Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Adaptace Steinbeckova  biblického románu, respektive  jeho druhé části. Příběh dvou bratrů, nýmanda Arona a labila Caleba, kteří si v závěru své role  de facto prohodí, založený na strašlivém rodinném tajemství o žijící matce, toho času vedoucí penzionu pro pány,  se mi pod kůži nedostal.  Filmařsky zdařilé, leč téma zde opravdu trochu zastaralé. Na druhou stranu "Cesta do pekla jest lemována dobrými úmysly", pravda a závěrečné odpuštění na první pohled neodpustitelného dojemné.  Takže tři. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda toho Jamesa Deana. Súhlasím s Dukem90, želal by som si ho vidieť hrať v pokročilom veku. V úvode je to presne ten starý dobrý rebelský J. Dean, no postupne dostáva rozum i skvelý nápad ako zbohatnúť na fazuli. Takmer biblický príbeh o dvoch bratoch a otcovi, ktorý lásku medzi dvoch synov nerozdelil spravodlivo je rodinnou drámou a pravých ľudských a možno i tak trochu amerických hodnotách. A pravda je, vďaka vojne si mnohí polepšili. Možno trochu morbidné, ale všetko zlé je na niečo dobré...80%. ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Steinbeckův značně rozsáhlý román (něco kolem 600 stránek) jsem před lety četla, proto jsem byla zvědavá na filmové zpracování. Hodně toho bylo vynecháno, včetně postavy čínského kuchaře, který se o Cala a Arona od dětství staral. Byla jsem trošku zklamaná - přišlo mi, že se Kazan jen zaměřil na postavu Cala a ostatní charaktery dostaly jen hodně málo prostoru. Přesto jde o hodně dobrý a nostalgický film, když si uvědomím, co všechno mohlo z Jamese Deana ještě být...Zaujala mě i Julie Harris v roli Abry, při scéně s Calem na zastaveném kolotoči se mi tajil dech. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádný střet generací v Americkém filmu! Odvážlivec Elia Kazan a k smrti a věčnému obdivu odsouzený James Dean baví dosáhli jedinečného výsledku. Příběh nepochopení mezi rodičovskou generací a mladou vzbouřenou bandou se tu přesouvá z pouhého snění o ideálu či bezvýchodného mávnutí, k tragickému vyústění. James Dean je neskutečný, scény hraje jako by každá byla tou poslední. Neposouvá postavu k snadné čitelnosti a nechává ji nádherně zamlženou. Oproti tomu otec v podání Raymonda Masseyho je správný typ nervního a konvenčního herce, který neproudí takové charisma jako Dean. Kazan vzal s románu jen poslední třetinu, což je brilantní tah. S popisné ságy totiž udělal úderné drama. Postavu matky má jen jako rukojmí závěrečné pointy, východiskem jsou dva synové a snaha o získání otcovské lásky a zapojení se do života. Skvělý a nesmírně závažný film, na jehož konci se tají dech. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na východ od raja som videl niekedy dávnejšie v zámorskej komerčnej televízii. No to vám poviem, to bol zážitok. V tamojších televíziách bežali reklamy po každých piatich minútach filmu. Boli to stále zhruba tie isté tri reklamy + zopár upútavok na ďalšie programy. Neviem, či je to akceptovateľnejšie, ako u nás, keď pozeráme na reklamy 7 minút, ale v dlhších časových intervaloch. Situáciu mi sťažovala aj nie úplne dokonalá angličtina. Takže asi by to chcelo nabudúce v kľude, bez reklám a s titulkami. VIDENÉ ZNOVA: A dokonca s dabingom a bez reklám! Zvyšujem svoje hodnotenie, pretože East of eden je spoločne s Rebelom bez príčiny jeden z mála filmov, ktoré sa úprimne zaoberajú tým, čo rieši mladý človek, ktorý už nie je dieťa, ale ešte ani muž. Zhodou okolností tento typ úloh najlepšie sadol Jamesovi Deanovi a môžeme byť radi, že to práve včas pochopilo zopár skvelých režisérov, akými boli Elia Kazan a Nicholas Ray. Zmierenie je jeden z najpozitívnejších pocitov, aké môže človek zažiť. A samozrejme láska. Nebyť milovaný a cítiť nenávisť je peklo. Toľko v skratke posolstvo filmu. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Film sa nakrúcal v Mendocino a Salinas Valley v Kalifornii. (Michal74)
  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama