od konce 50. let pak v Praze, recitoval verše, realizoval četby na pokračování a prosadil se mimo jiné jako režisér rozhlasových her. Dlouhodobě se uplatňoval také v dabingu, již v 60. letech jeho hlas zněl například ve Třech mušketýrech nebo ve Vinnetouovi. Za celoživotní mistrovství v tomto oboru získal v roce 2004 Cenu Františka Filipovského.

Karel Hlušička byl v 60. letech ženatý s Marií Krejčovou, s níž má dvě děti, nyní žije s bývalou primabalerinou a současnou choreografkou Ludmilou Královou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2014 Stopy života - Ašský chlapec (TV film)
2013 Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů
Případ pro rybáře (TV film)
2012 7 dní hříchů
2009 Archiv (TV film)
2008 Hrobník (TV film)
2004 ...umírám! (studentský film)
1999 Nenávist (TV film)
1998 Královny kouzelného lesa (TV film)
1997 Bronzová koruna (TV film)
1993 Il giovane Mussolini (TV film)
Kaspar Hauser
Mistr Kampanus (TV film)
Stalingrad
1992 Lady Macbeth Mcenského újezdu
Omyl doktora Horna
1991 F - E - D - A (TV film)
Maigretův první případ (TV film)
1990 Popel a hvězdy (TV film)
1989 Morové povětří (TV film)
1988 Setníkův štít (TV film)
1987 Ať přiletí čáp, královno! (TV film)
Karanténa (TV film)
Outsider
O zatoulané princezně
1986 Horečka (TV film)
Případ nevinné řeky (TV film)
1985 Jamamba (TV film)
1984 Rubikova kostka (TV film)
Této noci v tomto vlaku (TV film)
1983 Celý svet nad hlavou (TV film)
Karel Hynek Mácha (TV film)
Pasáček z doliny
1982 Salvador, sedmnáctého března krátce po páté (TV film)
1981 Dostih
Píseň nemilovaného
Súdim ťa láskou
1980 Anna proletářka (TV film)
Gorkij o Leninovi (TV film)
Hledání modrého tónu
Pomsta mŕtvych rýb
Sedm Spartakových dní (TV film)
1979 Drsná Planina
Lišaj smrtihlav (TV film)
Poslední koncert (TV film)
Příbuzenstvo (TV film)
1978 Hrozba
Lakomec (TV film)
Tři mušketýři po třiceti letech (divadelní záznam)
1977 Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou (TV film)
Mílaři (TV film)
Nikola Šuhaj loupežník (TV film)
Ve znamení Tyrkysové hory
Volání rodu
1976 Boty plné vody
Dům Na poříčí
1975 Ať hodí kamenem (TV film)
Cirkus v cirkuse
Hodinky šly pěšinkami (TV film)
Když Praha povstala (TV film)
Osvobození Prahy
Tam, kde hnízdí čápi
Ten kůň musí pryč (TV film)
1974 Černá horečka (TV film)
Noc oranžových ohňů
Poslední královna (TV film)
Tobě hrana zvonit nebude (divadelní záznam)
Záhady v Alleghe (TV film)
Zbraně pro Prahu
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Horolezci (TV film)
Počkám, až zabiješ
Poslední rozhovor (studentský film)
Výstřely v Mariánských Lázních
Zatykač na královnu
1972 Cesty mužů
Moc bez slávy (TV film)
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Už zase skáču přes kaluže
1968 Maratón
1966 Lidé z maringotek
Poklad byzantského kupce
1965 Úplně vyřízený chlap
1964 Cesta kolem světa za 80 dní (divadelní záznam)
Skok do tmy
1962 Černá dynastie
Deštivý den
Sganarel lékařem (TV film)
Vánice
Závrať
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
Kde řeky mají slunce
Ledové moře volá

TV seriály

2013 Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (TV seriál)
2010 Cesty domů (TV seriál)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2001 Černí andělé (TV seriál)
May Day (E08)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
1990 Obyčejná koňská historie (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
Na život a na smrť (E07)
Hromy divo bijú (E06)
Sanitka (TV seriál)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Karneval (E06)
Poplach (E05)
Lavina (E03)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Předvoj nového života (E03)
Hořký ústup (E02)
Příliv naděje (E01)
1978 Robinsoni z Kronborgu (TV seriál)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
Návrat princezny (E05)
1975 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Rubínové kříže (S01E04)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)

Dokumentární

2011 Heydrich - konečné řešení (TV seriál)
1976 Čekání na loď (TV film) - vyp.
Lidé blízko nebe (TV film) - vyp.
1975 Cena za úspěch
Kouzelná svítilna
1974 A kruh se točí dál...
1968 V srdci Evropy
1962 Cestou k objevům

TV pořady

1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace