Reklama

Reklama

Philip K. Dick's Electric Dreams

(seriál)
  • USA Electric Dreams (více)
Trailer
USA / Velká Británie, (2017–2018), 8 h 40 min (Minutáž: 52 min)

Předloha:

Philip K. Dick (povídka)

Hrají:

Terrence Howard, Anna Paquin, Guy Burnet, Jacob Vargas, Sarah Baker, Anthony Boyle, Tom Brooke, Shannon Brown, Steve Buscemi, Georgina Campbell (více)
(další profese)

Epizody(10)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (9)

The Hood Maker (2017) (E01) 

Svět špinavý, tvrdý, plný lidí bojujících o své místo v něm. Svět kde lidstvo platí za chyby, které udélalo. Důsledky experimentů, pokroku, který se vymkl kontrole. Ať už to jsou androidi, lidé s různými schopnostmi, či honba za nesmrtelností, Dick do svých příběhů vždycky dostal temnotu, smutek, tíhu bytí...a to vše naložil postavám, kterým čtenář přál aby uspěly a svůj kus štěstí našly. Ta špinavá, ale lidská poetika Dickovi tvorby v této epizodě je. Ale k dokonalosti tam přece jen něco chybí. Oceňuji ale závěr, který mi rozhodování o počtu hvězd dost usnadnil. ()

Impossible Planet (2017) (E02) 

Hřejivý a lidský příběh o tom, že i když je vesmír studené a nehostinné místo, můžete v něm najít spřízněnou duši a osudovou lásku. Stačí následovat svou touhu a naslouchat svému srdci. Dojemné tím víc, čím větší sci- fi, to pro většinu z nás je. ()

The Commuter (2017) (E03) 

Povídku jsem nečetl, takže bez potřeby srovnávat rovnou konstatuji, že tento příběh měl dobrý nápad, jehož kouzlo ale od poloviny postupně vyprchávalo, až zůstal jen velmi průměrný mysteriózní příběh s povrchní pointou, který nespasil ani vynikající Timothy Spall. ()

Real Life (2017) (E05) 

Všichni se cítíme být hříšníky a chceme být potrestáni, i přestože naše hříchy neexistují. Nejdřív to vypadalo jen jako další hříčka a la Total Recall, ale nakonec se přidalo i malinko psychologie. Přesto je to slabší kousek...slabé 4. ()

Human Is (2017) (E06) 

Tak tuto povídku jsem četl...hned jsem si vybavil oč půjde. Na papíře to nevyzní tak zavlasypřitaženě, ale tvůrcům se povedlo pointu zprostředkovat velmi slušně. Snad bych zůstal u trendu otevřených konců a nechal diváka dumat, jestli třeba administrátorka ... . Ale jo, i tak dobrý. Typické sci-fi zlaté éry, kdy se spisovatelé snažili nejen vytvářet nové světy, ale současně se pokoušeli definovat jaký člověk vlastně je a jaké by mělo být jeho místo ve vesmíru. Agresivní a invazivní druh, který se vraždí navzájem? Moc přátel asi lidstvo nenajde. ()

Kill All Others (2018) (E07) 

Být paranoidní je stejně nebezpečné, jako mít k paranoi dobrý důvod. V Dickuniversu je paranoia jedním z nejčastěji probíraných témat. To protože Dick nebyl ovčan....byl jedním z těch "others", o kterém tato povídka pojednává. I proto je jasné, že pointu tohoto příběhu pojme každý jinak. Za mě to mohlo být ponurejší, protože v menší míře se to už děje... . ()

Autofac (2018) (E08) 

Čisťounké sci-fi z dystopické budoucnosti. Sice si tu povídku pamatuju jinak, ale i tento příběh měl něco do sebe. ()

Safe & Sound (2018) (E09) 

Téma velmi ošemetné, protože bez ohledu na to jak inteligentní jste, tak jste buď ovce a budete tento příběh brát jako přehnanou konspiraci, nebo ovce nejste a pokrčíte rameny...no jo, tak to hold chodí už dnes, tak proč by to tak nebylo v nedaleké budoucnosti. Manipulace, kontrola, ovládnutí. S nástroji jako jsou dezinformace, pocit blaha a bezpečí, se dá podmanit skoro celý svět. Tento příběh mi atmosférou, mezi ty ostatní přesto nezapadá. Nejspíš se tvůrci trochu utrhli ze řetězu, je to takové..."nedickovské". ()

Father Thing (2018) (E10) 

Příběh, který se mohl paralelně odehrávat ve světě Invaze zlodějů těl. Ta inspirace je natolik zřejmá, že je snad i záměrná. Bohužel tvůrcům se nepodařilo dodat nějakou přidanou hodnotu, takže je tato epizoda jen vcelku zdařilý plagiát. Malou chvíli jsem si myslel, že změna bude v tom, že tentokrát dojde na nějakou diskuzi mezi klukem a zlodějem, že příjde zajímavá pointa, která ten původní příběh rozšíří nebo posune jinam...ale ne, tvůrci se stylově rozhodli vytvořit duplikát. Dick opravdu takovou povídku napsal v letech 1953-1959. Je tedy otázkou, zda to byl to on, kdo oloupil Jacka Finney, který svůj román napsal v roce 1956, nebo naopak. ()

Reklama

Reklama